Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri seară cod portocaliu de vreme extremă imediată în Bistrița-Năsăud. Populația a fost avertizată în jurul orei 18.15 și prin Ro-Alert că vor fi ploi torențiale care vor cumula 35-40 de litri/mp, grindină de medii și mici dimensiuni, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care vor lua aspect de vijelie. Vizate, localitățile: Bistrița, Năsăud, Sângeorz-Băi, Feldru, Maieru, Telciu, Prundu Bârgăului, Rodna, Tiha Bârgăului, Rebrișoara, Josenii Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Zagra, Dumitra, Livezile, Ilva Mica, Șieu, Șanț, Leșu, Salva, Rebra, Șieuț, Parva, Budacu de Jos, Mărișelu, Dumitrița, Ilva Mare, Cetate, Măgura Ilvei, Coșbuc, Monor, Runcu Salvei și Poiana Ilvei.
Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Someșul Mare – afluenții aferenți sectorului amonte S.H. Nepos, sector aferent aval S. H. Rodna, amonte S. H. Beclean, Mureș – bazin superior amonte S.H. Luduș, judeţul Bistrița-Năsăud.

10 echipaje de pompieri militari (7 de la Detașamentul de Pompieri Bistrița și 3 de la Secția de pompieri Năsăud) și toate echipele de voluntari (SVSU) de la UAT-urile afectate sunt în teren pentru sprijinirea populației afectate de inundații. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează în permanență situația operativă din județ și alocă echipajele necesare, în funcție de priorități.
Locuitorii comunei Budacu de Jos au primit pe telefoanele mobile prin RO-Alert o avertizare hidrologică de COD ROȘU, pe cursul râului Budac. Se recomandă luarea măsurilor de protecție (adăpostirea/evacuarea în zone înalte care oferă siguranță) a persoanelor, animalelor și bunurilor.

Efectele furtunilor, anunțate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud:
– Intervenții pentru sprijinirea populației afectate de precipitațiile înregistrate: echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița intervin pentru evacuarea apei din curți și beciuri pe străzile Budacului, Iuliu Hossu și Calea Moldovei din mun. Bistrița.
– SVSU Bistrița intervine pe străzile Matei Eminescu și Dogarilor.
– SVSU Feldru intervine în localitate pentru evacuarea apei dintr-o casă, curte.
– O echipă Aquabis evacuează apa de la subsolul Școlii Gimnaziale ”Ștefan cel Mare”, inundat.
– DN 17 C, în Dumitra, a fost blocat de aluviuni, intervin Secția de Pompieri Năsăud și SVSU Dumitra.
– Drum blocat spre Ghinda de alunecare de teren/aluviuni. Se intervine cu buldoexcavator.
– La Dumitra, persoane care au nevoie de sprijinul pompierilor. Toate sunt în siguranță, în locuințe, se lucrează pentru decolmatarea podețelor – scăderea nivelului apei.
– Drum blocat de aluviuni spre Slătinița. Se intervine cu buldoexcavator.
– Pompierii militari năsăudeni au evacuat o mamă cu un copil dintr-o casă, la Dumitra, s-a alocat și un echipaj medical.
– O femeie de 60 de ani din Dumitra a fost evacuată și ea de pompieri. Se intervine și la alte imobile pentru evacuarea persoanelor și a bunurilor.
– Persoană blocată într-un copac (urcată pentru siguranță) la intrare în Slătinița, alocat SVSU.
– Conform CLSU Budacu de Jos, la Jelna aproximativ 50 de case/curți/gospodării au fost inundate, circa 20-30 de persoane au fost evacuate preventiv, în condiții de siguranță (apa intrase și în case). Debitul apei a început să scadă, o parte dintre oamenii evacuați se pot întoarce la gospodării.
– Cota de inundaţii a fost depășită cu 60 cm în comuna Budacu de Jos, pe râul Budac. Populația din UAT-ul respectiv a fost avertizată prin Ro-Alert de către ISU BN.
– SVSU Șieu cu motopompe și buldoexcavator intervine pentru sprijinirea populației din localitate. Din primele date 15 case sunt inundate.
”Încă din jurul orei 18.00, au fost chemați din turele libere pompierii militari și încadrează echipaje cu motopompe și alte mijloace tehnice pentru a sprijini populația din municipiul Bistrița, orașul Năsăud și alte zone afectate. Din sutele de apeluri primite pe nr. de urgență unic 112, prioritatea noastră sunt cazurile de evacuare a persoanelor care sunt în pericol, unde debitul apei a fost extrem de mare (Slătinița, Jelna, Dumitra, Monor). Toate solicitările sunt luate în evidență și în funcție de prioritizare (prioritate au misiunile în care oamenii sunt în pericol), vor fi remediate punctual, atât de către pompierii militari, cât și de către cei voluntari sau comitetele locale pentru situații de urgență”, informează CJSU.
„Am activat CJSU și suntem cu toții în teren, monitorizăm activitatea și acționăm peste tot pe unde este nevoie! Colegii de la Instituția Prefectului, ISU Bistrița-Năsăud, IPJ BN, Jandarmeria Bistriţa intervin deja și știu cât este de important să acționeze în cel mai scurt timp! Vă rugăm să sunați la 112 în situații de urgență! Spor la treabă, colegi! Urmează o noapte lungă. Codul galben de inundații a fost prelungit până la ora 03:00, 16 mai!”- prefectul Ovidiu Victor Frenţ.
– Inundații loc. Bârla și Mărișelu. Intervin pentru sprijinirea populației afectate Comitetul Local pentru Situații de Urgență cu mijloace tehnice și echipaje de pompieri militari cu motopompe, inclusiv motopompa de capacitate mărită.