La fel cum se întâmplă de mai bine de 20 de ani, în cel de-al treilea sfârşit de săptămână din luna septembrie localitatea Praid, din județul Harghita, devine centrul universului pentru iubitorii de sarmale. An de an, bucătarii din țară dar și din Ungaria se întrec în a prepara cea mai mică, cea mai mare, cea mai picantă sau cea mai gustoasă sarma. Competiția este acerbă, publicul foarte avizat, însă este o plăcere atât pentru bucătari, cât și pentru cei prezenți la eveniment, ei fiind cei care se ghiftuiesc cu minunatele produse culinare din concurs.

Ajuns la ediția cu numărul 24, Festivalul Sarmalelor este în plină desfășurare la Praid. Început încă de joi, evenimentul a dedicat ziua de vineri celor mici, organizând un mini-festival al sarmalelor. Astăzi este , însă, cea mai importantă zi, cea a concursului mult-așteptat, iar duminică este o zi dedicată mai ales dansurilor și concertelor folclorice.

Istoricul festivalului îşi are începuturile în urmă cu peste 24 ani, cu ocazia unui simpozion internaţional cu tematica turismului rural, desfăşurat tot la Praid. Prezent la dezbaterile din cadrul acestui simpozion, s-a propus ca românii şi maghiarii, să lase deoparte neînţelegerile şi să se intreacă într-un „război” culinar pe tărâmul sarmalelor, bucate tradiţionale cu care se laudă ambele bucătării.

„Provocarea” a fost acceptată şi astfel primul festival avea să se organizeze la Pusztamérges – Ungaria în 1994, anul urmator locul desfăşurării devenind Praid – Romania. După o perioadă de 4 ani, timp în care festivalul s-a organizat alternativ în Ungaria (Pusztamerges) şi România (Praid), începând din 1998, localitatea turistică harghiteană a devenit gazda permanentă a festivalului în fiecare an.

De atunci, la fiecare ediţie vin la Praid atât reprezentanţii localităţilor învecinate cât şi participanţi din aproape toate regiunile ţării şi din străinătate, în special din Ungaria.

Programul include spectacole folclorice cu ansambluri de dansatori, muzicanţi, fanfare din localităţile de unde vin concurenţii, toate la un loc prezentând obiceiurile şi valorile culturale din ţinuturile lor. De asemenea sâmbăta seară se organizează în fiecare an un concert cu formaţii pop-rock din România şi Ungaria.

Totodata, în a 3-a zi a festivalului se organizează concert de muzică clasică în salină, în capela ecumenică din subteran, şi o recepţie cu bufet suedez şi program folcloric în salină, iar la suprafaţă se continuă cu o zi pentru copii, cand sunt prezentate obiceiuri şi îndeletniciri populare mai vechi. Copii, chiar şi adulţii pictează mobilă, sculptează în lemn, prelucrează iască… După masă probe de îndemanare. Seara se termină cu un concert şi spectacol de lasăre.

Pe lângă voia bună pe care o crează, festivalul urmăreşte consolidarea relaţiilor culturale între regiunile participante, precum şi conservarea tradiţiilor culinare prin promovarea unor foarte populare „minuni” gastronomice – Sarmalele, un fel de mâncare care permite multă inventivitate, originalitate şi diversitate a sortimentelor.

PROGRAM COMPLET:

Vineri, 20 septembrie
„Ziua Copiiilor – Mini festival al Sarmalelor
09:00 Maratonul Sóvídék – ediția V.;
10:00 Parada participanților la Mini Festivalul Sarmalelor;
10:00 Campionatul de fotbal al tinerilor – ediția VI. Sóhát Cupa Tini– sala de sport din Praid;
11:00 Festivalul Sarmalelor – se prezintă echipele și bucătarii;
12:00 Legendárium;
14:00 Programul de copii Kozsik József;
15:00 Jurizarea mini festivalului al sarmalelor;
16:00 Anunțarea rezultatelor – decorarea străzilor;
17:00 Csirmaz András;
18:00 Zumbatomik;
18:30 Concert pentru copii – trupa Libavonat ;
19:30 Concert Titan ;

Sâmbătă, 21 septembrie
Concursul culinar de preparat sarmale
07:30 Trezirea cu fanfară;
09:30 Parada festivă a participanților la festival de la Salină până la parcul central;
10:30 Ceremonia de deschidere – discursul domnului primar Bokor Sándor;
11:00 Se prezintă bucătarii;
12:00 Spectacole, folc – se prezintă trupe locale și orașe înfrățite;
15:00 Jurămintele juraților – jurații vor degusta preparatele bucătarilor – jurizare;
15:30 Prezentare de lupte medievale – Aranygriff;
16:00 Legendárium;
16:30 Grupa de dans folcloric – Mureș (secția maghiară);
16:30 Szirtisas – spectacol de tras cu arcul;
17:30 Zumbatomik;
18:30 Preparatele bucătarilor- Anunțarea rezultatelor;
19:30 Kiss Kata Zenekar és Maszkura élő nagykoncert – HU – HU;
20:00 Concert Anda Adam – RO;
21:30 Concert Vikidal Gyula és Homonyik Sándor – HU;
23:00 Live Dj Show;

Duminică, 22 septembrie
Cântă pădurea – ediția XXXXI – întâlnirea fanfarelor.
10:00 Campionat de handbal Sóvidéki – ediția V. Cupa Sarmalelor
11:00 “Cântă pădurea” – întâlnirea fanfarelor – paradă – în centrul Praidului
12:00 Felicitarea celor învârstă
12:30 Corul uni al Praidului
13:00 Comemorare in memoriam Szász János
13:30 Prezentarea trupelor de fanfară
16:00 Grupa de dans folcloric – Mureș (secția română)
17:00 Concert Delhusa Gjon – HU
18:00 Concert Leya D – RO
19:30 Concert Beatrice – HU
22:00 Laser show, Echipa Hypnosis

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.