fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALConcert de excepție la Filarmonica din Oradea

Concert de excepție la Filarmonica din Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Orchestra filarmonică din Oradea va prezenta, joi, Concertul nr. 2 de Rahmaninov, cu pianistul Daniel Goiţi invitat, şi Simfonia a treia, cu orgă, de Camille Saint-Saëns, solist Kristofi Janos, sub bagheta dirijorului permanent Romeo Rîmbu.

„Ambele lucrări pot fi considerate capodopere ale fiecăruia în parte. Concertul nr. 2 de Rahmaninov este cel mai cântat concert, îl fluieră lumea, îl recunoaşte, îi inspiră pe artiştii pop, iar despre simfonie, însuşi compozitorul a declarat că el a dat maximul din ştiinţa şi talentul său. În cadrul creaţiei lui Saint- Saëns, simfonia ocupă un loc de frunte. De aceea, am sintetizat prin sintagma concert de capodopere. Şi dacă mai adăugăm şi celebritatea solistului nostru, premisele sunt cât se poate de favorabile pentru un concert de înaltă ţinută”, a declarat, într-o conferinţă de presă, dirijorul Romeo Rîmbu.

Directorul artistic al Filarmonicii, Vasile Foica, a precizat că acest concert extraordinar al lui Rahmaninov a fost compus în 1901, fiind dedicat medicului Dahl, cel care l-a ajutat pe artist să-şi recupereze curajul şi credinţa de a crea în urma eşecului suferit la premiera primei sale simfonii.

„Compozitorul a intrat într-o stare de depresie adâncă şi nu a mai vrut să compună. Din fericire, ajutat de doctorul Dahl, s-a vindecat, lăsându-ne astfel o capodoperă. La prima audiţie, concertul a fost interpretat chiar de compozitor, la Moscova, şi a devenit în scurt timp foarte popular în întreaga lume”, a afirmat Vasile Foica.

Pianistul Daniel Goiţi a mărturisit că nu ştie să existe vreun pianist care să nu fie fermecat de această lucrare.

„Prima dată când am ascultat-o a fost ca o lovitură de trăsnet. N-am putut să mai las discul din mână. Cred că l-am ascultat de sute de ori. A fost printre primele mele concerte studiate, dar care mi-a luat aproape doi ani să îl învăţ. Din studenţie cânt concertul cu mare drag şi nu mă satur de frumuseţea lui. Rahmaninov a fost un celebru pianist, considerat chiar cel mai mare al secolului trecut, fiind înregistrat prin 1930. Este o mare bucurie să mă aflu la Oradea, alături de dirijorul Romeo Rîmbu, cu care am mai cântat împreună şi în alte locuri”, a spus Daniel Goiţi.

Concertul săptămânal va continua, după pauză, cu Simfonia a III-a în do minor „cu orgă”, op. 78 de Charles Camille Saint-Saëns. Scrisă la cererea secretarului Societăţii Filarmonice regale din Londra, simfonia împlineşte toate caracteristicile unui talent ajuns la maturitate, fiind „expresia unui talent aflat la apogeu”, potrivit directorului artistic.

„Saint-Saëns a dorit să dedice această simfonie prietenului său Liszt, însă acesta a murit chiar în acel an, 1886, dedicaţia devenind În memoria lui Franz Liszt. Este cunoscută în lumea muzicală ca fiind simfonia cu orgă, pentru că autorul a atribuit acestui instrument un rol important în partitură. Solistul în concertul orădean va fi organistul catedralei romano-catolice, Kristofi Janos”, a mai menţionat Foica.

 

Sursa: Agerpres

Articole recente

Pompierii din Orăștie au salvat un bărbat care a căzut de pe un pod, de la o înălţime de 5 metri

El a fost transportat în stare de conştienţă la spitalul din Orăştie, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Universitatea Politehnica Timișoara a investit, în cursul acestei veri, peste 600.000 de euro pentru pregătirea spațiilor de învățământ

Noul an de învățământ începe sub auspicii bune pentru cei peste 13.000 de studenți, dintre care aproape 3.000 în anul I.

Viktor Orbán: Ungaria nu va susţine Ucraina în niciun for internaţional dacă nu restabileşte drepturile minorităţii maghiare

Ucraina "hărţuieşte" de ani de zile şcolile ungare, cu scopul "de a le transforma în şcoli ucrainene, sau, dacă nu reuşesc, atunci vor să le închidă", a acuzat Orbán.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”

Faţă de forma lansată în consultare publică de Ministerul Finanţelor, au fost adoptate o serie de modificări

Mai multe articole de același fel

Sondaj CURS | Cei mai mulți români consideră că România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită

Cercetarea relevă că 69% dintre respondenţi sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită, iar 22% consideră că se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie bună. 9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Ministrul Familiei: Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.