Aproximativ 80 de persoane dintr-un cartier al municipiului Bistriţa şi din localitate Budacu de Jos sunt evacuate, marţi după-amiază, din cauza inundaţiilor din ultimele ore. În judeţul Bistriţa-Năsăud este în vigoare un Cod roşu de inundaţii pe râurile din bazinul hidrografic Şieu, populaţia din şapte comune fiind avertizată prin sistemul Ro-Alert.

De asemenea, în localitatea Budacu de Jos, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a dispus evacuarea preventivă a aproximativ 40 de persoane care locuiau pe aceeaşi stradă, afectată de inundaţii. Acestea au fost adăpostite temporar la rude sau vecini ale căror locuinţe nu sunt expuse riscului de a fi inundate.

“Conform INHGA, există estimări că debitul total al celor trei cursuri Budac, Şieu şi Bistriţa vor duce la o creştere în aval de confluenţă de 130 -150 cm. O comisie mixtă (SGA şi ISU Bistriţa-Năsăud) condusă de prefectul judeţului s-a asigurat că au fost luate măsurile de protejare/ prevenire a inundaţiilor la un rezervor de pentan (capacitate aproximativ 35000 l) de la un operator economic din Sărăţel. La nivelul operatorului economic se iau toate măsurile de protecţie care se impun”, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud.

Totodată, a fost alertată populaţia prin sistemul Ro-Alert cu privire la un nou Cod roşu de inundaţii (valabil până la ora 24.00), care vizează comunele: Şieuţ, Şieu, Mărişelu, Şieu Măgheruş, Şieu Odorhei, Şintereag şi Beclean.

Conform sursei citate, au fost recomandate măsuri de adăpostire a populaţiei în zone înalte.

Până la ora 14.30, în judeţul Bistriţa-Năsăud au intervenit pentru sprijinirea cetăţenilor afectaţi de urmările precipitaţiilor din ultimele ore 28 de echipaje încadrate cu 84 de pompieri.

Potrivit Institututului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, de marţi de la ora 15.00 până miercuri la ora 24.00, este Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa – sector aval S.H. Valea Vişeului, Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare – (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Someş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Mureş – bazin superior amonte S.H. Glodeni (judeţele Harghita şi Mureş), Niraj (judeţul Mureş), Olt – bazin amonte Ac. Voila (judeţele Harghita, Covasna, Braşov), Bistriţa – bazin superior amonte Ac. Izv. Muntelui  (judeţele Suceava, Harghita şi Neamţ), Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

De marţi de la ora 15.00 şi până miercuri, la ora 14.00, este Cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare – (judeţul Bistriţa Năsăud), Lăpuş – bazin superior (judeţul Maramureş), Crasna – curs mijlociu şi inferior (judeţul Satu Mare).

Hidrologii au emis însă Cod roşu, de marţi de la ora 15.00 până la ora 24.00, pe râurile din bazinul hidrografic Şieu (afluent al râului Someşul Mare) – judeţul Bistriţa-Năsăud.

Imagini: ISU Bistița-Năsăud

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania