Un proiect legislativ depus la Senat de către deputatul PNL Florin Roman prevede ca proprietarii de terenuri agricole să încheie asigurare de răspundere obligatorie faţă de terţi, astfel încât atunci când se produc pagube de către animale sălbatice asupra culturilor, despăgubirile să nu fie plătite, integral de aceştia. Proiectul poate deveni lege doar dacă va fi aprobat și în Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Iniţiatorul afirmă că distrugerile provocate de animalele sălbatice, în special porcii mistreţi, asupra terenurilor agricole, afectează atât munca fermierilor, cât şi culturile proprietarilor terenurilor, care uneori, neavând asigurare, trebuie să plătească în totalitate pagubele.

În prezenta lege, la capitolul despăgubiri, este prevăzut că „Pentru situaţiile în care atât gestionarul, cât şi proprietarii de culturi agricole, silvice şi de animale domestice şi-au îndeplinit toate obligaţiile pentru prevenirea pagubelor, despăgubirile se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, din bugetul aprobat cu această destinaţie.”.

Astfel, modificarea legii clarifică „asigurarea obligaţiilor” şi asigură proprietarul terenului, că în cazul daunelor, nu va trebui să suporte, integral, paguba.

„Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic numărul 407/2006: La articolul 13, după alineatul 5, se introduce un nou alineat cu următorul cuprins: proprietarul/deţinătorul/gestionarul fondului cinegetic va încheia asigurare de răspundere obligatorie faţă de terţi.”, prevede proiectul legislativ.

„Obligaţia instituită prin prezenta propunere legislativă vizează, în primul rând asigurarea garanţie că proprietarului culturilor distruse i se va acoperi paguba, iar pe de altă parte, că proprietarului/ deţinătorului/gestionarului fondului cinegetic îi va fi mai uşor să suporte o primă anuală de răspundere obligatorie faţă de terţi, decât să acopere integral valoarea prejudiciului cauzat de animalele sălbatice.”, se arată în expunerea de motive.

„În ultimii ani, au devenit din ce în ce mai dese atacurile animalelor sălbatice, în special porcii mistreţi, asupra culturilor agricole. Pagubele produse fermierilor pe terenurile agricole sunt semnificative uneori constatându-se distrugeri în proporţie de 18 %, 20 %. Alteori, mistreţii calamitând, în proporţie chiar şi de 80 % suprafeţele cultivate.”, mai este explicat în motivaţia iniţiatorului.

Deputatul PNL consideră că la acest capitol, prevederile din prezenta Lege a vânătorii sunt inaplicabile, în unele situaţii, deoarece autoritatea publică centrală nu plăteşte, întotdeauna, din propriul buget, despăgubirile, iar proprietarii terenului sunt cei care suportă consecinţele.

„Anual, şi din cauza înmulţirii necontrolate animalelor sălbatice, proprietarii pot pierde sume considerabile de bani, foarte puţin dintre aceştia fiind despăgubiţi. Deşi şi prin Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic numărul 407/2006 se reglementează aspectul despăgubirilor pentru pagube produse de către animalele sălbatice, transpunerea în practică este de cele mai multe ori deficitară dacă nu chiar inexistentă.”, conchide iniţiatorul.

Sursa: Mediafax

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.