fbpx
9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALConcert de excepţie, Wagner vs. Bruckner, în cadrul Festivalului European Music Open...

Concert de excepţie, Wagner vs. Bruckner, în cadrul Festivalului European Music Open de la Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Catedrala romano-catolică din Oradea, cel mai mare edificiu baroc din ţară, a găzduit joi seară un concert vocal simfonic de excepţie, Wagner vs. Bruckner, în cadrul Festivalului European Music Open (19-24 iunie).

Sub bagheta maestrului japonez Shuya Okatsu, orchestra simfonică orădeană, cei patru solişti invitaţi de marcă şi corul filarmonicii au interpretat, pentru prima dată în ultimii 50 de ani în ţară, monumentala lucrare „Te Deum” a compozitorului austriac Anton Bruckner.

https://www.facebook.com/EuropeanMusicOpen/videos/660441790970098/

Sutele de orădeni care au umplut catedrala barocă au ascultat, în deschidere, două lucrări de Richard Wagner, anume preludiul la Lohengrin şi Uvertura operei Tannhauser.

Cei patru solişti invitaţi de tenorul Alexandru Badea la Oradea, şi răsplătiţi cu aplauze prelungite, au fost tenorul Hironari Jo, câştigătorul de anul trecut al Premiului special Miura Tamaki, soprana Brigitta Kelle şi mezzosoprana Maria Popa, ambele născute la Oradea, dar afirmate pe scene internaţionale de prestigiu şi bas-baritonul Johannes von Duisburg, din Dresda, un invitat permanent al unor opere importante.

„Este un concert-eveniment Te Deum-ul de Bruckner, lucrare monumentală, foarte potrivită în ambianţa catedralei, deşi din punct de vedere tehnic, ecoul şi ansamblul extrem de mare poate crea probleme de sintonizare. Dar dirijorul, fiind foarte experimentat, a gestionat foarte bine toate compartimentele orchestrei şi ale corului, respectiv soliştii, în aşa fel încât putem vorbi de un concert-eveniment”, a declarat dirijorul permanent al orchestrei simfonice orădene, Romeo Rîmbu, citat de Agerpres.

Gazda concertului, episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo, i-a felicitat artiştii implicaţi în acest eveniment. „Alături de oameni educaţi şi sensibili, intervin doar pentru a nu uita de strălucirea din noi. Ceea ce s-a cântat adineaori, Te Deum-ul, vorbeşte despre această lumină care vine de la Dumnezeu şi este în noi. Mulţumim tuturor pentru acest moment înălţător”, a spus episcopul Bocskei.

„A fost minunat! Au sunat magnific în catedrală, atât uverturile, cât şi Te Deumul. Au fost momente de mare încântare pentru orădeni”, a declarat episcopul greco-catolic Virgil Bercea, cel care va fi gazdă vineri concertului susţinut de Corul de copii Radio.

Festivalul continuă vineri cu recitalul extraordinar „The Sound of Musical”, susţinut în Catedrala greco-catolică Sf. Nicolae de Corul de Copii Radio, desemnat în 2004 Ambasadorul Cultural al Uniunii Europene, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Tot vineri, la prima sa apariţie în România, compania madrilenă Castro Romero Flamenco, sub coordonarea artistică a renumitului coregraf Renato Zanella, prezintă, la Teatrul Regina Maria, spectacolul extraordinar „Buscando Cervantes” (Căutându-l pe Cervantes, tr.), o incursiune în lumea flamenco-ului, a dansului contemporan şi a teatrului, pe tema căutării de sine.

Organizatorii festivalului sunt Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul tenorului Alexandru Badea, al Teatrului de Stat „Regina Maria” şi al Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune.

European Music Open este locul de întâlnire al marilor personalităţi europene sub cupola muzicii. Prin evenimente culturale de cea mai înaltă ţinută, proiectul promovează un spirit creativ şi performant, capabil să contribuie la dezvoltarea şi susţinerea valorilor, indiferent de sfera în care acestea se manifestă. Anul 2018 înseamnă ediţia a treia a manifestării. Pentru cea precedentă, din 2017, festivalul a primit Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru management cultural.

 

Sursa: Agerpres

Redactia

Articole recente

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.

Papa Francisc a numit Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova

Papa Francisc l-a numit pe Excelenţa Sa, Mons. Giampiero Gloder, Arhiepiscop titular de Telde, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Mai multe articole de același fel