fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂIuliu Winkler: Europa se află la o răspântie. O viziune pune totul...

Iuliu Winkler: Europa se află la o răspântie. O viziune pune totul într-un malaxor și rezultă noua mare uniformitate

Publicat în

spot_img
spot_img

Uniunea Europeană se află la o răspântie de drumuri, având de ales între „malaxorul” care uniformizează națiuni, culturi și obiceiuri, pentru a rezulta „noua mare uniformitate”, și „mozaicul european”, în care fiecare națiune își păstrează identitatea, peste care se suprapune spiritul și deschiderea europene, crede europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (UDMR).

„Uniunea Europeană se află într-o mare problemă. Eu chiar vin și vă spun că Uniunea Europeană se află la o răspântie de drumuri. Putem merge într-una sau alta din două direcții”, a declarat Iuliu Winkler pentru hotnews.ro, care candidează pentru un nou mandat de europarlamentar.

Care sunt cele două drumuri care se conturează în fața UE, potrivit lui Winkler:

  • O viziune în care vii și spui UE, limbi, națiuni, culturi, regiuni, obiceiuri, patrimoniu construit, pune totul într-un mare malaxor, facem o chestiune acolo, o mai și topim, o amalgamăm, și rezultă ce? Noua mare uniformitate. Noua mare plictiseală
  • Ceilalți vin și spun domnule, avem un mozaic. Ce este Europa? Este un mozaic de culturi, de limbi, de tradiții, de port popular, de operă literară, de patrimoniu construit. Și atunci da, românii vor rămâne români, maghiarii vor rămâne maghiari, iar secuii vor rămâne secui, nemții nemți, francezii francezi, și facem un mozaic.

„Noi, și maghiarii din România, UDMR, ne dorim acest mozaic european în care rămânem păstrându-ne identitatea și suprapunând acestei identități proprii o apropiere și o diversitate europeană, un spirit european, o deschidere europeană”, a argumentat europarlamentarul UDMR.

În opinia sa, prima direcție este susținută de președintele Franței, Emmanuel Macron și perspectivele sale se conturează în scrisoarea deschisă din urmă cu o lună și jumătate. „(…) o scrisoare foarte seducătoare, pentru că acolo s-a vorbit de drepturile omului, demnitate umană, de dezvoltare, de tot ce doriți dvs. Dar printre rândurile acelei scrisori, (…) regăsim această idee a Europei cu două viteze. Noi, centrul, și dvs, periferia. Eu nu cred că aceasta este o cale de urmat”, a continuat Iuliu Winkler.

„Singura construcție pe care noi putem să o acceptăm, cel puțin vorbesc acum în numele UDMR, este aceea a reîntoarcerii la valorile fondatorilor, reîntoarcerea către acea Europă care este pentru cetățeni, Europa națiunilor, a regiunilor și a comunităților, și nu este o Europă a celor din sala de consiliu și a celor din anticameră. Uniunea Europeană este o valoare a noastră a tuturor pe care trebuie să o păstrăm”, a mai spus el.

Sursa: hotnews.ro

Articole recente

Amplă acţiune de căutare a unui cetăţean ucrainean, dispărut în Munții Maramureșului

Operaţiunea a fost dificilă, întrucât nu se putea lua legătura cu bărbatul şi nici nu existau date certe cu privire la locul în are se afla.

Legea privind drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale din Ucraina a fost revizuită conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale UE

Această formulă permite Ucrainei să excludă limba rusă – care este principala limbă a celei mai mari părţi a populaţiei în estul şi sudul ţării – de la recunoaşterea multor drepturi.

Peste 70.000 de vizitatori sunt asteptați la expoziția ”Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, de la Timișoara

Timp de aproape cinci luni, Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui 22 de sculpturi realizate de Constantin Brâncuși

Mai multe articole de același fel

Rezultate excelente pentru proiectul care a promovat Parcul Natural Grădiștea Muncelului–Cioclovina

Scopul proiectului l-a constituit creșterea vizibilității și importanței Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina și Destinației Ecoturistice Țara Hațegului - Retezat, atât la nivelul comunităților locale, cât și la nivelul turiștilor, conștientizarea tinerei generații cu privire la importanța conservării mediului și crearea de facilități pentru vizitatori.