Papa Francisc le-a adus un omagiu, sâmbătă, jurnaliştilor care au murit în timp ce îşi făceau meseria, Suveranul Pontif precizând, la Vatican, unde i-a primit pe membrii Asociaţiei Presei Străine din Italia, că libertatea presei este un element cheie pentru sănătatea unei ţări, relatează Reuters.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Papa le-a cerut jurnaliştilor să evite ştirile false şi să continue să scrie despre situaţia oamenilor care nu mai sunt pe primele pagini ale ziarelor, dar încă suferă, el menţionând în special comunităţile Rohingya şi Yazidi.

“Am ascultat cu durere statisticile cu privire la colegii voştri ucişi în timp ce îşi făceau meseria cu curaj şi dăruire în atât de multe ţări, pentru a relata ce se întâmplă în războaie şi în alte situaţii dramatice în care se află atât de mulţi fraţi şi surori de-ai noştri în lume”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc s-a adresat jurnaliştilor după ce Patricia Thomas, de la Associated Press Television, a vorbit despre ziariştii ucişi, încarceraţi, răniţi sau ameninţaţi.

Thomas le-a menţionat pe Lyra Mckee, care a fost împuşcată mortal în timp ce relata despre proteste în Irlanda de Nord, şi pe Daphne Caruana Galizia, din Malta, care a murit într-un atac cu bombă în 2017. Ea a vorbit şi despre Jamal Khashoggi, de la Washington Post, care a fost ucis în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, anul trecut.

“Libertatea presei şi cea de exprimare sunt un indicator important al stării de sănătate a unei ţări. Să nu uităm că unul dintre lucrurile pe care le fac prima dată dictaturile este îngrădirea libertăţii presei”, a afirmat Papa Francisc.  “Avem nevoie de jurnalişti care sunt de partea victimelor, de partea celor persecutaţi, de partea celor excluşi, discriminaţi”, a adăugat el.

Papa le-a cerut jurnaliştilor să nu îşi piardă interesul faţă de tragediile din lume, chiar dacă acestea nu mai sunt în prim-plan. “Cine vorbeşte astăzi despre Rohingya? Cine vorbeşte despre Yazidi? Au fost uitaţi şi ei suferă în continuare”.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.