fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIENoi propuneri ale Ecaterinei Andronescu: dispar diriginții și orele de dirigenție, apare...

Noi propuneri ale Ecaterinei Andronescu: dispar diriginții și orele de dirigenție, apare „consilierul de orientare profesională”

Publicat în

spot_img
spot_img

Documentul „Educatia ne uneste”, elaborat de ministrul Educatiei si pus deja in dezbatere publica, aduce schimbari in ceea ce priveste dirigintii. Mai exact, orele de dirigentie vor fi inlocuite cu ore de consiliere si orientare profesionala, tinute de o persoana calificata in acest sens, scrie portalinvatamant.ro

„Ciclul secundar inferior incepe la varsta de 12 ani, dureaza 3 ani, si se desfasoara in scoli generale, sub indrumarea cadrelor didactice specializate pe discipline si a unui consilier de orientare profesionala, care este cadru didactic specializat in orientare profesionala si preia rolul actual al dirigintelui”, este mentionat in documentul “Educatia uneste”.  “Accentul este pus atat pe cunostinte si abilitati in diferite discipline, cat si pe competente transversale. Elevul termina ciclul cu o baza de date si o serie de competente care sa-i permita o intelegere a lumii in care traieste si o functionare autonoma in cadrul societatii. Se dezvolta, in principal, interesul pentru stiinta, arte, studiu si munca, astfel incat adolescentul sa poata sa aleaga un parcurs scolar ulterior, fie in domeniul tehnic, vocational sau profesional, fie pe filiera teoretica. Absolventul utilizeaza concepte, explica procese naturale, sociale, tehnologice, sentimente, emotii, si formuleaza puncte de vedere argumentate. Utilizeaza diferite tehnici de gandire si expresie creativa pentru a rezolva probleme si pentru a crea un produs personal. Argumenteaza preferintele personale, analizeaza propriul potential de progres, participa la elaborarea proiectului de dezvoltare personala si exploreaza diferite oportunitati de pregatire scolara si profesionala. Consilierea scolara are un rol important in acest ciclu si il ajuta pe tanar sa isi aleaga viitoarea profesie”, mai mentioneaza documentul.
 In prezent, activitatea dirigintelui cuprinde activitatea la clasa (o ora pe saptamana, consemnata in condica), desfasurata conform programelor scolare pentru aria curriculara Consiliere si orientare, pentru clasa pregatitoare si clasele I-XII/XIII si atributiile prevazute in regulamentul cadru de organizare si functionare a invatamantului preuniversitar si OMENCS nr. 5132/2009 (activitati de management al clasei, activitati extracurriculare si extrascolare, de consiliere si suport educational pentru elevi si parinti etc) Mai exact, dirigintele desfasoara activitati de suport educational, consiliere si orientare profesionala pentru elevii clasei pe care o coordoneaza. Se presupune ca el ii cunoaste cel mai bine pe elevi si ii poate ajuta in aceste directii, chiar daca nu este neaparat specializat in orientare profesionala.

Mai mult, in timpul orelor de dirigentie, dirigintele poate discuta cu copiii despre notele pe care le-au primit in ultima perioada, despre disciplinele la care au probleme si motivele care duc acolo, despre pregatirea de care are nevoie fiecare elev in parte pentru o disciplina, un test sau un examen important. 

Sporul de dirigentie, pierdut

Disparitia orelor de dirigentie va avea si consecinte in ceea ce priveste castigurile materiale pentru profesori. 
 Personalul didactic care indeplineste activitatea de diriginte, invatatorii, educatoarele, institutorii si profesorii pentru invatamantul prescolar si primar beneficiaza de o indemnizatie de 10% aplicata salariului de baza, potrivit Legii nr. 63 din 10 mai 2011 privind incadrarea si salarizarea personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, art. 3, litera E.
 De asemenea, pentru activitatea de diriginte efectuata de personalul didactic incadrat cu minimum jumatate de norma, indemnizatia aferenta se calculeaza la nivelul prevazut pentru norma intreaga.

Redactia

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Universitatea Politehnica Timișoara vine în sprijinul elevilor de liceu cu o nouă serie de cursuri gratuite de pregătire la matematică

Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția și oferă, și în acest an, o nouă serie de cursuri gratuite de pregătire la matematică pentru elevii de liceu, utile atât pentru susținerea bacalaureatului, cât și a admiterii la facultate.