fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂIuliu Winkler: Europa se află la o răspântie. O viziune pune totul...

Iuliu Winkler: Europa se află la o răspântie. O viziune pune totul într-un malaxor și rezultă noua mare uniformitate

Publicat în

spot_img
spot_img

Uniunea Europeană se află la o răspântie de drumuri, având de ales între „malaxorul” care uniformizează națiuni, culturi și obiceiuri, pentru a rezulta „noua mare uniformitate”, și „mozaicul european”, în care fiecare națiune își păstrează identitatea, peste care se suprapune spiritul și deschiderea europene, crede europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (UDMR).

„Uniunea Europeană se află într-o mare problemă. Eu chiar vin și vă spun că Uniunea Europeană se află la o răspântie de drumuri. Putem merge într-una sau alta din două direcții”, a declarat Iuliu Winkler pentru hotnews.ro, care candidează pentru un nou mandat de europarlamentar.

Care sunt cele două drumuri care se conturează în fața UE, potrivit lui Winkler:

  • O viziune în care vii și spui UE, limbi, națiuni, culturi, regiuni, obiceiuri, patrimoniu construit, pune totul într-un mare malaxor, facem o chestiune acolo, o mai și topim, o amalgamăm, și rezultă ce? Noua mare uniformitate. Noua mare plictiseală
  • Ceilalți vin și spun domnule, avem un mozaic. Ce este Europa? Este un mozaic de culturi, de limbi, de tradiții, de port popular, de operă literară, de patrimoniu construit. Și atunci da, românii vor rămâne români, maghiarii vor rămâne maghiari, iar secuii vor rămâne secui, nemții nemți, francezii francezi, și facem un mozaic.

„Noi, și maghiarii din România, UDMR, ne dorim acest mozaic european în care rămânem păstrându-ne identitatea și suprapunând acestei identități proprii o apropiere și o diversitate europeană, un spirit european, o deschidere europeană”, a argumentat europarlamentarul UDMR.

În opinia sa, prima direcție este susținută de președintele Franței, Emmanuel Macron și perspectivele sale se conturează în scrisoarea deschisă din urmă cu o lună și jumătate. „(…) o scrisoare foarte seducătoare, pentru că acolo s-a vorbit de drepturile omului, demnitate umană, de dezvoltare, de tot ce doriți dvs. Dar printre rândurile acelei scrisori, (…) regăsim această idee a Europei cu două viteze. Noi, centrul, și dvs, periferia. Eu nu cred că aceasta este o cale de urmat”, a continuat Iuliu Winkler.

„Singura construcție pe care noi putem să o acceptăm, cel puțin vorbesc acum în numele UDMR, este aceea a reîntoarcerii la valorile fondatorilor, reîntoarcerea către acea Europă care este pentru cetățeni, Europa națiunilor, a regiunilor și a comunităților, și nu este o Europă a celor din sala de consiliu și a celor din anticameră. Uniunea Europeană este o valoare a noastră a tuturor pe care trebuie să o păstrăm”, a mai spus el.

Sursa: hotnews.ro

Redactia

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Vasile Dâncu, anunțat de PSD drept candidat pentru Parlamentul European

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri seară, la Târgu Mureş, după Conferinţa organizaţiei judeţene a PSD Mureş, că Vasile Dâncu va fi candidat din partea formaţiunii social-democrate pentru Parlamentul European.