fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂCluj a găzduit prima Conferință Națională de Management a Bisericii Catolice din...

Cluj a găzduit prima Conferință Națională de Management a Bisericii Catolice din România

Publicat în

spot_img
spot_img

Energie-schimb de experiență, rugăciune-comuniune”. Acesta a fost moto-ul primei Conferințe Naționale de Management a Bisericii Catolice din România (CNMB), desfășurată la Cluj-Napoca, între 13 și 15 mai. Conferința a reunit peste 60 de specialiști din diferite domenii de activitate ale episcopiilor catolice din țară, de rit latin și bizantin, limba română, respectiv maghiară, și a dorit să contribuie la împărtășirea și identificarea celor mai bune soluții actuale pentru Biserica Catolică din România.

Comitetul permanent de organizare al CNMB din România a fost alcătuit din pr. Francisc Ungureanu, secretar episcopal al CER, Claudiu Nicușan, responsabil al biroului de planificare strategică în Curia Arhiepiescopiei Majore, Cristian Teglaș, econom al Eparhiei de Cluj-Gherla și pr.prof. dr. Dávid Diódi, vice-rector al Institutului teologic romano-catolic din Alba-Iulia, avându-l ca episcop organziator pe PSS Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia și Făgăraș, iar gazdă a evenimentului pe PSS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

În urma Conferinței desfășurate la Cluj, se va prezenta episcopilor din România un Ghid de bune practici în managementul bisericesc și va fi realizat un raport sintetic cu subiectele dicutate și soluțiile propuse”. Acesta va fi publicat pe site-ul Conferinței Episcopilor Catolici din România și trimis fiecărei Episcopii din țară. Ulterior, dacă se va considera oportun, propunerile vor fi discutate împreună de episcopii catolici din România, pentru a fi luate cele mai bune decizii pe viitor. „Raportul cuprinde un rezumat al prezentărilor făcute de conferențiari, al ideilor din atelierele de lucru și o parte concluzivă cu recomandări concrete pentru CER. De asemenea, se dorește realizarea unei platforme de lucru on-line unde fiecare membru poate intra și interacționa în timp real cu ceilalți responsabili de sector din țară”, găzduită de același site al CER.

Potrivit organizatorilor, „desfășurarea unei astfel de conferințe constituie o nouă etapă în modul de abordare a problemelor din cadrul Bisericii”, având ca scop „documentarea actualizată, consecvența și unitatea luării deciziilor”, inspirându-se din „propunerea Conferinţa Episcopilor Catolici din Statele Unite ale Americii (USCCB) care, din 1971, organizează în fiecare an Conferinţa de management financiar diecezan. La această conferință au fost invitaţi pentru prima dată şi reprezentanţi ai Bisericii Catolice din România, în anul 2017. Ca urmare a acestui eveniment s-a născut ideea de a organiza şi la nivelul Bisericii Catolice din România un astfel de proiect anual.

Următoarea Conferință Națională de Management a Bisericii Catolice din România (CNMB) va avea loc la Timișoara, anul viitor, în jurul unor teme care vor fi alese împreună cu ierahii Bisericii Catolice din România.

Redactia

Articole recente

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie

Mascații au intrat peste un bărbat din Reşiţa, apoi și-au dat seama că au greșit adresa

Bărbatul spune că l-au luat din somn, i-au speriat copilul și i-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greşit adresa

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său - „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România

Guvernul a aprobat Normele de aplicare a legii privind sistemul public de pensii 

Normele fac parte din proiectul amplu asumat de către Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă

Mai multe articole de același fel