fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIEDe la 1 iunie 2019, cetățenii români vor avea liberă circulație în...

De la 1 iunie 2019, cetățenii români vor avea liberă circulație în Elveția

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministerul Afacerilor Externe salută decizia adoptată de Consiliul Federal al Confederației Elvețiene, care acordă libera circulație în Elveția cetățenilor români începând cu data de 1 iunie 2019, informează MAE într-un comunicat de presă.

Executivul de la Berna a aprobat, la 15 mai, modificarea Ordonanței privind libera circulație a persoanelor, precizând că la data de 31 mai 2019 încetează aplicarea clauzei de salvgardare care limita libera circulație pentru cetățenii români și bulgari.

Decizia respectă prevederile Acordului privind libera circulație a persoanelor încheiat între Elveția și UE și asigură cetățenilor din România și Bulgaria libertate deplină de circulație în Elveția, în aceleași condiții ca ale cetățenilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Astfel, pentru a putea rămâne în Confederație, cetățenii români vor trebui să găsească un loc de muncă sau să aibă suficiente mijloace de trai dacă sunt inactivi pe piața muncii, încheie sursa citată.

Amintim faptul că Elveția a prelungit, în 2018, cu încă un an clauza de salvgardare prevăzută în acordul asupra liberei circulații și a stabilit un număr fix de cetățeni din România și Bulgaria cărora le-a acordat drept de ședere și, în speță, drept de muncă.

Clauza de salvgardare prevăzută în acordul asupra liberei circulații pe care Berna îl are cu România și Bulgaria fusese activată de la 1 iunie 2017, limitându-se astfel dreptul de ședere al muncitorilor din aceste două țări.

Între 1 iunie 2018 și 31 mai 2019, Elveția a emis doar 996 de permise de tip B (lungă ședere), la fel ca în anul precedent.

Elveția nu face parte din Uniunea Europeană, dar are un acord cu UE prin care participă la libera circulație.

Conform Acordului din 1999 dintre Confederaţia Elveţiană şi Uniunea Europeană privind libera circulaţie a persoanelor  (ALCP), extins la România şi Bulgaria la 1 iunie 2009 prin Protocolul II la acesta, accesul cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii elveţiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioadă de 7 ani. Perioada de menţinere a restricţiilor pe piaţa muncii s-a încheiat la 31 mai 2016, data de la care Elveţia a liberalizat circulaţia lucrătorilor români şi bulgari. Conform Protocolului amintit, în cazul în care fluxul de lucrători români şi bulgari depăşeşte cu 10% media ultimilor trei ani, la data de 1 iunie 2017 sau pentru ultima dată, la data de 1 iunie 2018, guvernul elveţian a avut dreptul de a activa o clauză de salvgardare prin care să limiteze eliberarea de noi permise. Măsura a putut fi aplicabilă pe durata unui an şi a putut fi prelungită cel mult până în mai 2019.

Redactia

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

INTERVIU | Laurențiu Stan, consultant financiar în “exit planning”, co-fondator SBC România: ”Planificarea exitului nu este un proces care ar trebui amânat până în...

Laurențiu Stan a devenit, la începutul acestui an, primul român certificat ca exit planner de Exit Planning Institute (EPI). Programul de acreditare Certified Exit Planning Advisor® (CEPA®), creat în 2007, reprezintă singurul program de acest fel, în acest moment, pentru cei care doresc să se specializeze în domeniu.