fbpx
1.8 C
Cluj-Napoca
AcasăREPORTAJŞopârla din aur, atracţia incontestabilă a Muzeului Aurului din Brad

Şopârla din aur, atracţia incontestabilă a Muzeului Aurului din Brad

Publicat în

spot_img
spot_img

Unic în Europa prin colecţia sa de peste 1.300 de exponate din aur nativ, Muzeul Aurului din Brad a fost redeschis pentru public, după cinci ani în care clădirea în care funcţionează a fost reabilitată.

În spaţiile de vizitare, împărţite acum pe zone cu exponate din aur nativ şi minerale, pot fi văzute cele mai frumoase piese intrate în patrimoniul muzeului, în ultima sută de ani.

Unele dintre ele sunt asigurate pentru sume care depăşesc o jumătate de milion de euro, iar altele sunt cotate chiar şi la valori mai mari, cum este cazul celor două piese care se aseamănă, izbitor de mult, cu două şopârle.

„IMAGINAŢI-VĂ CĂ ÎN ACEST MUZEU SE AFLĂ CELE MAI VALOROASE 4,5 KILOGRAME DE AUR DIN LUME. UNELE EXPONATE DIN ACEST MUZEU O VALOARE DE ASIGURARE DE 500.000 DE EURO. CUNOAŞTEM AURUL MAI MULT ÎN LINGOU, BIJUTERII, DAR MAI PUŢINI CUNOSC AURUL AŞA CUM L-A FĂURIT BUNUL DUMNEZEU. BIJUTERIILE DIN ADÂNCURI AU FOST SCOASE DIN ADÂNCURI CU OSTENEALA A PESTE 40.000 DE MINERI CARE AU LUCRAT ÎN ZĂCĂMÂNTUL DE LA BARZA, VREME DE SUTE ŞI SUTE DE ANI”, SPUNEA PRIMARUL MUNICIPIULUI BRAD, FLORIN CAZACU, UN OM OBIŞNUIT CU MUNCA ÎN MINA DE AUR DE LA GURA BARZA.

Colecţia şi modul de prezentare ale pieselor sunt impresionante, în întreg muzeul. Chiar de la intrare, privirea turiştilor este atrasă de un şir de vitrine în care, pe suporturi acoperite cu o catifea roşie, tronează câteva piese excepţionale. Sunt  denumite „Harta României Mari”, „Pana lui Eminescu”, „Balerina” sau „Şopârla de aur”.

„Este cea mai valoroasă colecţie de eşantioane din aur din lume. Şopârla din aur este evaluată la 3 milioane de dolari. Aurul are doar câteva zeci de grame, dar să găseşti aşa ceva, nativ, este extraordinar. Muzeul se prezintă singur”, aprecia geologul Alexandru Nicolici.

Iar unii vizitatori chiar şi-au adus aminte cum au găsit „şopârla” din aur, în anul 1981. „Era ultima mea tură şi am intrat în mina Musariu. Acolo, minerii au găsit două formaţiuni care aveau forma unei şopârle. Una avea un cap foarte frumos, iar cealaltă avea coada interesantă. Acum sunt în colecţia muzeului şi mă bucur nespus că le pot vedea”, afirma Nicolae Pantea, acum preşedintele Fundaţiei „Auraria” Brad.

Muzeul Aurului din Brad deţine eşantioane recoltate de geologi şi mineri care au lucrat în diferite exploatări din Munţii Metaliferi. Circa 80% dintre eşantioane provin din zona Brad – Ruda, Musariu, Valea Morii şi Brădişor, acestea fiind prezentate aşa cum au fost scoase din subteran.

Specialiştii mai spun că în anii 40, din mina Barza se extrăgea un procent din aurul prelucrat în întreaga lume.

Prima atestare a muzeului apare într-un document din1912, care poartă semnătura unui vizitator.

Redactia

Articole recente

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul Timişoara în urma unei ameninţări cu bombă

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pasagerii sunt evacuaţi din avion”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.

La Alba Iulia se deschide sezonul de turism cultural şi istoric în 1 mai

Vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an

Mai multe articole de același fel

Dezbatere privind educația pentru sustenabilitate, sub egida Alianței Timișoara Universitară

Sub egida Alianței Timișoara Universitară (ATU), Universitatea Politehnica Timișoara a organizat și găzduit vineri, 12 aprilie 2024, în Sala Senatului, o dezbatere cu tema „Universitățile timișorene:  educație și acțiune pentru sustenabilitate”, la care au fost invitate, alături de instituțiile de învățământ superior, instituțiile autorității publice și reprezentanții mediului economic.