fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEFost secretar de stat în ministerul Educației: Elevi cu media sub 7,84...

Fost secretar de stat în ministerul Educației: Elevi cu media sub 7,84 vor merge la școala profesională. Copiii nu au nicio informație despre locurile la liceu pe care vor candida într-o lună

Publicat în

spot_img
spot_img
Elevi cu media sub 7,84 vor merge la școala profesională, în București, și nu pentru că își doresc, ci pentru că nu vor fi locuri la liceu, spune fostul secretar de stat din Ministerul Educației, Monica Anisie.

În prezent coordonator al comisiei de educație pentru învățământ preuniversitar din PNL, Anisie avertizează că elevii nu au nici până la această oră numărul de locuri la liceu pe care vor candida în aproximativ o lună, pentru că Ministerul nu a transmis repartizarea cifrelor de școlarizare pe licee și școli profesionale, scrie edupedu.ro

În loc să atragă copiii către profesional prin promovarea beneficiilor acestei rute de școlarizare, a burselor pe care le iau lunar toți elevii de la profesional și a condițiilor de studiu, ministrul vrea să crească participarea în școlile profesionale prin simpla reducere a locurilor de la liceu și creșterea lor la profesional, avertizează Anisie.

Sindicatele au avertizat că tăierea locurilor de la liceu și alocarea lor către profesională va fi comunicată “abia după alegeri”. De altfel, Ecaterina Andronescu a încercat să acopere întârzierea repartizării cifrelor de școlarizare prin modificarea ordinului de ministru care stabilește admiterea la liceu 2019. În urma scandalului public pe care l-a declanșat intenția sa de a modifica datele de susținere a probelor de aptitudini și de limbi pentru admiterea la liceu 2019, dar și a termenului pentru tipărirea broșurii cu locurile la licee și școli profesionale, Andronescu a renunțat la modificări, dar a rămas cu încălcarea unui ordin de ministru – care statuează că pe 13 mai 2019 liceele și școlile profesionale trebuie să tipărească broșurile cu numărul de locuri și de clase.

Elevi cu media sub 7,84 vor merge la școala profesională. Aceasta este concluzia analizei pe care am realizat-o, pornind de la procentul de 47% alocat învățământului profesional din Municipiul București pe baza rezultatelor obținute în anul școlar anterior“, avertizează Monica Anisie.

Aceasta a precizat, pentru Edupedu.ro, că “anul trecut ultima medie de intrare la liceu în București a fost 2,03, procentul elevilor care au intrat la liceu cu medii sub 5 fiind unul mic, aproximativ 6%”. “Elevii, în momentul acesta, nu au nicio informație referitoare la locurile la liceu pe care vor candida în aproximativ o lună, singurul reper fiind locurile din anul anterior. Estimăm că, pe de o parte, rata abandonului va crește foarte mult, pe de altă parte elevii cu posibilități se vor îndrepta către școli private“.

Monica Anisie, care astăzi este membru PNL, a adresat public următoarele ministrului Ecaterina Andronescu “și reprezentanților PSD care girează jocul acesta cu viitorul copiilor noștri” :

  • 1. De ce se amână nejustificat transmiterea planului de școlarizare cu încălcarea legislației?
  • 2. Sunteți conștienți de traumele emoționale la care îi supuneți pe absolvenții clasei a VIII-a?
  • 3. Aveți realizat un studiu care să stea la baza fundamentarii alocării in acest mod a cifrei de școlarizare
  • 4. Există și o strategie de dezvoltare sustenabilă a învățământului profesional și niște instrumente care să o susțină, altele decât pixul dumneavoastră?”
Redactia

Articole recente

Primul audio ghid al Complexului Muzeal Arad va fi lansat odată cu redeschiderea Pinacotecii

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie

Mascații au intrat peste un bărbat din Reşiţa, apoi și-au dat seama că au greșit adresa

Bărbatul spune că l-au luat din somn, i-au speriat copilul și i-au pus pistolul la cap. Apoi au zis că au greşit adresa

1978, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, deschide lista nominalizărilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cu bucurie că spectacolul său - „1978”, în regia lui Tomi Janežič, a fost nominalizat la două  premii ale Uniunii Teatrale din România

Guvernul a aprobat Normele de aplicare a legii privind sistemul public de pensii 

Normele fac parte din proiectul amplu asumat de către Guvern de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă

Mai multe articole de același fel

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.