fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTIMP LIBERCele mai bune filme românești ale anului se văd la prima ediție...

Cele mai bune filme românești ale anului se văd la prima ediție TIFF Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Oradea va aduce, în perioada 7-9 septembrie, iubitorilor de film românesc un program bogat în premiere şi noutăţi de toamnă, cu şapte premiere nelansate încă în cinema, alături de o parte din autorii şi protagoniştii lor.

Pe lângă premiere, publicul orădean va avea ocazia să vadă şi alte patru filme româneşti recente, apreciate în festivalurile internaţionale.

Potrivit comunicatului de presă al Biroului TIFF remis AGERPRES, printre titlurile din program se află cel mai recent film al lui Florin Şerban, „Dragoste 1. Câine”, a cărui premieră internaţională a avut loc pe 13 august a.c. la Sarajevo, documentarul „Popeasca” (regia Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu), neproiectat vreodată până acum pe ecran mare, dar şi marele câştigător al Ursului de Aur la Berlin, „Nu mă atinge-mă!” (în regia Adinei Pintilie).

Seria filmelor oferite de TIFF continuă cu „Charleston”, al lui Andrei Creţulescu, care a avut parte în 2018 de un debut foarte bun, lansat în premieră mondială în competiţia oficială de la Locarno 2017.

Celui mai nou film al lui Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, a fost laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi este propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019.

Printre surprizele primei ediţii TIFF Oradea se numără debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, cu „Secretul fericirii”, o „comedie cinică plină de răsturnări de situaţie care vor ţine publicul cu sufletul la gură”.

După premiera din TIFF, „Dacii liberi”, regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean Gorgan, va oferi cinefililor o imagine a celor mai controversate subiecte ale momentului legate de naţionalism şi surprinde intrigile iscate în comunităţile de dacologi cu viziuni diferite.

Câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 (O lună în Thailanda) şi autorul comediei populare „Două lozuri”, Paul Negoescu aduce pe ecrane „Povestea unui pierde-vară”, o comedie dulce-amară despre situaţiile dificile în care ne aruncă uneori dragostea.

Tot despre iubire şi provocările ei vorbeşte filmul de debut al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, „Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă”.

O tandră meditaţie despre condiţia umană şi efemeritate, „Licu, o poveste românească” (r. Ana Dumitrescu) a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig şi care va fi rulat la Oradea, imediat după lansarea oficială din cinema, programată pentru finalul lunii august.

Documentarul „Caisă” (r. Alex Mavrodineanu) pune pe marele ecran povestea relaţiei dintre un antrenor de box şi un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi co-finanţat de Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.

Redactia

Articole recente

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie

Mascații au intrat peste un bărbat din Reşiţa, apoi și-au dat seama că au greșit adresa

Bărbatul spune că l-au luat din somn, i-au speriat copilul și i-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greşit adresa

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său - „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România

Guvernul a aprobat Normele de aplicare a legii privind sistemul public de pensii 

Normele fac parte din proiectul amplu asumat de către Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă

Mai multe articole de același fel

Deutsche Welle despre satul Rimetea/Torockó: Este printre cele mai frumoase din România

Cu o istorie bogată și diverse perioade de dezvoltare și declin, Rimetea a fost inclus într-un proiect de conservare începând cu anul 1996, ceea ce a condus la restaurarea mai multor case vechi de către localnici.

Festivalul Săptămâna Haferland | Baluri tradiţionale săseşti, concerte de orgă, ateliere meşteşugăreşti și vizite la fermele din Ţara Ovăzului

Cea de-a XI-a ediţie a festivalului Săptămâna Haferland, cea mai amplă manifestare din România dedicată promovării culturii şi tradiţiilor comunităţii saşilor din Transilvania, va avea loc în acest an în perioada 3 – 6 august, în zece localităţi din regiunea cunoscută istoric drept Ţara Ovăzului: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.