fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTIMP LIBERInedit: schimb de turiști între Oradea și Debrecen

Inedit: schimb de turiști între Oradea și Debrecen

Publicat în

spot_img
spot_img

Orașele Oradea și Debrecen, au în vedere un parteneriat cultural care are ca obiectiv schimbul de turiști, astfel încât turiști din Oradea să ajungă în Debrecen pentru a vedea acolo principalele obiective turistice sau expoziții, iar cei din Debrecen să vină să viziteze obiectivele turistice din Oradea.

Autoritățile din orașul maghiar Debrecen au lansat recent pentru locuitorii din Oradea curse regulate pentru a vizita expoziția „Impresii” de la Centrul Cultural Modem, unde iubitorii de artă au ocazia să admire opere semnate de cei mai cunoscuţi pictori ai lumii: Monet, Degas, Cézanne, Sisley, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Picasso, Warhol, Lichtenstein şi Francis Bacon.

La rândul ei, municipalitatea orădeană are în plan lansarea unor excursii de o zi de la Debrecen la Oradea, în cadrul cărora turiştii vor vizita Cetatea orașului, întemeiată de Sfântul Ladislau, muzeul din cadrul acesteia, frumuseţile arhitecturale din centrul oraşului, precum şi Complexul Baroc. Viceprimarul Florin Birta a anunţat că şi Oradea va organiza propriile excursii de o zi. Se estimează că acestea vor fi lansate peste două săptămâni. „Gândim un program de vizitare care să includă Muzeul Cetăţii, clădirile din centru, Sinagoga Zion, precum şi Palatul Baroc, cu Catedrala Romano-Catolică”, a spus Birta.

Iniţiativa a fost prezentată, vineri, într-o conferinţă de presă comună susţinută de autorităţile din cele două oraşe înfrăţite: viceprimarul Oradiei, Florin Birta, viceprimarul  din Debrecen, Komolay Szabolcs, directorul Centrului Cultural Modem din Debrecen, Koroknai Edit, directorul Muzeului Cetăţii, Angela Lupşea, şi preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Mihai Jurca.

„După ce la începutul acestei săptâmâni am sărbătorit la Oradea festivalul florilor și am fost gazda unui minunat concert al Orchestrei cu 100 de viori din Budapesta, la care a fost prezent și viceprimarul orașului Debrecen, dl. Komolay Szabolcs, azi avem bucuria să ne întâlnim din nou și să continuăm proiectele culturale și turistice comune ale orașelor Oradea și Debrecen, dorind să dăm astfel o notă de consecvență comunității române și comunității maghiare”, a spus viceprimarul Florin Birta în deschiderea conferinței de presă.

Autorităţile din Debrecen au vorbit despre succesul primelor curse experimentale de la Oradea, organizate recent cu ocazia expoziţiei „Impresii”, deschise la Centrul Cultural Modem până pe 23 septembrie, cu opere în valoare de 30 de milioane euro, realizate de artişti celebri precum Degas, Cézanne, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Picasso şi Andy Warhol.  Astfel, până în 23 septembrie 2018, în fiecare sâmbătă şi duminică se organizează vizite cu plecare din Oradea, la expoziția „Impresii” din Debrecen.

Programul vizitelor este următorul (ora locală):

– plecare cu autobuzul la ora 9 din autogara de lângă gara centrală CFR (Bdul. Stefan cel Mare nr. 4)
– între orele 10-12, vizitarea expoziției, prezentarea în limba română artistul-profesor Toró József
– între orele 12-14 masa de prânz la Restaurantul Casablanca (3 meniuri la alegere)
– între orele 14-19 program liber la alegere: vizionarea trilogiei monumentale Săptămâna Patimilor pictat de Munkácsy Mihály la Muzeul Déri, vizită la Grădina Zoologică și Parcul de Distracții, wellness la Aquaticum, shopping la Forum Plaza etc.
– la orele 19, plecare la Oradea, sosire preconizată la orele 20.

Taxa de participare este 99 lei (suma cuprinde contravaloarea călătoriei – transportul Oradea-Debrecen și retur, a biletului de intrare la expoziție, a prânzului. Nu cuprinde cheltuielile programelor individuale. Deplasarea se realizează numai în cazul în care sunt minimum 8 participanţi.) Înscrierile pentru aceste curse, care pleacă de lângă Gară, se pot face la Muzeul Cetăţii sau la adresa de email  impresii@oradeb.ro, iar emailul trebuie să cuprindă următoarele date: data vizitei (date posibile în august 25, 26, în septembrie 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23), numele, număr telefon, adresă e-mail. Cei care se înscriu vor fi contactaţi personal pentru detalii. Plecarea se face În fiecare sâmbătă și duminică.

Articole recente

Geoparcul Țara Hațegului a fost revalidat ca sit UNESCO

Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, revalidat ca sit UNESCO

Antal Árpád cere ajutorul Ursulei Von Der Leyen în problema urșilor din țara noastră

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că se va adresa Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a extinde şi la urşii bruni proiectul său de revizuire în cazul lupilor.

ANM: Temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal, până spre finalul lunii octombrie

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în toată ţara.

CFR anunță condiţii speciale de circulaţie între staţiile Simeria – Arad, în perioada 22 – 28 septembrie 2023

O măsură necesară pentru menţinerea continuităţii traficului feroviar de călători în perioada lucrărilor feroviare aflate în execuţie în staţia CF Ilteu.

Mai multe articole de același fel

Deutsche Welle despre satul Rimetea/Torockó: Este printre cele mai frumoase din România

Cu o istorie bogată și diverse perioade de dezvoltare și declin, Rimetea a fost inclus într-un proiect de conservare începând cu anul 1996, ceea ce a condus la restaurarea mai multor case vechi de către localnici.

ADR Centru lansează primul dintre apelurile de proiecte destinate revitalizării turismului regional

Activitățile eligibile aferente activității de bază, vizează două mari categorii: conservarea, protecția și valorificarea durabilă a siturilor / monumentelor de patrimoniu cultural UNESCO și de clasă A din mediul rural, inclusiv reabilitarea, conservarea și punerea în valoare a unor elemente din situri de patrimoniu cultural UNESCO.