fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALConcert de excepție pe scena Filarmonicii de Stat Oradea

Concert de excepție pe scena Filarmonicii de Stat Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Bucharest Festival Orchestra şi dirijorul Cristian Lupeş au susţinut luni seară, la Filarmonica de Stat Oradea, concertul extraordinar din cadrul Turneului naţional 100 x Enescu.

Cei opt instrumentişti şi dirijorul-director artistic au încântat publicul orădean cu muzica lui Enescu şi a doi dintre compozitorii care au ilustrat magistral, prin opera lor, importanţa Premiului Naţional de Compoziţie „George Enescu”, creat de el pentru a stimula compozitorii români.

„Mi-a plăcut iniţiativa lui prin care a creat o sută de ani de generaţii de compozitori. A creat nişte nume care, la rândul lor, au fost profesorii unor profesori şi ajungem până azi să-l cântăm în concertul de astăzi pe Dănceanu, unul dintre cei care au beneficiat de această idee. Acesta e motivul pentru care alergăm prin ţară să cântăm pentru Centenarul ce va să vie”, a spus dirijorul, în sala filarmonicii orădene, amintind că aceasta se numeşte Enescu-Bartok.

Melomanii orădeni au ascultat „Dansurile româneşti” ale lui Béla Bartók, „5 of Millenium” a lui Liviu Dănceanu – ‘o condensare a unui întreg mileniu de muzică, în doar 5 minute’ şi „dramaturgia muzicală” Octuorul de Enescu.

Oaspeţii au fost răsplătiţi cu aplauze puternice, fiind rechemaţi din culise.

Turneul naţional 100 x Enescu reface celebrele turnee iniţiate şi susţinute de marele compozitor pentru a stimula creaţia muzicală românească.

Turneul are loc, în perioada 31 august – 8 noiembrie, în şapte oraşe din ţară şi în Bucureşti. După Tescani, a ajuns la Satu Mare, Oradea, urmând Cluj-Napoca (25 septembrie), Oneşti (28 septembrie), Craiova, Sibiu şi, în încheiere, Bucureşti.

Sursa: Agerpres

Redactia

Articole recente

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie

Mascații au intrat peste un bărbat din Reşiţa, apoi și-au dat seama că au greșit adresa

Bărbatul spune că l-au luat din somn, i-au speriat copilul și i-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greşit adresa

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său - „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România

Guvernul a aprobat Normele de aplicare a legii privind sistemul public de pensii 

Normele fac parte din proiectul amplu asumat de către Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă

Mai multe articole de același fel

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie