fbpx
18.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALConcert de excepție pe scena Filarmonicii de Stat Oradea

Concert de excepție pe scena Filarmonicii de Stat Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Bucharest Festival Orchestra şi dirijorul Cristian Lupeş au susţinut luni seară, la Filarmonica de Stat Oradea, concertul extraordinar din cadrul Turneului naţional 100 x Enescu.

Cei opt instrumentişti şi dirijorul-director artistic au încântat publicul orădean cu muzica lui Enescu şi a doi dintre compozitorii care au ilustrat magistral, prin opera lor, importanţa Premiului Naţional de Compoziţie „George Enescu”, creat de el pentru a stimula compozitorii români.

„Mi-a plăcut iniţiativa lui prin care a creat o sută de ani de generaţii de compozitori. A creat nişte nume care, la rândul lor, au fost profesorii unor profesori şi ajungem până azi să-l cântăm în concertul de astăzi pe Dănceanu, unul dintre cei care au beneficiat de această idee. Acesta e motivul pentru care alergăm prin ţară să cântăm pentru Centenarul ce va să vie”, a spus dirijorul, în sala filarmonicii orădene, amintind că aceasta se numeşte Enescu-Bartok.

Melomanii orădeni au ascultat „Dansurile româneşti” ale lui Béla Bartók, „5 of Millenium” a lui Liviu Dănceanu – ‘o condensare a unui întreg mileniu de muzică, în doar 5 minute’ şi „dramaturgia muzicală” Octuorul de Enescu.

Oaspeţii au fost răsplătiţi cu aplauze puternice, fiind rechemaţi din culise.

Turneul naţional 100 x Enescu reface celebrele turnee iniţiate şi susţinute de marele compozitor pentru a stimula creaţia muzicală românească.

Turneul are loc, în perioada 31 august – 8 noiembrie, în şapte oraşe din ţară şi în Bucureşti. După Tescani, a ajuns la Satu Mare, Oradea, urmând Cluj-Napoca (25 septembrie), Oneşti (28 septembrie), Craiova, Sibiu şi, în încheiere, Bucureşti.

Sursa: Agerpres

Articole recente

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică în şase judeţe, până luni dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru şase judeţe, valabilă de duminică după-amiaza până luni dimineaţa, şi o atenţionare Cod galben pentru 10 judeţe, valabilă până luni dimineaţa

Doi morți în urma unei explozii urmate de incendiu într-un apartament din Sibiu

O explozie s-a produs duminică dimineaţă într-un apartament situat la parterul unui bloc din Sibiu, zeci de persoane fiind evacuate. În apartament au fost găsite două persoane decedate.

Templom és egyház

A Szentlélek személyekre történô kitöltetése az elsô Pünkösd után minden keresztyén jutalma.

Începe toamna astronomică

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

Mai multe articole de același fel

Ministrul Familiei: Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.