fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIEComplexul Energetic Hunedoara - al şaptelea an cu rezultate negative; estimează pierderi...

Complexul Energetic Hunedoara – al şaptelea an cu rezultate negative; estimează pierderi de peste 397 milioane lei în 2019

Publicat în

spot_img
spot_img

Complexul Energetic Hunedoara (CE Hunedoara), unul dintre cei mai mari producători de energie, estimează pierderi de 397,09 milioane lei în acest an, intrând astfel în al şaptelea an consecutiv de rezultate negative, scrie News.ro.

Pierderea este cu cu 34,68% mai mică decât cea realizată la finele anului 2018.

„Rezultatul brut estimat pentru anul 2019 este unul negativ, respectiv o pierdere totală de 397,09 milioane lei, cu 34,68% mai mică decât cea realizată la finele anului 2018 în sumă de 607,88 milioane lei. Nivelul pierderii este datorat în principal condiţiilor economice în care îşi desfăşoară activitatea societatea, prin eliminarea pieţei reglementate, energia electrică fiind vândută la preţurile pieţei libere. Handicapul natural pe care Complexul Energetic Hunedoara îl are ca urmare a faptului că utilizează cel mai scump combustibil este accentuat de sistemul concurenţial de pe piaţa de energie, în care preţul de vânzare este coborât de către sectoarele energiei regenerabile. La nivelul societăţii au fost luate măsuri de reorganizare şi restructurare în condiţiile legii, efectele acestora se vor vedea în anii următori”, potrivit proiectului privind bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2019.

Societatea preconizează totodată venituri totale de 498,96 milioane lei şi cheltuieli totale de 896,06 milioane lei, se arată în proiectul de act normativ.

„Veniturile totale care au în vedere şi ajutorul de stat pentru închiderea minelor de cărbune neviabile pentru anul 2019, în sumă de 60,63 milioane lei, conform prevederilor Legii nr. 50/2019 a bugetului de stat pe anul 2019, pentru acoperirea costurilor excepţionale”, arată nota de fundamentare a proiectului, potrivit News.ro.

Cheltuielile de natură salarială sunt bugetate la 286,67 milioane lei. Compania are circa 4.100 de angajaţi.

Producătorul de energie şi-a stabilit cheltuieli cu investiţiile în sumă de 100,14 milioane lei.

CE Hunedoara estimează pentru finalul anului plăţi restante de 829,15 milioane lei şi creanţe restante de 130 milioane lei.

Anul trecut, Comisia Europeană a informat că producătorul de energie a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, prin patru împrumuturi finanţate din fonduri publice, pe care acum statul trebuie să-l recupereze.

CE Hunedoara a fost constituită în 2012 cu activele deţinute anterior de către alte întreprinderi deţinute de stat, aflate în situaţie de insolvenţă şi lichidate (Electrocentrale Paroşeni şi Electrocentrale Deva, precum şi, într-o fază ulterioară, Compania Naţională a Huilei SA Petroşani). Aceasta a înregistrat pierderi începând cu anul 2013.

Articole recente

Geoparcul Țara Hațegului a fost revalidat ca sit UNESCO

Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, revalidat ca sit UNESCO

Antal Árpád cere ajutorul Ursulei Von Der Leyen în problema urșilor din țara noastră

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că se va adresa Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a extinde şi la urşii bruni proiectul său de revizuire în cazul lupilor.

ANM: Temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal, până spre finalul lunii octombrie

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în toată ţara.

CFR anunță condiţii speciale de circulaţie între staţiile Simeria – Arad, în perioada 22 – 28 septembrie 2023

O măsură necesară pentru menţinerea continuităţii traficului feroviar de călători în perioada lucrărilor feroviare aflate în execuţie în staţia CF Ilteu.

Mai multe articole de același fel

Rezultate excelente pentru proiectul care a promovat Parcul Natural Grădiștea Muncelului–Cioclovina

Scopul proiectului l-a constituit creșterea vizibilității și importanței Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina și Destinației Ecoturistice Țara Hațegului - Retezat, atât la nivelul comunităților locale, cât și la nivelul turiștilor, conștientizarea tinerei generații cu privire la importanța conservării mediului și crearea de facilități pentru vizitatori.