Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Germaniei de Vest (WDR Sinfonieorchester) a anunţat astăzi, 2 mai 2018, că începând cu stagiunea 2019-2020 noul dirijor-şef al ansamblului va fi Cristian Măcelaru. Şeful de orchestră român va ocupa poziţia deţinută în prezent de Jukka-Pekka Saraste, care a condus orchestra germană vreme de nouă ani.
Intendantul WDR, Tom Buhrow, a declarat cu acest prilej: “Prin Cristian Măcelaru am reuşit să câştigăm un dirijor remarcabil şi foarte dorit la nivel internaţional. Ne bucurăm că acest artist, care aparţine noii generaţii, este cel care se va ocupa de viitorul orchestrei noastre WDR, ansamblu care în ultimii ani a reuşit să obţină recunoaştere internaţională.”, a mai precizat Buhrow, citat pe site-ul www1.wdr.de.


Iar Cristian Măcelaru a declarat: “Sunt recunoscător că pot face parte din minunata familie WDR. În concertele noastre de până acum am trăit momente extraordinare, care au trezit în noi dorinţa de a ne întări legătura artistică. De aceea sunt foarte fericit că în viitor voi lucra aici în calitate de dirijor şef.”
Artistul român s-a aflat prima dată la pupitrul Orchestrei Simfonice WDR în februarie 2017, conducând de atunci trei concerte cu opusuri de Mozart, Mahler şi Stravinski, între alţii.

Născut la Timişoara în 1980, Cristian Măcelaru şi-a început cariera muzicală ca violonist. La 19 ani a debutat la Carnegie Hall şi a fost cel mai tânăr concert-maestru la Orchestrei Simfonice din Miami. Ca dirijor a apărut prima dată la Houston Grand Opera în anul 2010, conducând spectacole cu opera pucciniană Madama Butterfly. Recunoaşterea internaţională a venit doi ani mai târziu, atunci când Cristian Măcelaru l-a înlocuit la pupitrul dirijoral al Orchestrei Simfonice din Chicago pe Pierre Boulez. În ultimii ani şeful de orchestră a colaborat în mod regulat cu câteva dintre cele mai renumite ansambluri americane: Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din New York Philharmonic şi cea din Los Angeles. Vreme de trei stagiuni Cristian Măcelaru a fost dirijor în rezidenţă al Orchestrei din Philadelphia. În Europa a condus ansambluri ca Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, Capela de Stat din Dresda şi Orchestra Gewandhaus din Leipzig.

Cristian Măcelaru preia funcţia începând din august 2019, durata contractului fiind (deocamdată) de trei ani, se mai precizează pe site-ul instituţiei germane. 


Photo credits: macelaru.com

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania