fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIEExpoziţie fotografică despre lagărul de muncă de la Periprava, de ziua naţională...

Expoziţie fotografică despre lagărul de muncă de la Periprava, de ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

Publicat în

spot_img
spot_img

Profesorul Ábrám Zoltán de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş a inaugurat marţi, de ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, o expoziţie fotografică despre lagărul de muncă de la Periprava, la 60 de ani de la condamnarea şi exilarea bunicului său în acest loc din Delta Dunării.

„De doi ani, data de 14 mai este ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, fiind instituită prin Legea nr. 127/2017. În noaptea de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestaţi mii de tineri, anchetaţi, ulterior condamnaţi şi repartizaţi în puşcăriile şi lagărele de exterminare. (…) Bunicul meu a fost condamnat, fără vină, în anul 1959 şi exilat în lagărul de muncă din Delta Dunării, Periprava, de unde s-a eliberat cu amnistie în anul 1963. În toamna anului 2017 am făcut o vizită în satul Periprava şi împrejurimi, la locul fostului lagăr de muncă, în prezent punct turistic ‘Ultima Frontieră’, în cimitirul satului şi, astfel, a luat naştere această expoziţie fotografică”, a arătat Ábrám Zoltán.

Artistul fotograf prezintă în imagini ruinele fostului lagăr de muncă din Periprava, imobilul în care locuia torţionarul Ion Ficior, ruinele fostei popote, imagini din cimitir şi imaginea satului actual.

Concomitent cu comemorarea victimelor comunismului, la Galeria de Artă Unirea din Târgu Mureş se comemorează victimele Genocidului Armean, prin expoziţia aceluiaşi fotograf, intitulată „Trecut şi prezent armean”.

„Tragedia comunităţii armene din Turcia a început la data de 24 aprilie 1915 când, la Constantinopol, au fost arestaţi liderii religioşi şi intelectuali, urmat de exilul şi eliminarea populaţiei armene care a cauzat un milion şi jumătate de victime. Romanul lui Franz Werfel, ‘Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh’ are mesajul că fiecare popor, fiecare comunitate are obligaţia de a comemora sacrificiile şi suferinţele strămoşilor”, se precizează în prezentarea celei de-a doua expoziţii.

Expoziţia „Periprava” şi expoziţia „Trecut şi prezent armean” sunt organizate în colaborare cu Asociaţia Artiştilor Plastici Mureş.

Autorul expoziţiilor, Ábrám Zoltán, predă disciplina Igienă la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, iar interesul pentru arta fotografică s-a manifestat în timpul anilor de studenţie.

Ábrám Zoltán a participat la mai multe expoziţii colective şi a organizat cinci expoziţii personale, „Africa de Sud în fotografii”, „Fereastră deschisă spre lume”, „Trecut şi prezent armean”, „Viaţa reformată din Ardeal”, cea mai recentă fiind „Periprava”.

Expoziţiile „Periprava” şi „Trecut şi prezent armean” se pot vizita până la data de 24 mai.

Articole recente

De vizitat la Cluj | Expoziție de fluturi, la Grădina Botanică

Astăzi se deschide expoziția de fluturi la Grădina Botanică "Alexandru Borza" Cluj-Napoca

Ministrul Familiei: Mamele minore care vor merge la şcoală vor primi bursă de 700 de lei

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.

Nu-i mai satură Dumnezeu! Un președinte de Consiliu Județean prins în flagrant cu o șpagă de 1,25 milioane de lei

Banii ar fi fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii, după ce acesta i-ar fi primit în restaurant.

Festivalul Internațional George Enescu, ediția Timișoara, a adus peste 5000 de oameni în fața muzicii clasice de excepție

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

Mai multe articole de același fel