În 12 octombrie 1113 (adică acum 906 ani), este menționată documentar localitatea Oradea/Várad/Wardein/Varadín, cu numele latinesc de Varadinum. Acest nume apare într-o diplomă a abației benedictine Zoborhegyi(adică Muntele Zobor, azi în Slovacia), în care apare numele episcopului Sixtus Varadiensis și al comitelui Saul de Bychar. Tot într-o zi de 12 octombrie, dar în anul 1918, în casa lui dr. Aurel Lazăr s-a desfăşurat şedinţa conducerii Partidului Naţional Român din Transilvania şi Ungaria, cu prilejul căreia a fost adoptată declaraţia de independenţă (sau de autodeterminare naţională) a românilor din monarhia austro-ungară.

Alte repere timpurii din istoria denumirii localității, 1068-episcopus Waradiensis, 1077-1095, in par. castri Bihor inter flumen Keres in venatione sua invenikt locum, ubi…..proposuit constituere mon. in honore Virginis Marie, quem locum Varad nominavit,
1095Corpus [Lad-i regis] in suo mon-o Uaradin devotissime veneratur ≈ sepultus Waradini in mon-o suo,

În 12 octombrie 1918, în casa lui dr. Aurel Lazăr(casa este acum muzeu), s-a desfăşurat şedinţa conducerii Partidului Naţional Român din Transilvania şi Ungaria, cu prilejul căreia a fost adoptată declaraţia de independenţă(sau de autodeterminare naţională) a românilor din monarhia austro-ungară.

Declaraţia de independență a fost citită de Alexandru Vaida – Voevod, în Parlamentul de la Budapesta, în 18 octombrie 1918. În aceeaşi zi, secretarul de stat american Robert Lansing răspundea cererii de armistiţiu adresată de Ungaria pe baza celor 14 puncte wilsoniene, în care se stipula că Statele Unite susţin cauza cehilor, slovacilor şi a slavilor sudici.

Comunicatul a însemnat decesul, de facto, al Austro-Ungariei. Declaraţia românilor, citită în Parlamentul Ungariei de la Budapesta, a venit într-o “atmosferă de panică” pe fondul unor critici acute ale politicii fostului prim ministru ungar, contele Tisza István.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.

1 COMENTARIU

  1. Aici a fost adoptata, in 1918, declaratia pentru autodeterminarea romanilor, intr-un oras, pe atunci majoritar maghiar, iar azi conducerea romaneasca interzice amplasarea statui regelui maghiar fondator al orasului, desigur, pe baza autodeterminarii romanilor, pentru ca acolo unde romanii se autodetermina, celelalte nationalitati doar sa dispara au drept. Asta este “autodeterminarea” pentru ei, asigurata de romanii autodeterminati…

Comments are closed.