fbpx
joi ,2 iulie, 2020
27.4 C
Cluj-Napoca

Maximilian Hell, întemeietorul Observatorului Astronomic din Cluj

-

Observatio transitus Veneris ante discum Solis die 3. Junii Anno 1769. Wardoëhusii... Hafniae, év n. (Ephem. de 1770. Observatio... Junii 1769. Wardoehusii facta et Societati regiae scientiarum Hafnensi die 24. Nov. 1769. praelecta... cz. Vindobonae, 1770.)
Maximilian Hell, îmbrăcat cu haine lapone.

Maximilian Hell (numele real Rudolf Maximilian Höll), în maghiară Hell Miksa, în slovacă Maximilián Hell, în poloneză Maksymilian Hell(n. 15 mai 1720, Schemnitz/Selmecbánya/Banská Štiavnica, azi în Slovacia – d. 14 aprilie 1792, Viena) a fost un profesor iezuit, întemeietorul Observatorului Astronomic din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, apoi director al Observatorului Astronomic din Viena (din 1755).

Hell a fost un savant apreciat și căutat în lumea științifică a secolului al XVIII-lea. Regele Christian al VI-lea al Danemarcei l-a invitat la Vardø, unde în anul 1769 au urmărit împreună Tranzitul lui Venus.

Pe baza măsurătorilor efectuate între 1761 și 1769 cu privire la Tranzitul lui Venus, Hell a calculat distanța dintre Pământ și Soare, pe care a stabilit-o ca fiind de 152 milioane de kilometri (valoarea exactă este de 149,6 milioane de kilometri). 

În Vardø există două plăci în memoria lui Hell. În anul 1771 a devenit membru al Academiei Regale Suedeze de Științe.

Activitatea în Transilvania

Observatio transitus Veneris ante discum Solis die 3. Junii Anno 1769. Wardoëhusii… Hafniae, év n. (Ephem. de 1770. Observatio… Junii 1769. Wardoehusii facta et Societati regiae scientiarum Hafnensi die 24. Nov. 1769. praelecta… cz. Vindobonae, 1770.)

Maximilian Hell a fost asistent al profesorului Joseph Franz, tot iezuit, la Universitatea din Viena. Imediat după hirotonirea sa ca preot în anul 1752, Hell a fost trimis la Cluj, cu misiunea de a consolida colegiul academic iezuit de acolo, care ținea de provincia austriacă a ordinului. Hell a devenit unul din cei șapte profesori ai colegiului academic din Cluj (la care se adăuga rectorul). Domeniile sale de predare au fost matematica și astronomia.

Înainte de a se întoarce la Viena, a publicat la Cluj Compendia varia praxesque omnium operationum arithmeticorum (1755) și Elementa Mathematicae, un manual de matematică în trei părți.

Schemnitz/Selmecbánya/ Banská Štiavnica, azi în Slovacia, unde s-a născut Maximilian Hell. P ictură din 1902 a pictorului Csontváry Kosztka Tivadar.

sursa, wikipedia.
mai pe larg in germana si maghiara
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hell_Miksa
http://de.wikipedia.org/wiki/Maximilian_Hell

Avatar
Tudor Duicăhttps://xn--tudorduic-transsylvanica-3xc.ro/
Istoria ne poate ajuta să construim o identitate stabilă și clară: transilvanismul. Cine are o identitate culturală hotărâtă, nu se teme de a-l cunoaşte pe celălalt, pe cel care este diferit, spunea mentorul transilvanismului, arhitectul Károly Kós. Identitatea comună funcţionează similar cu identitatea personală: un om puternic şi liber, nu se teme de deschidere, de acceptare, de diferenţe culturale, religioase sau etnice. Ci din contră vede în acestea un imens potenţial neexploatat, o imensă sursă de îmbogăţire. Haideţi să dăm o şansă acestui potenţial de a schimba Transilvania şi implicit România ! Să fim noi, ardelenii, motorul acestei schimbări de mentalitate !!! Suntem siguri că vom reuşi !!! Dar pentru asta avem nevoie de voi, cât mai mulţi români, maghiari, secui, saşi, romi, armeni, evrei, ucraineni, etc, fiindcă a schimba situaţia de azi, nu este un lucru uşor.

Distribuie articolul

Știri recente

Directorul Aeroportului din Timișoara, schimbat din funcție. Cine a fost numit la conducere

Directorul Aeroportului Internațional din Timișoara, Dan Idolu, a fost schimbat din funcție, a anunțat joi președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, care...

Urs lovit de o mașină pe un drum național din Harghita

Un urs a murit după ce a fost lovit de un autovehicul pe DN 13A, după Băile Harghita către Miercurea Ciuc, a...

Proiectul Capitală Culturală Europeană, asumat de Primăria Timişoara

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a anunţat că Primăria Timişoara îşi va asuma proiectul Capitală Culturală Europeană, în urma ”numeroaselor scandaluri interne...

Devenii au decis proiectele câştigătoare în programul de bugetare participativă. Vezi cele nouă idei propuse de cetățeni care vor fi puse în practică de...

Devenii au votat proiectele pe care le-au considerat cele mai importante pentru oraș, în cadrul programului de bugetare participativă organizat de administrația...

Colonie cu 200 de lilieci, din două specii protejate, descoperită într-o bisericuță de lemn din județul Sălaj

O colonie cu circa 200 de exemplare din două specii de lilieci protejate în România – liliacul mare cu potcoavă şi liliacul...

Categorii populare

Comentarii recente

%d blogeri au apreciat: