În data de 18 mai 1817, la Albiș/Albis/Albesch, comitatul Bihor/Bihar vármegye/Biharer Komitat, s-a născut Irinyi János chimist, inventator, economist și revoluționar, inventatorul chibritului cu fosfor, silențios și neexploziv.

Este unchiul publicistului bihorean Iosif Vulcan/Vulcan József. Sora sa, Irinyi Viktória, a fost mama lui Iosif Vulcan, un publicist și scriitor român din regatul maghiar, animator cultural, membru al Academiei Române.

Iosif Vulcan a fost pentru Transilvania ceea ce, în alte condiţii istorice, au reprezentat Ion Heliade Rădulescu pentru Muntenia, şi Gheorghe Asachi pentru Moldova.

Irinyi János realizează, la doar 17 ani, în 1834, chibritele cu fosfor, ce se aprind prin frecare, plecând de la o experienţă inițială a profesorului austriac Meissner.

Capătul chibritului era uns cu un amestec de fosfor şi bioxid de plumb. Fabricarea acestor chibrituri începe la Viena în 1840.

Tudor DuicăSorin Nik Ardelean

Articolul precedentIstoria Cetății Severinului
Articolul următorMinistrul Turismului promite pârtie de schi olimpică la Borșa
Avatar
Istoria ne poate ajuta să construim o identitate stabilă și clară: transilvanismul. Cine are o identitate culturală hotărâtă, nu se teme de a-l cunoaşte pe celălalt, pe cel care este diferit, spunea mentorul transilvanismului, arhitectul Károly Kós. Identitatea comună funcţionează similar cu identitatea personală: un om puternic şi liber, nu se teme de deschidere, de acceptare, de diferenţe culturale, religioase sau etnice. Ci din contră vede în acestea un imens potenţial neexploatat, o imensă sursă de îmbogăţire. Haideţi să dăm o şansă acestui potenţial de a schimba Transilvania şi implicit România ! Să fim noi, ardelenii, motorul acestei schimbări de mentalitate !!! Suntem siguri că vom reuşi !!! Dar pentru asta avem nevoie de voi, cât mai mulţi români, maghiari, secui, saşi, romi, armeni, evrei, ucraineni, etc, fiindcă a schimba situaţia de azi, nu este un lucru uşor.