fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORStatuia Regelui Ferdinand a fost amplasată în centrul Oradiei și va fi...

Statuia Regelui Ferdinand a fost amplasată în centrul Oradiei și va fi dezvelită în 23 mai

Publicat în

spot_img
spot_img

Statuia Regelui Ferdinand a fost amplasată în Piața Unirii din Oradea și va fi dezvelită cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea, care a avut loc în 23 mai 1919. Statuia revine pe locul în care a fost amplasată inițial, în 1924, la propunerea generalului Traian Moșoiu.

Marţea trecută, statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos din centrul Oradie și urmează, la rândul ei, să fie reabilitată și mutată în Piața ce va purta același nume în Centrul Civic. Monumentul Regelui Ferdinand a fost adus tot marţea trecută, pe bucăţi. În această perioadă, statuia monarhului a fost asamblată şi pregătită într-un spaţiu special amenajat, în faţa episcopiei greco-catolice din Piaţa Unirii. Monumentul a fost finisat printr-o procedură de „patinare” și i-a fost schimbată culoarea, cu ajutorul unei substanțe speciale, dintr-una deschisă, într-un gri închis, spre negru.

Pregătirile pentru mutarea statuii au început luni încă de dimineaţă, însă macaraua care urma să o urce a fost adusă în jurul orei 15. După ce muncitorii au calat macaraua, au asigurat statuia, iar poliţiştii locali au închis circulaţia rutieră, a început mutarea propriu-zisă.

Întâi, statuia Regelui Ferdinand a fost adusă până în zona ansamblului Duiliu Marcu, unde, pe piedestal, i-au fost montate șuruburi, fiind apoi urcată pe soclu, unde muncitorii au poziționat-o, au făcut măsurători și au stabilit punctele în care urmează să fie fixată în șuruburi.

Articole recente

Geoparcul Țara Hațegului a fost revalidat ca sit UNESCO

Geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, revalidat ca sit UNESCO

Antal Árpád cere ajutorul Ursulei Von Der Leyen în problema urșilor din țara noastră

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a declarat că se va adresa Președintei Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a extinde şi la urşii bruni proiectul său de revizuire în cazul lupilor.

ANM: Temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal, până spre finalul lunii octombrie

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în toată ţara.

CFR anunță condiţii speciale de circulaţie între staţiile Simeria – Arad, în perioada 22 – 28 septembrie 2023

O măsură necesară pentru menţinerea continuităţii traficului feroviar de călători în perioada lucrărilor feroviare aflate în execuţie în staţia CF Ilteu.

Mai multe articole de același fel

Protest spontan la Mina Băiţa din județul Bihor

Minerii de la Mina Băiţa, judeţul Bihor, au declanşat, joi, un protest spontan şi refuză să intre în şut, din cauză că promisiunile privind achitarea drepturilor salariale nu au fost respectate de angajator