fbpx
1.8 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIEInvestiție de 1 milion de euro la Salina Praid pentru achiziția unei...

Investiție de 1 milion de euro la Salina Praid pentru achiziția unei instalaţii de măcinare şi sortare a sării

Publicat în

spot_img
spot_img

O instalaţie performantă de măcinare şi sortare a sării, în valoare de un milion de euro, a fost achiziţionată de Salina Praid, folosirea acesteia urmând să crească eficienţa activităţii şi a calităţii produselor şi să elimine poluarea provocată de vechea instalaţie.

Directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltan, a declarat că noul sistem este unul automatizat, dispune de staţie de măcinare şi sortare, de sistem de desprăfuire şi, în cazul sării pentru drumuri, are posibilitatea tratării acesteia cu antiaglomerant.

Tot procesul de măcinare, sortare şi preparare a sării s-a mutat în subteran şi a fost rezolvată o problemă de mediu, întrucât vechea instalaţie de la suprafaţă producea, în timpul funcţionării, foarte mult praf de sare.

„Este o instalaţie performantă, cu staţie de măcinare, de sortare, de preparare, automatizată, are şi sistem de desprăfuire. Vechea instalaţie, aflată afară, a fost dezafectată şi, cu această ocazie, am rezolvat şi o problemă de mediu”, a precizat directorul Salinei Praid.

Potrivit acestuia, investiţia este una foarte importantă, întrucât noul sistem de măcinare şi sortare creşte eficienţa activităţii şi calitatea produselor oferite.

Investiţia de aproximativ un milion de euro a fost realizată din fondurile proprii ale salinei.

Totodată, conducerea Salinei Praid intenţionează să achiziţioneze şi o combină performantă, care va exploata sarea prin metoda tăierii mecanizate, investiţia ridicându-se la 2,5 milioane de euro.

„Am introdus în planul de investiţii pe 2019 studiul de fezabilitate, avem proiectul tehnic, avem aprobare de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale pentru noua metodă de exploatare. Urmează să facem caietul de sarcini şi, după licitaţie, 11 luni durează livrarea utilajului”, a explicat Seprodi Zoltan.

El a punctat faptul că noua metodă de exploatare va elimina folosirea materiilor explozibile şi va creşte, astfel, gradul de siguranţă.

„Se elimină folosirea materiilor explozibile, mărim gradul de siguranţă, având în vedere că suntem la 400 de metri adâncime de la suprafaţă. Datorită metodei actuale de exploatare, perforare-împuşcare, avem multe microfisuri în pilierii camerelor de exploatare şi asta ar elimina acest lucru şi ar mări siguranţa camerelor, a muncitorilor, a salinei”, a mai precizat directorul salinei Praid.

Deocamdată, în România nu se face exploatarea sării cu astfel de combine, care sunt frecvent folosite în Europa, iar în dotarea salinei Praid noul utilaj ar urma să intre, cel mai probabil, în anul 2021.

Sursa: Agerpres

Redactia

Articole recente

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul Timişoara în urma unei ameninţări cu bombă

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pasagerii sunt evacuaţi din avion”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.

La Alba Iulia se deschide sezonul de turism cultural şi istoric în 1 mai

Vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an

Mai multe articole de același fel

INTERVIU | Laurențiu Stan, consultant financiar în “exit planning”, co-fondator SBC România: ”Planificarea exitului nu este un proces care ar trebui amânat până în...

Laurențiu Stan a devenit, la începutul acestui an, primul român certificat ca exit planner de Exit Planning Institute (EPI). Programul de acreditare Certified Exit Planning Advisor® (CEPA®), creat în 2007, reprezintă singurul program de acest fel, în acest moment, pentru cei care doresc să se specializeze în domeniu.

Vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna Botond, ales candidatul UDMR la preşedinţia CJ

În cursa pentru alegerea candidatului UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita s-au înscris, pe lângă Bíró Barna Botond, actualul preşedintele al CJ Harghita, Borboly Csaba, aflat la al patrulea mandat, precum şi al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Barti Tihamér.