Primăria comunei Sâmbăta, judeţul Bihor, condusă de Mariana Laza (PSD), a reabilitat, cu peste 800.000 de lei, trei grădiniţe din comună, iar la finalul lucrărilor unităţile au fost închise pentru că nu mai sunt copii. În anul şcolar 2019 – 2020, s-au înscris doar 15 copii pentru cele trei grădiniţe.

Potrivit ebihoreanul.ro, Primăria Sâmbăta, condusă de Mariana Laza (PSD), a cheltuit peste 800.000 lei pentru modernizarea unor grădiniţe, pe care ulterior le-a închis.Banii au fost asiguraţi de Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Primăria a atras peste 800.000 lei pentru renovarea completă a grădiniţelor din satele Rogoz, Ogeşti şi Zăvoiu, care la acea vreme aveau latrine în curte şi erau încălzite cu sobe. Pentru cea din Rogoz, Primăria a primit 246.644 de lei, pentru cea din Zăvoiu 285.607 lei, iar pentru cea din Ogeşti 269.523 lei. În plus, tot prin PNDL, comuna a mai primit 406.645 lei pentru modernizarea şcolii gimnaziale şi 282.252 lei pentru grădiniţa din satul Sâmbăta.

Între anii 2017 şi 2019, toate cele trei grădiniţe au fost reabilitate integral. Clădirile au fost izolate termic şi zugrăvite, acoperişurile au fost schimbate, iar geamurile şi uşile vechi au fost înlocuite cu termopane. În plus, toate cele trei imobile au fost dotate cu sisteme de încălzire centralizată – cazane pe lemne şi boilere pentru apă caldă. În plus, în toate s-au amenajat toalete.

La începutul anului şcolar, când copiii ar fi putut să se bucure de clădirile renovate, cele trei grădiniţe nou-nouţe au fost închise.

Directorul Şcolii Sâmbata, Ioana Ştefan, în subordinea căreia funcţionau cele trei grădiniţe, spune că închiderea lor a fost inevitabilă.

”Nu mai sunt copii destui în sate. Pentru acest an şcolar, la Ogeşti s-au înscris doar 7 preşcolari, la Rogoz 5, iar la Zăvoi 3. Pentru înfiinţarea unei grupe aveam nevoie de minimum 10 copii. Altfel nu putem acoperi nici cheltuielile cu salariile”, a declarat Ioana Ştefan, pentru ebihoreanul.ro.

Prin urmare, Consiliul de Administraţie al şcolii a decis să le închidă, iar educatoarele şi-au căutat posturi în alte locuri. Copiii sunt duşi cu microbuzul şcolar la grădiniţa din centrul de comună.

Reprezentanţii Primăriei Sâmbăta au transmis că vor încerca redeschiderea unităţilor în anul şcolar viitor.

Sursa: ebihoreanul.ro

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.