fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAAleşii locali din Ţinutul Secuiesc se DELIMITEAZĂ de acoperirea crucilor din Cimitirul...

Aleşii locali din Ţinutul Secuiesc se DELIMITEAZĂ de acoperirea crucilor din Cimitirul Valea Uzului;„Cetăţenii, indiferent de etnie, să nu lase loc incitării la ură”

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Regional al Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc se delimitează de acţiunea de acoperire cu saci negri a crucilor din Cimitirul Internaţional Valea Uzului şi de persoanele participante, considerând că a fost vorba despre o provocare care a avut ca scop discreditarea maghiarilor.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Regional al Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc postat, vineri, pe site-ul UDMR, liderii comunităţii maghiare din România nu au recurs niciodată în ultimii treizeci de ani, la instrumente care contravin principiilor democraţiei, care încalcă drepturile sau aduc afront demnităţii unei comunităţi.

„Consiliul Regional al Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc consideră că acoperirea, cu saci negrii, a crucilor amplasate de administraţia locală a oraşului băcăuan Dărmăneşti în Cimitirul din Valea Uzului este o provocare şi se delimitează atât de acţiune, cât şi de persoanele care au comis-o. Avem convingerea că această acţiune a avut ca scop discreditarea comunităţii maghiare din România şi distragerea atenţiei de la ilegalităţile autorităţilor locale din Dărmăneşti. Liderii comunităţii maghiare din România nu au recurs, nici astăzi, şi niciodată în ultimii treizeci de ani, la instrumente care contravin principiilor democraţiei, care încalcă drepturile sau aduc afront demnităţii unei comunităţi”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UDMR consideră inacceptabilă insinuarea, conform căreia Uniunea ar avea orice legătură cu această acţiune condamnabilă.

„Facem apel la toţi cetăţenii, indiferent de etnie, să nu lase loc incitării la ură. Somăm administraţia locală a oraşului Dărmăneşti să înlăture monumentele amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului”, se arată în documentul citat.

Poliţiştii băcăuani au declanşat, vineri, o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenţia premierului Dăncilă.

Ceremonia de inaugurare în Cimitirul Internaţional Valea Uzului, din Dărmăneşti, judeţul Bacău a fost amânată, primarul susţinând că vrea să evite campania electorală. Ministerul Culturii susţinea, însă, că autorităţile nu aveau aviz.

Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Sursa: Mediafax

Articole recente

FORM/ University- o experiență studențească de neuitat

La începutul acestei veri echipa FORM/ din Cluj-Napoca a venit cu o idee minunată...

Primăria Timişoara a câştigat procesul cu proprietarii Ştrandului termal și va primi 7,5 milioane de lei

Primăria Timişoara a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces cu proprietarii Ştrandului termal de pe malul Canalului Bega, care nu mai plăteau chirie de aproape zece ani

Concert de deschidere a turneului internațional „Carmen Sylva – 180”, la Castelul Peleș din Sinaia

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile

„Crai Nou”, la Sibiu Opera Festival

„Crai Nou” de Ciprian Porumbescu a fost prima operetă românească cultă, a cărei premieră absolută a avut loc pe 27 februarie 1882, în Brașov.

Mai multe articole de același fel

Concurs inedit de recitare a poeziilor lui Petőfi Sandor la Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc

Biblioteca Orășenească din Cristuru Secuiesc, împreună cu Asociația Tinerilor din Transilvania anunță un concurs inedit de recitare de poezie cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Petőfi Sandor.