fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEPrimăria Oradea amenajează un nou parc în cartierul Soarelui

Primăria Oradea amenajează un nou parc în cartierul Soarelui

Publicat în

spot_img
spot_img

Suprafața propusă pentru realizarea noului parc este de 31.392 mp. Amplasamentul va permite accesul populației din diferite zone ale orașului și va fi un punct de atracție și de petrecere a timpului liber pentru toți locuitorii din zona cartierului Soarelui și din cartierele învecinate. Valoarea totală a investiției este de 7.049.120,57 lei, durata de realizare fiind de 11 luni.

Prima etapă în realizarea acestui parc va consta în ample lucrări de îmbunătățire funciară în vederea asigurării condițiilor propice dezvoltării materialului dendrologic sădit.  Parcul va fi populat cu specii de arbori rezistenți (stejar, arțar, liquidambar/arbore de gumă), cu o bogată capacitate de a genera oxigen și, de asemenea, va fi protejat de o perdea fonică înaltă care va contribui și la îmbunătățirea calității aerului.

Pentru udarea spațiilor verzi proiectul prevede o rețea de irigare compusă din stație de pompare, instalații cu aspersoare și instalații de udare prin picurare.

Rețeaua de alei a parcului a fost astfel gândită încât să lege cele trei zone de acces printr-un culoar pietonal cu o lățime de 2 m, care să permită acces facil în toate zonele de interes ale parcului: teren de baschet, zone de relaxare, zone de joacă pentru copii etc. Locurile dedicate copiilor vor fi răspândite în întreg parcul, atât în zona de expunere solară cât și în zona de umbră, în zona învecinată cu zona principală a parcului cât și lângă terenul de sport. Parcul va cuprinde o zonă dedicată șahului, dar și o pistă de alergare cu o lățime de 1,2 m și cu o suprafață de 781 mp.

Principalele elemente de mobilier urban sunt băncile de relaxare și elementele de joacă pentru copii (ansamblu joacă, leagăne duble, mese de șah, suprafețe destinate tenisului de masă). Băncile, în număr de 84, vor fi amplasate de-a lungul aleilor. Parcul va fi prevăzut cu coșuri de colectare a reziduurilor, cu capac metalic și scrumieră.

Valoarea totală a investiției este de 7.049.120,57 lei (TVA inclus), durata de realizare fiind de 11 luni. Investiția va fi finanțată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiție 4.2 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor indistriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului, având ca obiectiv reconversia funcțională și/sau reutilizarea unor terenuri și suprafețe abandonate și neutilizate din interiorul municipiilor de reședință de județ și transformarea lor în zone de agrement și petrecere a timpului liber pentru comunitate, conform programelor de investiții aprobate potrivit legii.

Municipiul Oradea își propune să crească suprafața spațiilor verzi urbanizate de la 1,19% la 5,25% până în anul 2030. Tema de dezvoltare, regenerare și urbanizare a spațiilor verzi, identificată în strategia „Oradea, orașul spațiilor verzi” are în vedere creșterea suprafețelor spațiilor verzi, echilibrate pe cartiere, și pe baza unor indicatori ce corelează densitatea populației și procentajul de spații verzi publice și private (26 mp/locuitor).

Obiectivul de investiție „Coridor verde din strada Aurel Covaci în cartierul Soarelui” din municipiul Oradea propune integrarea acestui spațiu periferic în trama arhitecturală socială a orașului.

Articole recente

Peste 70.000 de vizitatori sunt asteptați la expoziția ”Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, de la Timișoara

Timp de aproape cinci luni, Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui 22 de sculpturi realizate de Constantin Brâncuși

Protest spontan la Mina Băiţa din județul Bihor

Minerii de la Mina Băiţa, judeţul Bihor, au declanşat, joi, un protest spontan şi refuză să intre în şut, din cauză că promisiunile privind achitarea drepturilor salariale nu au fost respectate de angajator

Pasagerul cu numărul 1 milion din acest an, pe Aeroportul Internaţional Timişoara, este arbitrul Ovidiu Haţegan

Arbitrul Ovidiu Haţegan, revenit acasă după ce a fost delegat la meciul de marţi seară FC Barcelona - Antwerp, din Liga Campionilor, a ajuns pe Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia ca pasagerul numărul 1 milion din 2023.

Mai multe articole de același fel

”Drumul de sub Munte”, care va contribui la fluidizarea traficului din zona DN 1 Sibiu-Braşov, inaugurat după modernizare

”Drumul de sub Munte” din Ţara Făgăraşului, care uneşte comunităţile locale situate la poalele Munţilor Făgăraş şi care va contribui la fluidizarea traficului din zona DN 1 Sibiu-Braşov, a fost inaugurat, vineri, după lucrări de modernizare.