fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALMuzeul istoriei evreilor din Oradea a fost inaugurat de Sărbătoarea luminilor

Muzeul istoriei evreilor din Oradea a fost inaugurat de Sărbătoarea luminilor

Publicat în

spot_img
spot_img

Primăria Oradea şi Comunitatea evreilor din Oradea au inaugurat miercuri seară, de Sărbătoarea luminilor, Muzeul istoriei evreilor din Oradea, amenajat în Sinagoga Aachvas Rein, care a fost reabilitată în cursul anului din bugetul local.

„Vă felicit pentru inaugurarea primului muzeu al contribuţiei populaţiei evreieşti la cultura şi civilizaţia din Oradea şi Bihor, prezentă de peste 450 de ani în această zonă. Adresez speciale mulţumiri conducerii autorităţilor locale pentru sprijinul acordat în realizarea lucrărilor de repunere în funcţiune a acestui important lăcaş de cult mozaic de altă dată”, a transmis preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, prin vicepreşedintele Ovidiu Bănescu.

Primarul Ilie Bolojan a menţionat că primăria a finanţat reabilitarea acestei sinagogi din două raţiuni: în semn de respect şi de recunoaştere a contribuţiei evreieşti în istoria oraşului, pentru a fi cunoscută de orădeni, precum şi în semn de aducere aminte şi compasiune.

„Oraşul nostru arată azi aşa cum este pentru că cele trei comunităţi – evreiască, maghiară şi română – au contribuit fiecare de-a lungul sutelor de ani la construcţia urbei. (…) Acest muzeu este o chestiune de reparaţie morală din partea oraşului, pentru toţi evreii care şi-au găsit sfârşitul în lagărele de concentrare”, a spus Bolojan.

În amenajarea muzeului s-a optat pentru un concept de design muzeal deosebit, menit să surprindă vizitatorii şi să trezească contemplaţia.

La parter, amenajarea muzeală cuprinde istoria comunităţii şi dezvoltarea oraşului, când contribuţia lor la creşterea oraşului s-a concretizat inclusiv prin arhitectura unică, dar şi ilustrarea vieţii evreilor orădeni în vremea de maximă înflorire a comunităţii lor.

Etajul sinagogii este o expoziţie permanentă şi în continuă dezvoltare, ce readuce aminte de infernul care a dus la decimarea unei populaţii de peste 30.000 de persoane, prin deportarea şi exterminarea în lagăre.

Acest muzeu va funcţiona ca secţie a Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural. Directoarea acestuia, Angela Lupşea, a menţionat familiile evreieşti – Mozes, prin Peter Stern, Sonnenfeld, întreaga Comunitate a evreilor orădeni, sprijinul preşedintelui Felix Koppelmann – care au donat obiecte de cult, amintiri de familie, pentru a fi expuse în muzeu. La realizarea lui au contribuit o echipă complexă de muzeografi de la Muzeul Oraşului Oradea, dar şi tineri artişti care au desenat pe pereţii scărilor ce duc la etaj siluete de evrei deportaţi.

Potrivit Angelei Lupşea, printre evenimentele din acest lăcaş se va marca, în anul 2019, cei 75 de ani de la Holocaust, prin completarea expoziţiei permanente şi printr-o carte dedicată istoriei evreilor orădeni.

Data deschiderii oficiale a fost aleasă la sugestia comunităţii evreieşti, ţinând cont că evreii sărbătoresc Hanukkah din seara zilei de 2 decembrie până în seara zilei de 10 decembrie.

Lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a anului 2018 şi au fost finalizate în data de 5 octombrie 2018. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 380.000 de lei. Reabilitarea Sinagogii Aachvas Rein a vizat atât interiorul, cât şi exteriorul clădirii.

Sursa foto: Ovi.D.Pop

Articole recente

Pompierii din Orăștie au salvat un bărbat care a căzut de pe un pod, de la o înălţime de 5 metri

El a fost transportat în stare de conştienţă la spitalul din Orăştie, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Universitatea Politehnica Timișoara a investit, în cursul acestei veri, peste 600.000 de euro pentru pregătirea spațiilor de învățământ

Noul an de învățământ începe sub auspicii bune pentru cei peste 13.000 de studenți, dintre care aproape 3.000 în anul I.

Viktor Orbán: Ungaria nu va susţine Ucraina în niciun for internaţional dacă nu restabileşte drepturile minorităţii maghiare

Ucraina "hărţuieşte" de ani de zile şcolile ungare, cu scopul "de a le transforma în şcoli ucrainene, sau, dacă nu reuşesc, atunci vor să le închidă", a acuzat Orbán.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”

Faţă de forma lansată în consultare publică de Ministerul Finanţelor, au fost adoptate o serie de modificări

Mai multe articole de același fel

Sondaj CURS | Cei mai mulți români consideră că România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită

Cercetarea relevă că 69% dintre respondenţi sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită, iar 22% consideră că se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie bună. 9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Ministrul Familiei: Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.