Aş vrea să vă prezint un ilustru personaj, atât de ilustru, încât nu prea a scris nimeni despre el (în limba română), în afară de câteva lucrări pentru mediul academic, un savant renumit al timpului său şi anume Gavril Ivul, în ungureşte Ivul Gábor, doctor în filozofie şi teologie, preot şi profesor, membru al Ordinului Iezuit.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Un personaj extraordinar, cu adevărat…

Unde sunt marii patrioți, care cred că a fi patriot înseamnă să înjuri ungurii și să îți escamotezi părți ale istoriei, mai ales cele din trecutul Ardealului sau Banatului ? N-o să-i vedeți niciodată promovând oamenii de cultură…Asta nu le aduce beneficii de nici un fel.

Kassa, în româneşte Cașovia, în slovacă şi cehă Košice, în germană Kaschau, în 1617, un fel de Cluj mai frumos…

S-a născut la Caransebeş/Karánsebes/Karansebesch, pe atunci în Banatul De Lugoj-Caransebeș/Karánsebesi–lugosi bánság/Лугошки и карансебешки Банат/Lugoški i karansebeški Banat/Lugosch-Karansebescher Banat, în 25 martie 1619 şi a murit în Kassa, în româneşte Cașovia, în slovacă şi cehă Košice, în germană Kaschau, azi în Slovacia, în data de 18 aprilie 1678.

A făcut parte dintr-o familie de nobili vlahi/români din Caransebeş, de confesiune romano-catolică.

A intrat în rândurile iezuiţilor în octombrie 1637, la Caşovia. A studiat iniţial la Graz, apoi şi-a obţinut doctoratul în filozofie şi teologie, în Caşovia şi la Viena, iar din anul 1643 a predat 3 ani matematica, 6 ani filozofia şi peste 20 de ani teologia, în calitate de profesor ordinarius la universităţile din Viena şi Caşovia, iar următorii 12 ani, până la moartea sa a fost numit ca studiorum praefectus(profesor secundar).

Principele Transilvaniei, II. Rákóczi György/Georg II Rákóczi/George Rákóczi al II-lea l-a apreciat în mod deosebit pentru extraordinara lui cultură.

Kassa, în româneşte Cașovia, în slovacă şi cehă Košice, în germană Kaschau, locul unde a predat şi apoi a murit, George Ivul. Acolo s-a născut și scriitorul Márai Sándor. E un oraș splendid, cu clădiri splendide. Acolo, în catedrală, este înmormântat II. Rákóczy Ferenc, ale cărui oseminte au fost aduse din Turcia, la sfârșitul sec. XIX.

A fost un demn urmaş al vestitului George Buitul/Bujtul György(iezuit, profesor la Alba Iulia/Gyulafehérvár/Weißenburg, apoi rector al misiunii iezuite din Caransebeș, precum şi al venerabililor savanţi bănăţeni Ştefan Herce, Moise Peştişel, Ştefan şi Franciscus Fogaraşi.

A avut un rol extrem de important în mişcarea Contrareformei catolice, din secolul al XVII-lea.

Realitatea cultural-religioasă a districtelor autonome româneşti din Banat şi mai cu seamă vorbim aici de Lugoj şi Caransebeş, a avut întotdeauna două componente, una venind pe filieră slavonă, iar cealaltă pe filieră latină.

O mare parte a nobilimii vlahilor bănăţeni a fost romano-catolică sau calvină, fără ca asta să-i împiedice în a fi şi etnici vlahi/români și nobili ai națiunii politice maghiare.

Viena secolul al XVIII-lea

Lucrări:

Propositiones ex universa logica. Viennae, 1654.
Poesis lyricu. U. ott, 1655.
Philosophia…Praes Gabr. Ivul. U. ott, 1655.
Philosophia Novella…Cassoviae, 1661. (ágráb, 1663.)
Theses et Antitheses Catholicorum & Acatholicorum. De Visibili Christi In Terris Ecclesia. Ex Solo Verb. Dei. Publicae dissertationi propositae…a R. D. Joanne Debrödi,…Praeside R. P. Gabriel Ivul …Cassoviae, 1667.
Historica Relatio Colloquii Cassoviensis De Indice Controversiarum Fidei, Praeside R. P. Gabriele Ivul…Respondente…Stephano Renyes Varadiensi…habiti, cum Dn. Elia Lodivero…& M. Isaaco zabanio…Anno 1666 die 25. Junii tota; & 26. usque ad meridiem. Bona tide & conscientia inculpata a Scriptoribus in Actu dispositionis excerpta & in Judicium Lutheran. ac Pontif. A Confessore Veritatis Anno C. 1679. exhibita. (Kolozsvár). 1679. Lapis Lydius Kassa, 1671. (Szabó K., De Backer és Stoeger után, hibásan tulajdonítja ezen munkát Ivulnak).

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.