În 27 august 1534 are loc lupta de la Mediaș/Mediasch/Medgyes unde armata nobilului făgărășean Majláth István, învinge armata lui Aloisio Gritti reprezentantul sultanului otoman în Transilvania și regatul maghiar.

Turnul bisericii evanghelice din Mediaș/Medgyes/Mediasch

Majláth István, numele românesc Ștefan Mailat, în germană Stephan Mailath, a fost voievod al Transilvaniei între anii 1534 – 1541.

S-a născut în localitatea Comăna de Jos, în maghiară Alsókomána, în germană Unterkumanen, în dialectul săsesc Komondjen din Țara Făgărașului/Fogarasföld/Fogarascherland.

A fost un nobil(inițial boier) făgărășean care a realizat o ascensiune politică remarcabilă, până la conducerea Voievodatului Transilvaniei.

A fost fiul boierului Mailat Olahul, cunoscut ca și Matia Majláth, stolnic al regelui II. Ulászló/Vladislav al II-lea/Vladislav II. von Böhmen und Ungarn, la curtea acestuia de la Buda.

blazonul lui Majláth

Majláth István, participase în calitate de camerier al regelui II. Lajos/Ludovic al II-lea/Ludwig II., la lupta de la Mohács, fiind unul dintre puținii demnitari ai regatului maghiar, care a scăpat cu viață din această cumplită bătălie.

Majláth István l-a avut de naș la naștere pe însuși regele Ludovic. Luat la curtea regală, acesta primește o educație aleasă, bucurându-se de un mare prestigiu printre magnații Ardealului și Ungariei.

Majláth István și cumnatul său Nádasdy Tamás(Báró nádasdi és fogarasföldi báró Nádasdy Tamás), aflați în tabere diferite, participă, în anul 1533, la o întrunire a magistraților regatului, ținută la Viena, în care fiecare deține un loc de frunte în tabară sa: Majláth István stă la dreapta regelui I. Ferdinánd/Ferdinand I iar Nádasdy Tamás conduce delegația lui Szapolyai János/Ioan Zapolya/Johann Zápolya.

Cei doi,exponenți ai celor două tabere care pretindeau tronul Ungariei și implicit voievodatul Transilvaniei, realizează că războiul civil duce la ruinarea regatului și că singura soluție viabilă, ar fi formarea Principatului Transilvaniei.

Planul lor va fi pus în pericol în luna august a anului 1534.

Cetatea Făgărașului/Fogarasi vár/Fogarascher Burg

În iulie 1534 sultanul Soliman I îl trimite în Transilvania pe Aloisio Gritti, cu misiunea imperativă de la sultan, de a împărți regatul maghiar între Ferdinand și Zápolya, cu un contingent serios de trupe otomane.

Acesta, venețian la origine, era un prosper negustor la Constantinopol și reușise să intre în relații foarte bune cu marele vizir Ibrahim și chiar cu sultanul. Datorită calităților sale, în 1532, Gritti va fi numit locotenent-general al lui Szapolyai János.

Ajungând la Brașov/Kronstadt/Brassó și ajutat de o oaste otomană, Gritti aduce sub ascultare orașul și îi convoacă pe nobili transilvăneni în tabăra de lângă Brașov.

Nobilii transilvăneni își dau seama de planurile lui Gritti, care voia să ajungă rege al Ungariei și să pună la domnia Valahiei Transalpine și a Moldovei, pe cei doi fii ai săi.

Aloisio Gritti ttps://ro.wikipedia.org/wiki/Aloisio_Gritti

Realizând acest lucru, coroborat cu uciderea lui Czibak Imre, episcopul de Oradea/Nagyvárad/Großwardein, Majláth începe să strângă armată împotriva lui Gritti, cu ajutorul nobililor ardeleni.

Gritti se va retrage la Mediaș/Mediasch/Medgyes, unde va aștepta sprijinul moldovean promis de voievodul Moldovei, Petru Rareș și cel al lui Szapolyai János.

Majláth, ales căpitan al armatei, înconjoară Mediașul și începe asediul cetății. Între timp, cere sprijin în oameni și armament și magistratului sașilor din Brașov, deși acest oraș, teoretic, era de partea lui Gritti.

Între timp sosesc și moldovenii, care au fost convinși de Majláth să treacă de partea lui.

Ajutat și de către sașii medieșeni, Majláth reușește să-l captureze pe Gritti care va fi executat, în septembrie 1534, iar cei doi fii ai săi vor fi duși în Moldova unde Petru Rareș îi va ucide.

Ferdinand I al Sfântului Imperiu Roman.

Participarea nobilului făgărășean Majláth la campania împotriva lui Gritti îi va aduce o mare popularitate și prestigiu, în toată Transilvania.

După lupta de la Mediaș, Majláth și cumnatul său Nádasdy, au hotărât că este momentul potrivit ca cel dintâi, să schimbe taberele.

Ca urmare a trecerii sale de partea lui Szapolyai János, Majláth este numit voievod al Ardealului, la 28 octombrie 1534.

bibliografie,
http://mek.oszk.hu/05600/05689/html/index.htm

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.
Articolul precedentTimotei Cipariu, cel mai mare erudit român din Transilvania
Articolul următorPopricaș die cocoș cu găluștie
Avatar
Istoria ne poate ajuta să construim o identitate stabilă și clară: transilvanismul. Cine are o identitate culturală hotărâtă, nu se teme de a-l cunoaşte pe celălalt, pe cel care este diferit, spunea mentorul transilvanismului, arhitectul Károly Kós. Identitatea comună funcţionează similar cu identitatea personală: un om puternic şi liber, nu se teme de deschidere, de acceptare, de diferenţe culturale, religioase sau etnice. Ci din contră vede în acestea un imens potenţial neexploatat, o imensă sursă de îmbogăţire. Haideţi să dăm o şansă acestui potenţial de a schimba Transilvania şi implicit România ! Să fim noi, ardelenii, motorul acestei schimbări de mentalitate !!! Suntem siguri că vom reuşi !!! Dar pentru asta avem nevoie de voi, cât mai mulţi români, maghiari, secui, saşi, romi, armeni, evrei, ucraineni, etc, fiindcă a schimba situaţia de azi, nu este un lucru uşor.