O instalaţie performantă de măcinare şi sortare a sării, în valoare de un milion de euro, a fost achiziţionată de Salina Praid, folosirea acesteia urmând să crească eficienţa activităţii şi a calităţii produselor şi să elimine poluarea provocată de vechea instalaţie.

Directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltan, a declarat că noul sistem este unul automatizat, dispune de staţie de măcinare şi sortare, de sistem de desprăfuire şi, în cazul sării pentru drumuri, are posibilitatea tratării acesteia cu antiaglomerant.

Tot procesul de măcinare, sortare şi preparare a sării s-a mutat în subteran şi a fost rezolvată o problemă de mediu, întrucât vechea instalaţie de la suprafaţă producea, în timpul funcţionării, foarte mult praf de sare.

“Este o instalaţie performantă, cu staţie de măcinare, de sortare, de preparare, automatizată, are şi sistem de desprăfuire. Vechea instalaţie, aflată afară, a fost dezafectată şi, cu această ocazie, am rezolvat şi o problemă de mediu”, a precizat directorul Salinei Praid.

Potrivit acestuia, investiţia este una foarte importantă, întrucât noul sistem de măcinare şi sortare creşte eficienţa activităţii şi calitatea produselor oferite.

Investiţia de aproximativ un milion de euro a fost realizată din fondurile proprii ale salinei.

Totodată, conducerea Salinei Praid intenţionează să achiziţioneze şi o combină performantă, care va exploata sarea prin metoda tăierii mecanizate, investiţia ridicându-se la 2,5 milioane de euro.

“Am introdus în planul de investiţii pe 2019 studiul de fezabilitate, avem proiectul tehnic, avem aprobare de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale pentru noua metodă de exploatare. Urmează să facem caietul de sarcini şi, după licitaţie, 11 luni durează livrarea utilajului”, a explicat Seprodi Zoltan.

El a punctat faptul că noua metodă de exploatare va elimina folosirea materiilor explozibile şi va creşte, astfel, gradul de siguranţă.

“Se elimină folosirea materiilor explozibile, mărim gradul de siguranţă, având în vedere că suntem la 400 de metri adâncime de la suprafaţă. Datorită metodei actuale de exploatare, perforare-împuşcare, avem multe microfisuri în pilierii camerelor de exploatare şi asta ar elimina acest lucru şi ar mări siguranţa camerelor, a muncitorilor, a salinei”, a mai precizat directorul salinei Praid.

Deocamdată, în România nu se face exploatarea sării cu astfel de combine, care sunt frecvent folosite în Europa, iar în dotarea salinei Praid noul utilaj ar urma să intre, cel mai probabil, în anul 2021.

Sursa: Agerpres

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.