fbpx
-3.3 C
Cluj-Napoca
AcasăPOVEȘTILE TRANSILVANIEIPeter Pan a fost bănățean. O poveste plină de mistere și coincidențe...

Peter Pan a fost bănățean. O poveste plină de mistere și coincidențe incredibile

Publicat în

spot_img
spot_img
peter-pan

Câți dintre noi nu știm în amănunt poveștile minunate cu Peter Pan, băiatul care nu vrea să crească și care, cu sabia lui, este într-o permanentă luptă cu fiorosul Căpitan Hook. Scrisă de James Mattew Barrie în 1897  povestea  „Peter Pan, copilul ce nu vroia să crească” are un corespondent în viața reală, Peter Pan existând cu adevărat. Undeva, sus pe un munte, la Grappa, în Italia, pe un monument singuratic stă și astăzi scris: SOLDATO PETER PAN. Un monument la care, mâini neștiute aduc însă mereu flori proaspete. Peter Pan, erou în Primul Război Mondial a fost bănățean, iar destinul lui s-a împletit în mod incredibil cu fascinanta poveste scrisă de Barrie în 1897. 

mormant

Le-am citit și recitit acele povești și am stat cu sufletul la gură să vedem cum Peter Pan îi apără pe băieții din Țara de Nicăieri. Clopoțica – veșnic ajutor de nădejde pentru Peter Pan , dar și Peter Pan însuși au fost – credeți sau nu – personaje adevărate. Ba chiar și Hook este prezent în lumea reală, iar ceea ce pare de-a dreptul incredibil este faptul că Peter Pan s-a născut și a crescut în Banatul Montan, la Ruszkabanya-Krassoszoreny (actuala Rusca Montană, județul Caraș-Severin), în Imperiul Austro-Ungar. Și-a dat însă viața  – la numai 21 de ani, în 1918 – pe frontul italian al Primului Război Mondial, alături de alți 12.615 soldaţi din care 10.000 necunoscuţi. Monte Grappa, la cei 1779 metri înălţime, este cel mai înalt vârf din masivul montan Grappa, aparținând Prealpelor Venete. Aici s-a dat una dintre cele mai sângeroase lupte din Marele Război, mii de soldați pierind în confruntare. În cinstea lor s-a ridicat un monument, iar în sectorul de nord al acestuia există un cimitir unde sunt îngropați soldații austro-maghiari, majoritatea fiind soldați necunoscuți. Însă la piatra comemorativă cu numărul 107 –  pe care stă scris numele lui Peter Pan – mâini neștiute de nimeni depun în fiecare zi flori de câmp, pietricele de munte şi scoici. Paznicii monumentului au îndepărtat de mai multe ori florile uscate , dar – ca prin minune – altele proaspete apar întotdeauna în același loc, pe același mormânt! Nimeni nu reușește să înțeleagă cine depune acele flori, scoici și pietricele.

peter-pan

Întrebarea este  nu doar cine a fost, ci  și cum a ajuns el din Banatul Montan până în Italia.  În fapt, puține sunt lucrurile care se știu despre soldatul Peter Pan, însă destinul lui tragic se împletește cu destinul Imperiului Austro-Ungar, aflat în pragul disoluției.  Soldatul Peter Pan lupta pentru Imperul Austro–Ungar, înrolat cu forța, la fel ca mulți alți tineri din toate teritoriile Imperiului, şi trimis pe un câmp de luptă, într-un război ce nu era al lui. După multe cercetări în dosarele Crucii Negre Austriace, instituţia din Austria ce se ocupă de menţinerea cimitirelor militare, Ferdinando Celi – un scriitor italian fascinat de povestea soldatului Peter Pan – a aflat că acesta s-a născut pe 21 August 1897 la Ruszkabanya-Krassoszoreny, Ungaria (actuala Rusca Montană din județul Caraș-Severin). Mama lui se numea Maria Pan, tatăl fiind necunoscut.  A fost înrolat în Regimentul de Infanterie 30, Compania a 7-a și a murit pe 19 septembrie 1918 la Col Caprile, pe muntele Grappa, pe o linie a frontului care se găsea la altitudinea de 1331 metri. Destinul lui Peter Pan are și o altă componentă interesantă: În Regiunea Venetto, cea din care face parte muntele Grappa, sunt foarte mulți purtători ai numelui Pan, iar în anul 1880 mulți au plecat spre Transilvania și Banat, atrași de facilitățile fiscale și oferta de primire gratuită a unor terenuri și ferme făcută de către oficialii Imperiului Austro-Maghiar care își dorea să colonizeze Banatul cu lucrători specializați și care – prin venirea lor – să întoarcă raportul naționalităților din zonă, în defavoarea celor de etnie română. În acest context, odată cu trimiterea soldatului Peter Pan pe front, în Regiunea Venetto, pare  cumva că el s-a întors acasă.  A venit să moară în locul unde, cine știe, poate că s-au stins și strămoșii lui.

Povestea se împletește cu realitatea. Asemănări incredibile.

Destinul sodatului Petere Pan pare însă desprins cumva din povestea lui James Mattew Barrie. Până la asemănările incredibile, este important să spunem – dacă mai era cazul – că, spre deosebire de omonimul său,  soldatul Peter Pan nu trăia într-un basm, nu putea zbura, iar războiul crunt nu i-a dat prea multe șanse.

Revenind la asemănările incredibile între poveste și realitate, prima dintre ele este chiar numele personajului: Peter Pan. O a doua asemănare este aceea că soldatul Peter Pan s-a născut  în 1897, ca şi personajul lui Barrie. Locul unde trăia soldatul Peter Pan nu mai există astăzi, Imperiul destrămându-se, iar localitatea respectivă schimbându-și numele. Personajul din poveste trăia și el într-un loc care nu există, pe o insulă neștiută. Locul unde a murit, Col Caprile este situat lângă Valle delle Capre (Valea Caprelor) și, așa după cum se știe, în povestea lui Peter Pan capra este una dintre cele mai bune prietene ale sale. Mai mult, Clopoțica din poveste este prezentă mereu, prin sunetele talangelor caprelor și vitelor care pasc liniștite iarba de munte, veghind parcă mormântul lui Peter Pan.

Mergând mai departe cu bizarele coincidențe, aflăm una foarte interesantă.  Cuvântul „grappa”, care derivă din goticul „krappa”, a cărui semnificație în engleză este Hook (cârlig). În timp ce imaginarul Peter Pan din poveste luptă împotriva Căpitanului Hook, Peter Pan, copilul-soldat , a luptat pe Monte Grappa.

Ce a rămas?

Povestea lui Peter Pan a fost ilustrată într-o carte (Soldatul Peter Pan), apărută în anul 2005, și scrisă de către Ferdinando Celi. Istoria soldatului Peter Pan apare și în Ghidul turistic al Banatului Montan, scris de Gheorghe Popovici, și care a apărut în luna mai a acestui an. Există, de asemenea, un website dedicat istoriei soldatului Pan. În Rusca Montană o stradă poartă numele Peter Pan, iar o piață este denumită Piața Monte Grappa.

Articole recente

Liga Studenților din Timișoara vă invită la o seară autentică de colinde tradiționale românești

Va fi un eveniment organizat sub forma unei scenete, în care se vor îngâna timpul și lumea și la care Liga Studenților din Timișoara vă invită pentru a vă transmite că împodobirea sufletului este mai importantă decât cea a caselor.

UBB conduce proiectul prin care vor fi digitalizate cele mai vechi scrieri despre Sighișoara

Cele mai vechi scrieri existente în Biblioteca Documentară a Muzeului de Istorie din Sighişoara, dar şi în alte arhive şi biblioteci din ţară referitoare la acest burg urmează să fie scanate pentru a fi accesate online, în cadrul unui proiect coordonat de Centrul de Diplomatică şi Paleografie Documentară Medievală TRANS.SCRIPT al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Editura „Victor Babeş” – 15 ani de activitate

În anul 2023, Editura „Victor Babeş” a publicat circa 60 de volume, adunând un număr de peste 550 lucrări în cei 15 ani de activitate.

Lansare de carte | „Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara și Editura „Victor Babeş” anunță lansarea volumului intitulat „ Vincențiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”, semnat de prof. univ. emerit dr. Sabin Ionel.

Mai multe articole de același fel

Sâmbătă, ora 21:45 Israel – România. Un meci care ne poate duce la Euro

Naționala de fotbal a României va întâlni sâmbătă, 18 noiembrie, cu începere de la ora 21.45, în deplasare, selecționata Israelului, meci contând pentru grupa I a preliminariilor pentru Euro 2024.