fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂLa Miercurea Sibiului a fost inaugurat Muzeul Țării Secașelor

La Miercurea Sibiului a fost inaugurat Muzeul Țării Secașelor

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Țării Secașelor a fost inaugurat ieri, la Miercurea Sibiului, acesta fiind cel mai nou muzeu al județului Sibiu. Inaugurarea este dovada că prin implicarea autorităților, a comunității locale și a specialiștilor, tradiția și produsele locale pot fi puse în valoare, scrie sibiu100%.ro

Un muzeu al comunității locale: oamenii au donat 80% dintre obiecte

Sediu de poștalion în secolul al 18-lea, clădirea a fost apoi școală, grădiniță, sediu administrativ. După plecarea proprietarilor în Germania în anii 90 se afla în ruină, bolțile erau căzute, curtea era neîngrijită, cu foste cotețe și alte anexe. Astfel, aceasta a fost cedată de către Primăria orașului Consiliului Județean care, prin efortul depus de către specialiștii de la Muzeul Astra din Sibiu, a readus-o la viață.

„Am început acest proiect în luna septembrie a anului trecut. Pentru a reamenaja exteriorul clădirii ne-am documentat din sursele disponibile în localitatea Miercurea Sibiului, am întrebat oamenii mai în vârstă. Am întreprins și o scurtă activitate de cercetare la Arhivele Statului, Sibiu, pentru a pune cât mai bine în valoare această clădire și pentru a-i afla trecutul exact”, explică muzeograful Cosmin Ignat, coordonatorul acestui proiect.

Aflată aproape în ruine, clădirea a fost restaurată de către Primăria Miercurea Sibiului, dată în folosință Consiliului Județean și donată Muzeului Astra. Impresionantă a fost nu doar munca specialiștilor, dar și implicarea și dăruirea comunității locale.

O mare parte dintre obiecte a fost donată de către locuitorii din Miercurea Sibiului și din Țara Secașelor. „Munca propriu-zisă de utilare a muzeului a început acum trei săptămâni când am adus obiecte. 80% dintre piese aparțin locuitorilor sau strămoșilor locuitorilor din Miercurea și din satele învecinate, restul au fost aduse din colecția Muzeului Astra. Cu timpul le vom înlocui, căci aici se va constitui colecția Țării Secașelor, distinctă de cea a Muzeului Astra,” mai spune Cosmin Ignat.

Produsele comunității locale vor fi puse în valoare și pe viitor

Inaugurarea muzeului a fost cea mai importantă parte a zilei, însă a făcut parte dintr-un șir de evenimente organizate pentru a marca această sărbătoare a orașului. Au fost de asemenea inaugurate și sfințite Monumentul Eroilor dedicat miercurenilor căzuți pe câmpul de luptă din primul și al doilea război mondial, dar și Casa de Cultură „Corneliu Medrea” din centrul orașului. Astfel, au participat zeci de locuitori atât din Miercurea Sibiului, cât și oameni veniți din Sibiu și din alte localități.

Brunch-ul organizat în curtea muzeului, a fost un început al susținerii și promovării producătorilor și meșteșugarilor locali. De la miere, vin și produse de panificație, locuitorii din oraș, dar și din împrejurimi, au expus spre vânzare o parte dintre produse.

„Intenționăm ca și pe viitor să implicăm comunitatea, să aducem mult mai mulți producători locali. Ne dorim să punem în valoare produsele naturale, locale, într-un eveniment lunar, în ultima duminică a fiecărei luni. Ca un eveniment al Miercurii, de sine stătător, vrem să creem și activități și ateliere pentru copii. Să atragem astfel oameni din Sibiu și din satele învecinate, ca o alternativă a petrecerii timpului liber,” a declarat coordonatorul proiectului, Cosmin Ignat, muzeograf al Muzeului Astra din Sibiu.

Redactia

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel

Salvamontist mort într-o avalanşă la Bâlea Lac, după ce a fost aruncat peste stânci

Salvamontistul care a decedat se afla în timpul liber și a fost prins într-o avalanşă de mari dimensiuni. Decesul a survenit în urma impactului cu nişte stânci peste care a fost aruncat de avalanşă.