fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂIuliu Winkler: Europa se află la o răspântie. O viziune pune totul...

Iuliu Winkler: Europa se află la o răspântie. O viziune pune totul într-un malaxor și rezultă noua mare uniformitate

Publicat în

spot_img
spot_img

Uniunea Europeană se află la o răspântie de drumuri, având de ales între „malaxorul” care uniformizează națiuni, culturi și obiceiuri, pentru a rezulta „noua mare uniformitate”, și „mozaicul european”, în care fiecare națiune își păstrează identitatea, peste care se suprapune spiritul și deschiderea europene, crede europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (UDMR).

„Uniunea Europeană se află într-o mare problemă. Eu chiar vin și vă spun că Uniunea Europeană se află la o răspântie de drumuri. Putem merge într-una sau alta din două direcții”, a declarat Iuliu Winkler pentru hotnews.ro, care candidează pentru un nou mandat de europarlamentar.

Care sunt cele două drumuri care se conturează în fața UE, potrivit lui Winkler:

  • O viziune în care vii și spui UE, limbi, națiuni, culturi, regiuni, obiceiuri, patrimoniu construit, pune totul într-un mare malaxor, facem o chestiune acolo, o mai și topim, o amalgamăm, și rezultă ce? Noua mare uniformitate. Noua mare plictiseală
  • Ceilalți vin și spun domnule, avem un mozaic. Ce este Europa? Este un mozaic de culturi, de limbi, de tradiții, de port popular, de operă literară, de patrimoniu construit. Și atunci da, românii vor rămâne români, maghiarii vor rămâne maghiari, iar secuii vor rămâne secui, nemții nemți, francezii francezi, și facem un mozaic.

„Noi, și maghiarii din România, UDMR, ne dorim acest mozaic european în care rămânem păstrându-ne identitatea și suprapunând acestei identități proprii o apropiere și o diversitate europeană, un spirit european, o deschidere europeană”, a argumentat europarlamentarul UDMR.

În opinia sa, prima direcție este susținută de președintele Franței, Emmanuel Macron și perspectivele sale se conturează în scrisoarea deschisă din urmă cu o lună și jumătate. „(…) o scrisoare foarte seducătoare, pentru că acolo s-a vorbit de drepturile omului, demnitate umană, de dezvoltare, de tot ce doriți dvs. Dar printre rândurile acelei scrisori, (…) regăsim această idee a Europei cu două viteze. Noi, centrul, și dvs, periferia. Eu nu cred că aceasta este o cale de urmat”, a continuat Iuliu Winkler.

„Singura construcție pe care noi putem să o acceptăm, cel puțin vorbesc acum în numele UDMR, este aceea a reîntoarcerii la valorile fondatorilor, reîntoarcerea către acea Europă care este pentru cetățeni, Europa națiunilor, a regiunilor și a comunităților, și nu este o Europă a celor din sala de consiliu și a celor din anticameră. Uniunea Europeană este o valoare a noastră a tuturor pe care trebuie să o păstrăm”, a mai spus el.

Sursa: hotnews.ro

Redactia

Articole recente

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Mai multe articole de același fel

Korodi Attila: Miercurea Ciuc devine un centru regional puternic al formării duale

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a semnat astăzi, la București, contractul de finanțare în valoare de 121,67 milioane de lei pentru consolidarea învățământului dual și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei.