Dacă cineva merge la viitorul teren al fabricii BMW se poate convinge singur că pregătirile prealabile se derulează la viteză maximă, totul avansează în conformitate cu programul iniţial, cu acordul semnat cu BMW – a declarat marţi ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó reporterului Debrecen TV, în timpul unei vizitei în teren.

Declaraţia celor de la BMW a fost clară, iar stadiul viabilizării terenului vorbeşte de la sine. Aşa cum apare în acord, Debrecen-ul a cumpărat un teren de 400 de hectare, pe care acum se derulează lucrări de pregătire – a adăugat politicianul.

Zilnic sunt aduse 300 de încărcături de camion cu pietriş, firmei care coordonează lucrările de pregătire îi sunt decontate
zilnic bonuri de benzină în valoare de 20 de milioane de forinţi (circa 61,2 de mii de euro), acesta fiind gradul de mobilitate pe
teren. În Ungaria încă nu au fost realizate, pe un teren de asemenea proporţii, simultan lucrări de amenajare, respectiv viabilizare – a subliniat ministrul.

Acesta a menţionat şi că au fost încheiate mai multe procedee conexe lucrărilor de infrastuctură şi introducere a utilităţilor.
În prezent sunt în derulare procedurile de obţinere a autorizaţiilor, iar în cazul uneia sau două reţele de utilităţi a
început deja şi proiectarea. Şcoala internaţională îşi va începe activitatea din septembrie, iar pe lângă aceasta, la cererea expresă a BMW au fost demarate şi pregătirile pentru deschidere unei şcoli germane la standarde bavareze – a spus ministrul ungar.

Nu trebuie niciodată să cădem pradă zvonurilor, oamenii trebuie să se convingă cu ochii lor care este, defapt, situaţia – a reacţionat ministrul la ştirile cu privire la suspendarea investiţiei BMW anunţată pentru decembrie.

Din investiţia de peste un miliarde de euro, va fi construită la Debrecen o fabrică BMW de dimensiuni egale cu 560 de terenuri de
fotbal, care va produce anual 150 de mii de maşini, fiind create peste 1.500 de noi locuri de muncă.

Guvernul Ungariei susţine investiţia cu peste 12,3 miliarde de forinţi (37,67 milioane de euro). Concuderea oraşului Debrecen şi-a asumat, la semnarea acordului de investiţie anu trecut în luna octombrie, să pregătească terenul industrial pentru investiţie şi, în decurs de un an, acesta să fie pregătit pentru demararea investiţiei gigantului german.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania