Nu, demisia ministrului Educației NU are nicio legătură cu nivelul de cunoștințe de limba română al elevilor din Secuime! Chiar dacă ex-ministrul Valentin Popa face acum pe marele susținător al românismului, chiar dacă se dă mare patriot preocupat de nivelul de cunoștințe de limba română al secuilor, ceea ce a condus astăzi la gestul de a demisiona nu are nimic de a face cu asta.
Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, fac o trecere în revistă a faptelor, astfel încât să vedeți cum o mână de învățătoare de la un mare liceu timișorean au pornit cu câteva săptămâni în urmă un bulgăre care a plecat la vale devenind din ce în ce mai mare, bulgăre care, apoi, s-a spart odată cu demisia de astăzi a ministrului Educației.
În 23 august – zi fatidică!!! – Guvernul emite Ordonanța de Urgență nr. 9, care la articolul I, punctul 17, prevede că ”în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”. Asta însemna că învățătorii din școlile cu predare în limbile minorităților naționale nu mai aveau voie să predea materia ”Limba și literatura română”, deși erau SINGURII abilitați să o facă, iar în locul lor urmau să predea disciplina respectivă doar profesori de limba română care, însă, nu aveau specializările psiho-pedagogice și nici competențele metodice necesare pentru lucrul cu copiii din ciclul primar.
Dincolo de bizarul situației, Ordonanța era profund discriminatorie, întrucât nu îi afecta și pe învățătorii din școlile cu predare în limba română. Consecința imediată a fost aceea că elevii din ciclul primar urmau să intre abrupt, odată cu noul an școlar, în contact cu un stil de predare al unor profesori care nu aveau pregătirea psiho-pedagogică necesară pentru această categorie de elevi. Totodată, învățătorii înlăturați de la propriile catedre pierdeau câteva sute de lei din salariul lunar, bani aferenți orelor respective.
Primii care au luat atitudine și s-au opus fățiș au fost cei 31 de profesori din învățământul primar de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timişoara, liceu cu predare în limba germană. S-au organizat și au decis să trimită o adresă tuturor factorilor de decizie – începând chiar cu ministrul Educației – solicitând anularea modificărilor legislative și atrăgând atenția asupra neconstituționalității și caracterului discriminatoriu al Ordonanței. Mai mult, arătând o determinare pe care mi-aș dori să o văd la întreaga societate civilă actuală, au decis să declanșeze greva japoneză chiar în ziua deschiderii noului an școlar.
Aproape în același timp au luat atitudine și profesorii de la Colegiul Unitarian ”János Zsigmond” din Cluj Napoca, solicitând și ei abrogarea articolului I. pct.17 din Ordonanță. Chiar dacă nu au intrat în grevă, profesorii de aici au arătat și ei ridicolul situației. În județul Cluj învățătorilor metodiști de la linia maghiară li s-a impus de la nivelul Inspectoratului Școlar să conceapă și să susțină un curs de două zile pentru formarea pe bandă rulantă a profesorilor de limba română în vederea predării la ciclul primar pentru minorități.
Imediat s-au sesizat și politicienii, cei mai uimiți fiind partenerii de guvernare ai PSD-ALDE și anume reprezentanții UDMR, care au spus că pe ei nu i-a întrebat nimeni atunci când s-a decis emiterea acelei Ordonanțe. Cel mai radical a fost însă deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganţ. El a susținut că Ordonanța este ilegală şi neconstituţională pentru că încalcă principiul nediscriminării pe criterii etnice, deoarece se aplică doar pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale. Ovidiu Ganț a solicitat public premierului Viorica Dăncilă să abroge de urgență actul normativ, întrucât îi privează pe învăţătorii şi profesorii din învăţământul primar să predea materiile din planul-cadru pentru care sunt calificaţi.
Ei bine, într-un final s-au radicalizat și pozițiile UDMR care, prin vocea președintelui Kelemen Hunor, au venit cu un ultimatum pentru Guvern: abrogarea actului normativ și demisia ministrului Educației sau, în caz contrar, suspendarea protocolului de colaborare cu alianța PSD-ALDE. La doar o zi după acest ultimatum, Liviu Dragnea l-a convocat în biroul lui pe Valentin Popa, iar finalul îl știm cu toții.
Așadar, există speranță, când este hotărâre, curaj și verticalitate. Și DA, în România anului 2018, o mână de învățătoare pot demite un ministru al Educației!
Felicitări cadrelor didactice de la Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” Timişoara! Astăzi ați scris istorie!