Statuia Regelui Ferdinand a fost amplasată în Piața Unirii din Oradea și va fi dezvelită cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea, care a avut loc în 23 mai 1919. Statuia revine pe locul în care a fost amplasată inițial, în 1924, la propunerea generalului Traian Moșoiu.

Pe pagina de Facebook Știrile Transilvaniei găsiți cele mai importante știri ale momentului, opinii și analize. Dați-ne LIKE!

Marţea trecută, statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos din centrul Oradie și urmează, la rândul ei, să fie reabilitată și mutată în Piața ce va purta același nume în Centrul Civic. Monumentul Regelui Ferdinand a fost adus tot marţea trecută, pe bucăţi. În această perioadă, statuia monarhului a fost asamblată şi pregătită într-un spaţiu special amenajat, în faţa episcopiei greco-catolice din Piaţa Unirii. Monumentul a fost finisat printr-o procedură de „patinare” și i-a fost schimbată culoarea, cu ajutorul unei substanțe speciale, dintr-una deschisă, într-un gri închis, spre negru.

Pregătirile pentru mutarea statuii au început luni încă de dimineaţă, însă macaraua care urma să o urce a fost adusă în jurul orei 15. După ce muncitorii au calat macaraua, au asigurat statuia, iar poliţiştii locali au închis circulaţia rutieră, a început mutarea propriu-zisă.

Întâi, statuia Regelui Ferdinand a fost adusă până în zona ansamblului Duiliu Marcu, unde, pe piedestal, i-au fost montate șuruburi, fiind apoi urcată pe soclu, unde muncitorii au poziționat-o, au făcut măsurători și au stabilit punctele în care urmează să fie fixată în șuruburi.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.