Ediţia a V-a a Festivalului Jocurilor Tradiţionale va fi organizată anul acesta pentru copiii din localităţile Făgăraş, Feldioara şi Victoria, aceştia fiind invitaţi să lase la o parte tabletele şi computerele şi să descopere jocurile tradiţionale aflate în patrimoniul imaterial transilvănean, în special cel aparţinând Ţării Bârsei.

“Jocul este modalitatea copiilor de a comunica, de a experimenta şi învăţa. Unele dintre jocuri au ajuns, însă, să fie practicate tot mai rar sau chiar abandonate de către tinerii de azi. În trecut, în Braşovul medieval şi în Transilvania, breslele meşteşugăreşti şi autorităţile publice încurajau şi premiau tinerii care se distingeau la anumite jocuri şi concursuri. Practicarea jocurilor tradiţionale este o activitate care trebuie cultivată pentru că jocul are un caracter universal şi constituie o punte de legătură între diferitele culturi şi civilizaţii În trecut, în Braşovul medieval, şi în Transilvania, breslele mesteşugăreşti şi autorităţile publice încurajau şi premiau tineri care se distingeau la anumite jocuri şi concursuri”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Joc sasesc cu cercuri.

Preambul la Festivalul Jocurilor Traditionale! Ce ziceti de un Joc sasesc cu cercuri! :DVa asteptam sa ne jucam, sa facem jucarii si sa fim creativi in cadrul unui minunat eveniment de promovare a culturii traditionale brasovene! #2 octombrie 2015#CoresiShoppingResort #BibliotecaJudeteanaBrasov

Publicată de Brasov, Capitala Jocurilor Traditionale pe Luni, 21 septembrie 2015

Ediţia din acest an va debuta vineri, 20 septembrie, la Făgăraş, când peste o sută de copii de la Colegiul Radu Negru şi de la şcoala gimnazială Ovid Densuşianu “vor lăsa deoparte tabletele şi computerele, vor ieşi în aer liber şi se vor întrece în următoarele jocuri: În foc, Joc săsesc cu cercuri, Jocul nuiaua, Jocul la Stobor, Împuşcatul cocoşului, De-a bătutele sau “Ţicul””.

“La final vor exista numai învingători, pentru că avem premii pentru fiecare copil care va descoperi jocurile tradiţionale”, anunţă organizatorii.

Ideea Festivalului s-a născut în 2015, odată cu implementarea, de către Biblioteca Judeţeană George Bariţiu Braşov a proiectului cultural “Braşovul, capitala jocurilor tradiţionale”, finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Detalii despre desfăşurarea festivalului vor putea fi găsite pe www.capitalajocurilor.ro şi pe pagina de facebook a evenimentului. 

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.