„Modalitatea în care a fost abordată sărăcia până acum a fost una politică, de interes politic, pentru a manipula acea parte din societate și nu pentru a eradica sărăcia. Trebuie să ajungem la crearea de oportunități pentru activități profesionale care să fie remunerate corect, iar oamenii să nu mai fie dependenți de un sistem de ajutor social, care e ineficient“, a declarat președintele PLUS, Dacian Cioloș, joi, la Adevărul LIVE. Fostul comisar european a vorbit despre cauzele sărăciei în România, dar și despre măsurile pe care Alianța 2020 USR PLUS le are în vedere pentru a remedia această problemă, care a fost întreținută deliberat de PSD, partidul care s-a aflat cel mai mult la conducerea țării, în ultimii 30 de ani.
„Sărăcia devine o problemă inclusiv în modul în are unele forţe politice manipulează politic agenda publică și o parte din societate. Avem categorii de cetăţeni români care au devenit dependenți de ajutoarele distribuite pe criterii politice de către oameni politici și care sunt folosite ca instrumente. Vedem cum PSD manipulează pături sărace din societate, vedem județe care au fost conduse aproape fără încetare de oameni politici din PSD și care, în ciuda faptului că s-au pompat bani acolo, au rămas sărace.
Și mă gândesc la Teleorman, am văzut Vrancea, am fost și în Teleorman și în Vrancea, ca să dau doar două exemple. Mai sunt și alte zone din țară unde oamenii rămân săraci, unde se vorbește de o grămadă de bani publici care s-au dus acolo, pe infrastructură. Cu toate astea, nu avem investiții acolo, nu avem școli care să arate și să creeze condiții de educație cât de cât decente. Sunt printre județele cu cea mai mare rată de emigrație, cetățeni români care pleacă de acolo și pleacă în străinătate să își găsească rostul.
De aceea, problema asta a sărăciei a devenit acută pentru că duce chiar la dezbinare în societate. Concluzia la care putem ajunge, după 30 de ani de democrație, și din cei 30 de ani, mai mult de două treimi la putere a fost aproape fără încetare PSD și vedem că parte a societății e manipulată de PSD, pornind de la această constatare, că acolo a existat o abordare deliberată, e că problema sărăciei nu doar că nu a fost eradicată, ci ea a fost adâncită. Modalitatea în care a fost abordată sărăcia până acum a fost una politică, de interes politic, pentru a manipula acea parte din societate și nu pentru a eradica sărăcia”, a afirmat Dacian Cioloș.
Întrebat cum își propune concret să combată sărăcia în România, liderul PLUS a arătat că totul pleacă de la depolitizarea și profesionalizarea administrației publice, alături de o reformă amplă a statului:
„Avem nevoie de investiţii, în primul rând, atât în sectorul privat, cât şi în sectorul public, ca să putem crea locuri de muncă bine plătite, care să ofere oportunități și alternative pentru oamenii care sunt ținuți în sărăcie. Acolo trebuie să ajungem: la crearea de oportunități pentru activități profesionale care să fie remunerate corect și oamenii să nu mai fie dependenți de un sistem de ajutor social care e ineficient, care îi ține în sărăcie. Ca să stimulăm investiţiile în sectorul public, avem nevoie de o reformă a statului. Instituțiile publice care administrează fonduri publice trebuie să fie populate cu oameni cinstiți și competenți. Altfel spus, să depolitizăm aceste instituţii şi să le profesionalizăm. De aceea, noi avem în program o reformă a statului, care include și o profesionalizare a administrației publice. Odată ce avem aceste instituții ale statului populate cu oameni cinstiți și competenți, care nu mai sunt numiți pe criterii politice, putem să trecem la programe de investiții pe bune.
Uitați, de ce nu se absorb fonduri europene în Guvernul PSD? Pentru că acolo sunt criterii. Sigur, unele dintre proceduri pot fi simplificate și se poate reduce birocrația, dar acolo sunt criterii obiective și există instituții europene care verifică dacă acele criterii au fost respectate. Și atunci Guvernul PSD preferă să cheltuie bani publici, din bugetul național, unde își stabilesc ei criteriile ca să poată îndrepta fondurile în direcția politică.
Dacă am stabili și pentru bugetul național, și pentru fonduri europene criterii clare, transparente pe baza cărora proiectele propuse de primar să poată să fie selectate, și nu doar criterii de selecție a proiectelor, dar și un mecanism de verificare dacă banii ăia chiar au fost investiți pentru ce scrie acolo în proiect, atunci am avea și firme, și companii care ar participa la licitații pentru lucrările respective, alte companii decât cele favorizate de anumiți politicieni, cum vedem în aceste județe în care domină PSD.
Dacă am investi banii publici în infrastructură, din fonduri europene și din bugetul național, am putea crea imediat locuri de muncă, într-o primă fază, chiar locuri de muncă pentru forță de muncă necalificată. Și atunci oameni pe care acum îi ținem în sărăcie, cu un ajutor social de câteva sute de lei pe lună, le-am putea oferi oportunitatea de a lucra pe 1.000 – 2.000 de lei pe lună sau mai mult, chiar dacă e o activitate profesională necalificată.
În paralel cu o reformă a sistemului de educație, a învățământului profesional, am putea veni cu programe de calificare la locul de muncă pentru cei care încep o activitate profesională necalificată, în doi-trei-patru ani se pot califica pentru că avem companii care au nevoie de forță de muncă calificată și nu o găsesc în țară”.
Întrebat dacă crede că aceste categorii sociale vor dori să intre pe piața muncii și ce le-ar putea încuraja să o facă, Dacian Cioloș a explicat:
„Eu cred că atâta timp cât ajutorul social e mai stimulativ la non-activitate decât sunt salariul la activitate și condițiile pentru a intra într-o activitate profesională, evident că descurajează munca condițiile în care se dă ajutorul social. Pentru că – ai ajutor social de câteva sute de lei și tu începi să muncești, dar ți se pare că venitul ăla pe care îl ai, salariul, nu ți-e suficient sau nu e cu mult mai mare decât ajutorul social, atunci preferi să ai câteva sute de lei mai puțin, dar rămâi pe ajutorul social fără să faci nimic.
Cu un sistem pe care noi l-am început încă din 2016 în care, într-o primă fază, să putem cumula anumite tipuri de sprijin și de ajutoare pentru copii, diferite forme de sprijin social pentru a compensa cheltuieli casnice, pe care să le poți cumula într-o primă fază cu un salariu, te-ar încuraja să mergi în câmpul muncii dacă am încuraja și o formare profesională în paralel cu activitatea profesională, implicând în școlile astea profesionale și în învățământul profesional companiile, antreprenorii care au nevoie de forță de muncă. Noi avem în intenție, în programul nostru, să facem această reformă a învățământului profesional împreună cu antreprenoriatul. În felul ăsta, în trei-patru ani, putem vedea o mișcare semnificativă din zona aceasta a ajutorului social, care ține oamenii în sărăcie, spre o activitate profesională, remunerată demn și corect.
Noi avem acum partide specializate pe zone sărace, cum e PSD – promit ajutor social, au trecut de la punga de făină și litrul de ulei la 100 de lei la pensie sau salariu, sau dau bani primarilor, pentru anumite investiții publice, dar cu condiția să scoată oamenii la vot. Avem tot felul de mecanisme prin care oamenii sunt controlaţi să voteze într-o anumită direcţie. Când vorbim de «baronate» politice, cam la asta ajungem.
Spuneați că, în acele zone sărace, oamenii nu sunt interesați de locuri de muncă. Ba sunt interesați, dar cei interesați pleacă din țară pentru că nu găsesc oportunitatea asta corectă în România.
Am întâlnit în Spania, în Italia, oameni din aceste județe sărace care au plecat în afară pentru că găsesc acolo un loc de muncă care e corect plătit și știu că își pot desfășura chiar și o activitate profesională necalificată într-un mod demn. În România, locurile de muncă la stat sunt legate tot de partidele politice care au puterea acolo și ca să ai un loc de muncă la stat, trebuie să ai pile în partidul politic care e la putere acolo. Asta îmi spun oamenii pe stradă. A fost cazul și în Teleorman, și în Vrancea, și prin Bacău am întâlnit astfel de discuții, și în Caraș-Severin. Și atunci, un om care vrea să își câștige cinstit traiul se duce și își caută un loc de muncă acolo unde îi e apreciată calitatea muncii lui“.