O combinație de trei medicamente – litiu pentru stabilizarea stării de spirit, un tratament anti-cancer numit trametinib şi un imunostimulent numit rapamicină – au încetinit procesul de îmbătrânire al musculiţelor de oţet, cercetătorii de la University College London declarând că rezultatele sunt dătătoare de speranțe pentru o viitoare utilizare și în cazul subiecților umani.

Oamenii de ştiinţă care au administrat musculiţelor de oţet un tratament constând dintr-o combinaţie din cele trei medicamente au descoperit că au extins astfel durata de viaţă a acestor insecte cu aproape 50%. Ei au declarat că studiul oferă indicii despre modul în care se poate ”încetini procesul de îmbătrânire” la oameni, relatează Reuters.

”Nu încercăm să păcălim moartea, ci să îi ajutăm pe oameni să fie sănătoşi şi să nu sufere de boli în ultimii lor ani de viaţă”, a declarat Linda Partridge, coautoare a studiului, de la Institutul pentru Îmbătrânire Sănătoasă din cadrul University College London şi de la Institutul Max Planck pentru Biologia Îmbătrânirii.

Partridge a declarat că rezultatele studiului completează dovezile potrivit cărora aşa-numitele polipastile – pastile care combină doze mici din mai multe medicamente – ar putea preveni în viitor bolile asociate înaintării în vârstă.

Din moment ce aceste trei medicamente sunt deja folosite în tratamente medicale şi se cunoaşte că utilizarea lor este sigură, am descoperit că o combinaţie medicamentoasă… poate fi o modalitate eficientă de a încetini procesul de îmbătrânire”, a declarat Jorge Castillo-Quan de la Harvard Medical School din Statele Unite, coautor al studiului.

Acest studiu se adaugă altor cercetări care au concluzionat că cele trei substanţe – litiu, trametinib şi rapamicină – pot extinde în mod individual durata de viaţă în cazul musculiţelor de oţet. Rezultate similare au fost obţinute şi în urma studiilor de laborator pe şoareci şi viermi, au precizat oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii au precizat că intenţionează să conducă mai multe studii în încercare de a descifra modul exact de funcţionare a medicamentelor în cadrul acestei combinaţii. Ei speră să avanseze la experimente pe animale mai complexe, cum ar fi şoarecii de laborator, pentru a evalua efectele asupra întregului corp, înainte de a trece la teste clinice pe subiecţi umani.

Studiul a fost publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences

Drosophila melanogaster sau musculița de oțet, este des folosită în astfel de studii datorită ciclului său de viață foarte scurt, de doar 12 zile.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.