fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEPrimaria Oradea a încheiat, într-o singură zi, contracte de aproape 40 milioane...

Primaria Oradea a încheiat, într-o singură zi, contracte de aproape 40 milioane de euro

Publicat în

spot_img
spot_img

Primăria Oradea dovedește din nou că este campioană la atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea orașului. Astfel, în data de 15 noiembrie, au fost semnate trei contracte de finanțare a căror valoare este de aproximativ 40 de milioane de euro.

Proiectele „Reabilitarea, restaurarea și refuncționalizarea zidurilor Cetății Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic Cetatea Oradea – Centru multicultural și multiconfesional European – Etapa III. Consolidarea și restaurarea zidurilor Bastioanelor Ciunt și Bethlen, respectiv a curtinei nordice și vestice”, „Crearea unor trasee pietonale și îmbunătățirea transportului public de persoane în zona centrală a municipiului Oradea”, respectiv  „Modernizarea parcului de tramvaie din Municipiul Oradea – Etapa 2″ vor fi finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Reabilitarea zidurilor Cetății Oradea

Obiectivul proiectului privind reabilitarea zidurilor Cetății este punerea în valoare a monumentului istoric Cetatea Oradea, creșterea reprezentativității și vizibilității acesteia prin includerea în viața socio-culturală a comunității, ca un important pilon al turismului orădean, cu arie de acțiune regional-națională și internațională.

Proiectul propune reabilitarea și refuncționalizarea următoarelor construcții din componența Cetății Oradea: Corpul F: parter – sală multifuncțională cu garderobă (conferințe, expoziții, etc.) și subsol – spațiu expozițional și grupuri sanitare; Bastioanele Ciunt și Bethlen și zidurile de incintă – curtina nordică, cuprinsă între Bastioanele Aurit și Ciunt și cea vestică, cuprinsă între Bastioanele Ciunt și Bethlen.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 10.888.637 de lei (TVA inclus), iar durata de realizare este de 30 de luni.

Contribuția Municipiului Oradea reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă (10.543.736 lei, inclusiv TVA) a proiectului, în cuantum de 210.875 lei. Sumele reprezentând cheltuielile conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului se vor asigura din bugetul local al Municipiului Oradea.

Contractul de execuție este semnat, lucrările urmând să înceapă în primăvara anului viitor, în funcție de condițiile meteo.

Investiția va fi finanțată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiție 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, apelul de proiecte POR/2018/5/5.1/7 regiuni/proiecte nefinalizate și din surse proprii bugetare.

Pietonalizarea zonei centrale

Proiectul de investiție privind pietonalizarea zonei centrale urmărește realizarea unui impact pozitiv direct asupra reducerii emisiilor de echivalent CO2, generate de transportul rutier motorizat la nivelul Municipiului Oradea prin crearea unor trasee pietonale, trasee pentru bicicliști și îmbunătățirea transportului public de călători în zona centrală a municipiului.

Proiectul cuprinde următoarele cinci investiții complementare între ele:

– „Reabilitare, modernizare și refacere scuaruri în Piața Ferdinand – Municipiul Oradea”

– „Creșterea mobilității urbane pietonale și ciclistice pe malul stâng al Crișului Repede în municipiul Oradea”

– „Amenajare și pavare pe strada Aurel Lazăr, Oradea în vederea transformării acesteia în zona pietonală”

– „Pietonalizare zona Libertății din Municipiul Oradea”

– „Construire pod peste Crișul Repede între strada Plevnei și strada Szigligeti Ede”

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 70.435.089,12 de lei (TVA inclus), iar durata de realizare este de 27 de luni.

Contribuţia proprie a Municipiului Oradea este în cuantum de 8.279.378,79 lei, inclusiv TVA, din care 6.747.559,91 lei (TVA inclus), este valoarea cheltuielilor neeligibile iar 1.273.750,55 lei (TVA inclus) contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

Investiția va fi finanțată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, apelul de proiecte POR/2018/4/4.1/2 proiecte nefinalizate și din surse proprii bugetare.

Modernizarea parcului de tramvaie

Proiectul care vizează modernizarea parcului de tramvaie a fost identificat ca proiect prioritar în cadrul Planului de mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Oradea și în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană.

Acest proiect vizează achiziționarea a 10 tramvaie noi cu o valoare unitară estimată de 1,6 milioane de euro fără TVA, adică 7.440.000,00 lei fără TVA. Achiziția celor 10 tramvaie va contribui la modernizarea parcului de tramvaie al Municipiului Oradea, creșterea estimată a numărului de pasageri transportați în cadrul sistemelor de transport public de călători, precum și la scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră.

Valoarea totală a contractului de finanțare derulat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane”, Prioritatea de investiții 4.1, Mobilitatea Urbană Durabilă, este de 88.657.760,80 lei, din care valoarea nerambursabilă este de 98%, respectiv 86.884.605,58 lei, iar 1.773.155,22  lei contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

Articole recente

De vizitat la Cluj | Expoziție de fluturi, la Grădina Botanică

Astăzi se deschide expoziția de fluturi la Grădina Botanică "Alexandru Borza" Cluj-Napoca

Ministrul Familiei: Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.

Nu-i mai satură Dumnezeu! Un președinte de Consiliu Județean prins în flagrant cu o șpagă de 1,25 milioane de lei

Banii ar fi fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii, după ce acesta i-ar fi primit în restaurant.

Festivalul Internațional George Enescu, ediția Timișoara, a adus peste 5000 de oameni în fața muzicii clasice de excepție

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

Mai multe articole de același fel

”Drumul de sub Munte”, care va contribui la fluidizarea traficului din zona DN 1 Sibiu-Braşov, inaugurat după modernizare

”Drumul de sub Munte” din Ţara Făgăraşului, care uneşte comunităţile locale situate la poalele Munţilor Făgăraş şi care va contribui la fluidizarea traficului din zona DN 1 Sibiu-Braşov, a fost inaugurat, vineri, după lucrări de modernizare.