Drumul românilor spre concediul din Grecia va fi acum mai uşor, după ce în Serbia au fost deschişi de câteva zile ultimii kilometri de autostradă aflaţi înainte de graniţa cu Macedonia, pe Clisura Grdelica. Proiectul este asemănător cu lotul 4 din Lugoj – Deva, dar mult mai dificil, şi sârbii au „tăiat” un munte, la fel au avut prăbuşiri ale zidurilor de susţinere, iar proiectul de 26 de kilometri a durat şase ani!

Acest segment de autostrada s-a facut in conditii foarte grele, intrucat constructorii au taiat drumul prin munte, au construit 36 de poduri si au sapat tuneluri. Lungimea acestora din urma, Predejane si Manajle, este in total de 2,8 km. De asemenea, s-au regularizat 6 kilometri de albie in raul Morava.

Pe aceasta bucata a Coridorului 10, care trece prin Cheile Grdelica, se gaseste si o structura unica in Serbia si in Balcani, intersectia de la Predejane, realizata in totalitate ca pod peste rau.

Ceremonia de inaugurare a avut loc sambata pe podul Vrla, in prezenta presedintelui Serbiei Aleksandar Vucic, iar constructia impresionanta a fost scaldata in culorile drapelului Serbiei.

Lucrarea sarbilor a costat 350 de milioane de euro si s-a facut cu bani dintr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii.

Asadar, românii care vor merge spre Grecia, prin Serbia, se vor urca pe autostrada la Smederevo si vor cobori abia in Grecia.

1 COMENTARIU

Comments are closed.