fbpx
9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂCsaba Borboly, președintele C.J. Harghita, condamnă ferm „acțiunea cu pungi” de...

Csaba Borboly, președintele C.J. Harghita, condamnă ferm „acțiunea cu pungi” de la Valea Uzului

Publicat în

spot_img
spot_img

Președintele Consiliului Județean Harghita condamnă ferm „acțiunea cu pungi”

Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita condamnă ferm cele întâmplate in cimitirul din Valea Uzului în data de 16 mai 2019. În această acțiune sunt implicate două persoane, care au acoperit cu pungi negre crucile din beton ridicate în mod nelegal de Primăria Orașului Dărmănești. Totodată se delimitează de această acțiune și și-a afirmat încrederea fermă în rezolvarea situației pe calea dialogului.

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/484079485685037/

Referitor la scrisoarea deschisă al primarului orașului Dărmănești, președintele Consiliului Județean Harghita a menționat: de facto, profanarea cimitirului s-a produs în momentul în care a fost turnat beton peste mormintele soldaţilor maghiari căzuți în primul război mondial. Consiliul Județean Harghita imediat a sesizat acest lucru și s-a adresat la foruri competente, solicitând ca în condițiile legii crucile de beton să fie mutate de cei care le-au construit, ulterior fiind dovedit faptul că documentația construcțiilor este ilegală, acest fapt fiind sesizat de către mai multe autorități, și această acțiune ilegală a fost finanțată din bani publici.

„Personal primarul orașului Dărmănești răspunde pentru lucrările făcute în mod ilegal în cimitirul din Valea Uzului. Chiar de aceea nu are niciun drept să comenteze până ce această situație de ilegalitate nu se rezolvă. Pe de altă parte construcția ilegală a primarului din Dărmănești poate fi privită ca o provocare. De aceea trebuie rezolvate divergențele administrative dintre cele două județe – Harghita și Bacău – referitoare la limita de județ, astfel vor putea fi evitate asemenea situații” – a subliniat Borboly Csaba.

Pe baza propunerii făcute de comitetul de inițiere se vor ține slujbe și se va organiza paza cimitirului din Valea Uzului, până când crucile construite ilegal vor fi mutate.

„Rog preoții, organizațiile civile să se organizeze, să ținem slujbă în cimitir în fiecare duminică și să organizăm prezența permanentă ca să putem demasca provocatorii, acei oameni – chiar putem spune – iresponsabili care doresc izbucnirea unui conflict violent exact în locul unde sunt înmormântați eroi căzuți la datorie, indiferent de naționalitate. Avem nevoie de fiecare persoană calmă, lucidă pentru aceste acțiuni! Trebuie să ne rugăm împreună pentru rezolvarea acestei situații, și nu putem lăsa ca niște persoane rău intenționate să provoace isterii de nivel național! – a adăugat președintele Consiliului Județean Harghita.

Redactia

Articole recente

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.

Papa Francisc a numit Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova

Papa Francisc l-a numit pe Excelenţa Sa, Mons. Giampiero Gloder, Arhiepiscop titular de Telde, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova.

Mai multe articole de același fel

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

Formarea duală și dezvoltarea campusului din Toplița-Ciuc, cu un pas mai aproape de implementare

Miercurea-Ciuc se pregătește pentru un pas uriaș – împreună cu partenerii săi – pentru îmbunătățirea calității învățământului dual și pentru dezvoltarea centrului școlar din Toplița-Ciuc: un proiect de 121 milioane de lei, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a dispus efectuarea unei inspecţii generale în legătură cu internatul prăbuşit din Odorheiu Secuiesc

Raportul Corpului de Control al Ministerului Educaţiei a fost finalizat, iar în acesta se solicită întocmirea unui raport semestrial privind toate activităţile desfăşurate în instituţia de învăţământ, respectiv se dispune efectuarea unei inspecţii generale.