fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALPompierii din vestul țării se vor antrena în simulatoare

Pompierii din vestul țării se vor antrena în simulatoare

Publicat în

spot_img
spot_img

Pompierii din vestul țării împreună cu cei din regiunea Hajdu-Bihar din Ungaria vor avea posibilitatea de a se antrena într-un simulator ce va fi achiziționat prin intermediul proiectului transfrontalier CROSSRISKS, finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Membrii serviciilor de urgență din nord-vestul țării și din Ungaria își vor putea perfecționa tehnicile de salvare în containere special amenajate, echipate cu aparatură de ultimă generație, după finalizarea proiectului transfrontalier CROSSRISKS. Lucrările la noua platformă vor începe în această toamnă și ar trebui să se încheie la finalul anului viitor. Atunci vor ajunge la Sântion și echipamentele performante care vor fi folosite în instruirea salvatorilor.

Practic, trei containere echipate cu aparatură modernă, aflate la un centru lângă Oradea, vor fi folosite pentru instruirea salvatorilor pentru operațiuni de căutare-salvare și stingerea incendiilor. Vor participa membrii ai serviciilor de urgență din Bihor, județele învecinate și din județul maghiar Hajdu-Bihar.

„Noi ne-am dus pe ideea unui labirint configurabil în care, pe mai multe nivele, pompierul se târăște, merge, coboară, urcă într-o beznă completă încercând să dea de anumite repere. Deci acesta ar fi un model de simulator”, a spus dr. Hadrian Borcea, președintele SARTISS, citat de digi24.

„Provocări avem suficiente, drept pentru care noi considerăm ca oportun și necesar îmbunătățirea formelor de pregătire și ați putut vedea câteva exemple ce țin de pregătirea pompierilor și din punct de vedere a gestionării incendiilor”, a spus la rândul său colonelul Sorin Caba, șeful ISU „Crișana”.

Bugetul este asigurat în proporție de aproape 85% de Uniunea Europeană, prin fonduri nerambursabile. Proiectul prevede și construirea a 25 de locuri de cazare pentru cursanți și instructori.

„Este un buget total de 1.209.000 euro, din care bugetul aferent Asociației Serviciul pentru Asistență în Situații Speciale se ridică la suma 658 de mii de euro, contribuție proprie de 13.170 de euro”, a declarat Ciprian Barna, managerul de proiect.

Toate cursurile ce se vor desfășura pe noua platformă vor fi gratuite.

Redactia

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel