fbpx
2.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARAGeoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului a primit cartonaș verde din partea UNESCO...

Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului a primit cartonaș verde din partea UNESCO pentru următorii patru ani

Publicat în

spot_img
spot_img

Structurile de coordonare ale UNESCO și Rețelei Geoparcurilor Internaționale au reconfirmat oficial statutul de sit internațional, pe următorii patru ani, pentru Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, statut administrat de Universitatea din București. Geoparcul a primit ”cartonaș verde” și recunoașterea oficială de membru al rețelelor Globală și Europeană a Geoparcurilor Internaționale UNESCO. În procesul de revalidare UNESCO, un geoparc poate primi ”cartonaș verde”, ce presupune îndeplinirea criteriilor de recunoaștere ca sit UNESCO, ”cartonaș galben”, reprezentând o perioadă de grație de 2 ani pentru remedierea neconcordanțelor privind acest statut, sau ”cartonaș roșu” care înseamnă pierderea statutului UNESCO.

Geoparcurile Internaționale UNESCO explorează, dezvoltă și celebrează legăturile dintre patrimoniul lor geologic și toate celelalte aspecte ale patrimoniului natural și cultural. Ele reconectează societatea umană cu istoria de peste 4.600 milioane de ani a planetei noastre, timp în care s-au modelat fiecare loc de pe Pământ și toate formele de viață care au trăit vreodată aici”, se arată în certificatul oficial semnat de Audrey Azoulay, director general al UNESCO.

Recunoașterea oficială vine în urma procesului de revalidare desfășurat în vara anului trecut. Conform statutului Rețelei Internaționale a Geoparcurilor UNESCO, fiecare geoparc membru trebuie evaluat odată la patru ani pentru a se verifica dacă respectă cerințele de păstrare a acestei importante recunoașteri internaționale. În acest sens, doi evaluatori acreditați de prestigioasa organizație internațională au venit în Geoparc pentru a vedea, la fața locului, dacă și cum sunt îndeplin condițiile de păstrare a statutului UNESCO. Timp de patru zile, Klaus George din Germania și Jianping Zhang din China au mers la principalele puncte de interpretare și pe trasee de vizitare ale Geoparcului. De asemenea, au avut întâlniri cu reprezentanți ai Universității din București, cu autorități locale și județene, cu partenerii Geoparcului, dar și cu membri ai comunităților locale. În urma vizitei în Geoparcul din România, ei au întocmit un raport validat pozitiv de UNESCO, dar și recomandări care să ajute geoparcul să se mențină în elita mondială și pe viitor.

Această reconfirmare oficială a statutului UNESCO ne onorează. Este dovedit astfel faptul că eforturile Universității din București de implicare activă și inovativă în Țara Hațegului au rezultate reale, apreciate la nivel internațional și ele merită continuate. Totodată, România își păstrează astfel reprezentarea la nivel global în elita țărilor implicate real în protejarea patrimoniului geologic, natural și cultural, de importanță pentru întreaga omenire. Obținerea acestui statut nu ar fi fost posibilă fără susținerea și eforturile partenerilor noștri locali, național și internaționali, cărora le mulțumim pentru încrederea pe care ne-au acordat-o. Acest <<cartonaș verde>> reprezintă pentru noi o motivație în plus de a continua să implementăm în România cel mai dinamic și complex concept internațional dintre programele UNESCO”, apreciază Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. 

În urma acestei reconfirmări, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului rămâne unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Totodată, este singurul geoparc din lume administrat, printr-un program dedicat, de o instituție de învățământ superior, în acest caz Universitatea din București. Totodată, județul Hunedoara rămâne singurul din țară care are pe teritoriul său trei entități parte ale programelor UNESCO și două persoane care dețin titlul de Tezaur Uman Viu. Pe lângă Geoparc, în județul Hunedoara mai au recunoaștere UNESCO Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei. Taragotistul Pera Bulz și profesorul Mircea Lac sunt cei doi deținători ai titlului de Tezaur Uman Viu. În urmă cu un an, administratorii entităților UNESCO din România au semnat un protocol de colaborare în vederea promovării comune a valorilor naturale și culturale pe care le reprezintă.

**********

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Redactia

Articole recente

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului” prin proiectul EMME

Proiectul urmărește crearea unui curriculum școlar interdisciplinar

S-a lansat Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Brașov, un mediator în relația cu instituțiile statului pentru IMM-urile din județ

Lansarea PIMM Brașov a fost un eveniment mult așteptat de mediul de afaceri local, lucru dovedit de prezența într-un număr mare, mult peste așteptări, în sala conferințe din centrul Brașovului.

Sute de iubitori ai pedalării, înscriși la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge

Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Mai multe articole de același fel