fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂTimișoreanul Cristian Măcelaru este noul dirijor-şef al Orchestrei Simfonice WDR din Köln

Timișoreanul Cristian Măcelaru este noul dirijor-şef al Orchestrei Simfonice WDR din Köln

Publicat în

spot_img
spot_img

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Germaniei de Vest (WDR Sinfonieorchester) a anunţat astăzi, 2 mai 2018, că începând cu stagiunea 2019-2020 noul dirijor-şef al ansamblului va fi Cristian Măcelaru. Şeful de orchestră român va ocupa poziţia deţinută în prezent de Jukka-Pekka Saraste, care a condus orchestra germană vreme de nouă ani.
Intendantul WDR, Tom Buhrow, a declarat cu acest prilej: „Prin Cristian Măcelaru am reuşit să câştigăm un dirijor remarcabil şi foarte dorit la nivel internaţional. Ne bucurăm că acest artist, care aparţine noii generaţii, este cel care se va ocupa de viitorul orchestrei noastre WDR, ansamblu care în ultimii ani a reuşit să obţină recunoaştere internaţională.”, a mai precizat Buhrow, citat pe site-ul www1.wdr.de.


Iar Cristian Măcelaru a declarat: „Sunt recunoscător că pot face parte din minunata familie WDR. În concertele noastre de până acum am trăit momente extraordinare, care au trezit în noi dorinţa de a ne întări legătura artistică. De aceea sunt foarte fericit că în viitor voi lucra aici în calitate de dirijor şef.”
Artistul român s-a aflat prima dată la pupitrul Orchestrei Simfonice WDR în februarie 2017, conducând de atunci trei concerte cu opusuri de Mozart, Mahler şi Stravinski, între alţii.

Născut la Timişoara în 1980, Cristian Măcelaru şi-a început cariera muzicală ca violonist. La 19 ani a debutat la Carnegie Hall şi a fost cel mai tânăr concert-maestru la Orchestrei Simfonice din Miami. Ca dirijor a apărut prima dată la Houston Grand Opera în anul 2010, conducând spectacole cu opera pucciniană Madama Butterfly. Recunoaşterea internaţională a venit doi ani mai târziu, atunci când Cristian Măcelaru l-a înlocuit la pupitrul dirijoral al Orchestrei Simfonice din Chicago pe Pierre Boulez. În ultimii ani şeful de orchestră a colaborat în mod regulat cu câteva dintre cele mai renumite ansambluri americane: Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din New York Philharmonic şi cea din Los Angeles. Vreme de trei stagiuni Cristian Măcelaru a fost dirijor în rezidenţă al Orchestrei din Philadelphia. În Europa a condus ansambluri ca Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, Capela de Stat din Dresda şi Orchestra Gewandhaus din Leipzig.

Cristian Măcelaru preia funcţia începând din august 2019, durata contractului fiind (deocamdată) de trei ani, se mai precizează pe site-ul instituţiei germane. 


Photo credits: macelaru.com

Redactia

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.