fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALConcert de excepție la Filarmonica din Oradea

Concert de excepție la Filarmonica din Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Orchestra filarmonică din Oradea va prezenta, joi, Concertul nr. 2 de Rahmaninov, cu pianistul Daniel Goiţi invitat, şi Simfonia a treia, cu orgă, de Camille Saint-Saëns, solist Kristofi Janos, sub bagheta dirijorului permanent Romeo Rîmbu.

„Ambele lucrări pot fi considerate capodopere ale fiecăruia în parte. Concertul nr. 2 de Rahmaninov este cel mai cântat concert, îl fluieră lumea, îl recunoaşte, îi inspiră pe artiştii pop, iar despre simfonie, însuşi compozitorul a declarat că el a dat maximul din ştiinţa şi talentul său. În cadrul creaţiei lui Saint- Saëns, simfonia ocupă un loc de frunte. De aceea, am sintetizat prin sintagma concert de capodopere. Şi dacă mai adăugăm şi celebritatea solistului nostru, premisele sunt cât se poate de favorabile pentru un concert de înaltă ţinută”, a declarat, într-o conferinţă de presă, dirijorul Romeo Rîmbu.

Directorul artistic al Filarmonicii, Vasile Foica, a precizat că acest concert extraordinar al lui Rahmaninov a fost compus în 1901, fiind dedicat medicului Dahl, cel care l-a ajutat pe artist să-şi recupereze curajul şi credinţa de a crea în urma eşecului suferit la premiera primei sale simfonii.

„Compozitorul a intrat într-o stare de depresie adâncă şi nu a mai vrut să compună. Din fericire, ajutat de doctorul Dahl, s-a vindecat, lăsându-ne astfel o capodoperă. La prima audiţie, concertul a fost interpretat chiar de compozitor, la Moscova, şi a devenit în scurt timp foarte popular în întreaga lume”, a afirmat Vasile Foica.

Pianistul Daniel Goiţi a mărturisit că nu ştie să existe vreun pianist care să nu fie fermecat de această lucrare.

„Prima dată când am ascultat-o a fost ca o lovitură de trăsnet. N-am putut să mai las discul din mână. Cred că l-am ascultat de sute de ori. A fost printre primele mele concerte studiate, dar care mi-a luat aproape doi ani să îl învăţ. Din studenţie cânt concertul cu mare drag şi nu mă satur de frumuseţea lui. Rahmaninov a fost un celebru pianist, considerat chiar cel mai mare al secolului trecut, fiind înregistrat prin 1930. Este o mare bucurie să mă aflu la Oradea, alături de dirijorul Romeo Rîmbu, cu care am mai cântat împreună şi în alte locuri”, a spus Daniel Goiţi.

Concertul săptămânal va continua, după pauză, cu Simfonia a III-a în do minor „cu orgă”, op. 78 de Charles Camille Saint-Saëns. Scrisă la cererea secretarului Societăţii Filarmonice regale din Londra, simfonia împlineşte toate caracteristicile unui talent ajuns la maturitate, fiind „expresia unui talent aflat la apogeu”, potrivit directorului artistic.

„Saint-Saëns a dorit să dedice această simfonie prietenului său Liszt, însă acesta a murit chiar în acel an, 1886, dedicaţia devenind În memoria lui Franz Liszt. Este cunoscută în lumea muzicală ca fiind simfonia cu orgă, pentru că autorul a atribuit acestui instrument un rol important în partitură. Solistul în concertul orădean va fi organistul catedralei romano-catolice, Kristofi Janos”, a mai menţionat Foica.

 

Sursa: Agerpres

Redactia

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul e-Factura, extinsă până la 31 mai

De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanţelor a avut numeroase discuţii şi întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru îmbunătăţirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor la noile cerinţe, pentru a evita sancţiunile.

Conferinţă dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan, cu ocazia aniversării a 135 de ani de existenţă a Agenției Naționale de Presă AGERPRES

La mulți ani, AGERPRES!!! În 27 martie 2024 se împlinesc 135 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă "românească, naţională şi autonomă", având titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română - "Agence Telegraphique de Roumanie" - "Roumagence".