În noaptea de joi spre vineri, o mulţime de persoane au stat de veghe în faţa cimitirului militar din Valea Uzului, de teamă că Primăria Dărmăneşti din judeţul Bacău ar dori, totuşi, să inaugureze monumentul dedicat soldaţilor români şi parcela românească, amenajate în mod ilegal în cimitirul militar austro-ungar.

Bedő Zoltán, liderul Mişcării pentru Păstrarea Identităţii Maghiarilor a declarat prin telefon, de la locul acţiunii, pentru agenţia ungară de presă MTI, că în decursul nopţii, oamenii au stat de veghe la poarta cimitirului, în total fiind prezente până la 200 de persoane, dintre care 70-80 s-au aflat mereu la intrarea în
cimitir. Acesta a menţionat că printre cei care au stat de veghe au fost prezenţi şi reprezentanţii celor trei partide maghiare din România şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care sunt active în problema cimitirului. A mai adăugat că la inaugurarea anunţată de către Primăria Dărmăneşti şi care trebuia să aibă loc vineri dimineaţă, dar a fost ulterior anulată, nu au sosit participanţi din judeţul Bacău. Prin faţa cimitirului au trecut doar – de câteva ori – nişte maşini care au fost atribuite forţelor de ordine româneşti; cei care au stat de veghe au fost filmaţi din aceste autovehicule.

Joi după-amiază, un grup de acţiune civilă – ai cărui membri nu şi-au dezvăluit identitatea – a acoperit monumentul românesc şi crucile din beton, ridicate în memoria soldaţilor români, în folie
de culoare neagră. Membrii prezenţi ai comisiei de iniţiativă din Valea Uzului au considerat, însă, că această acţiune este una provocatoare, şi au înlăturat foliile de pe crucile româneşti.

Maghiarii din Transilvania au aflat la sfârşitul lunii aprilie că Primăria Dărmăneşti a amenajat, în mod arbitrar, o parcelă românească în cimitirul austro-ungar din Primul Război Mondial,
unde a amplasat aproximativ 50 de cruci de beton şi un monument. Inaugurarea oficială a acestora a fost anunţată pentru data de 17 mai, însă după ce autorităţile din România au declarat că autorizaţia de construcţie emisă pentru ridicarea monumentului a fost una ilegală, primarul Constantin Toma a anunţat, în urmă cu o săptămână, că inaugurarea monumentului se amână.

Cimitirul militar din Valea Uzului este cel mai mare şi cel mai important memorial din Harghita dedicat Primului Război Mondial. În 1994, în cimitir a fost ridicat şi un monument dedicat militarilor maghiari căzuţi în zonă în Al Doilea Război Mondial, aici având loc, în data de 26 august a fiecărui an, comemorări de mare
anvergură.

Cimitirul, care se află în administrarea comunei Sânmartin de mai mulţi ani, a fost renovat din resursele administraţiei locale şi din donaţiile Ministerului Apărării Naţionale din Ungaria şi ale unor persoane fizice. În locul care este împrejmuit şi în care intrarea se face printr-o poartă secuiască au fost ridicate aproximativ 600 de cruci de lemn. Crucile de beton care amintesc de militarii români au fost amplasate, o parte pe aleea principală a cimitirului, iar cealaltă parte, pe locurile încă nemarcate ale militarilor maghiari.

Din punct de vedere administrativ, localitatea Valea Uzului aparţine de comuna Sânmartin din judeţul Harghita, care se află la 33 km distanţă, dar este mai aproape de Dărmăneşti, aflat la 25 de
km. Ultimul locuitor al aşezării s-a mutat de aici în anul 2017.

Sursa: MTI

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.

1 COMENTARIU

 1. Cimitirul este declarat MILITAR international si acolo au fost ingropati ostasi de la mai multe etnii si se dovedeste asta cu acte ..Adica sunt si morminte de romani..
  Prin 1994 crucile eroilor nostrii au fost scoase in mod abuziv ,iar acum se incearca reparatia marsaviei de atunci cu unele din beton,si au tot dreptul sa fie acolo!!
  Presedintele CJ Covasna ,hortystul Tamas Sandor a facut un nou
  apel pe 12 mai si a instigat populatia maghiara ,iar asa ei au mers la cimitir ca sa stea de veghe pe 16 mai spre a opri ceremonia de comemorare romanesca de a doua zi ..
  Asa au aparut si sacii de gunoi cu tot scandalul aferent…
  Exista declaratii drept dovada de la Tamas si altii,plus filmarile cu bataia grupului candidatului Simion..
  Asa ca trebuie autoritatile sa se sesizeze si faca dosare penale iar extremistii eterni ca Tamas si Antal judecati!!

Comments are closed.