Institutul de istorie din Cluj Napoca va găzdui în Aula Regele Ferdinand I, în data de 23 mai 2019, prima conferință de turism gastronomic sustenabil din Transilvania. Evenimentul are ca scop prezentarea de bune practici în turismul gastronomic din Transilvania și străinătate, dar și încurajarea implicării în acest domeniu a studenților UBB specializările Istorie – Turism cultural, Business, Geografie și ai USAMV Cluj, profilul Știința și Tehnologia Alimentelor.

Organizată de Slow Food Turda / StudCoop în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei, Specializarea Patrimoniu și Turism Cultural, în cadrul proiectului Centrul Comunitar Gastronomic Turda finanțat de Timișoreana prin programul Cinstim Binele.

Invitați de marcă, atât din țară cât și din străinătate, vor îndruma tinerii cum să-și dezvolte propria afacere, dar vor aborda și teme sensibile privind turismul rural, moștenirea gastronomică și conservarea ei, managementul unei afaceri în turismul sustenabil, dar și despre gastronomia locală și vinurile Transilvaniei, zona viticola ISSA.

Un moment special al conferinței este dedicat autoarei Rosemary Barron, food traveler din Anglia, o colaboratoare apropiată a organizației noastre, care ne va împărtăși din călătoriile culinare și experiențele sale pline de aromele Greciei, unde a înființat prima școală de gătit tradițional cu mulți ani în urmă în Santorini. În același timp ne va spune de ce sunt atât de importante pentru turiștii străini peisajele și aromele locale din Transilvania, regiune de care s-a îndrăgostit de la prima vizită.

Cuvânt de deschidere:

Prof. Dr. Ovidiu Ghitta – Decan al Facultății de Istorie
Prof. Dr. Rüsz Fogarasi Enikő – Prodecan al Facultății de Istorie
Pozsonyi Márta, coordonator Slow Food Turda/StudCoop, organizator conferință

Iar cei care ne vor răspunde la toate întrebările prin poveștile, cunoștințele și experiențele lor în cele 3 secțiuni sunt:

Povestea gastronomiei din Transilvania (cultură, peisaj, mâncare)

Conf. Dr. Molnár Kovács Zsolt, UBB, Facultatea de Istorie si Filosofie
Conf. Forisek Péter, Universitatea din Debrecen
Lect. Dr. Fehér Andrea, UBB, Facultatea de Istorie si Filosofie
Dr. Cosmin C. Rusu, UBB, Facultatea de Istorie si Filosofie
Conf. Dr. Tibor Hartel, UBB, Facultatea de Biologie si Ecologie
Cristian Cișmaru, Asociatia My Transylvania și Slow Food Sibiu
Cosmin Dragomir – jurnalist, GastroArt.ro

Tursim gastronomic sustenabil (bune practici, povesti frumoase)

Rosemary Barron – Anglia, autoare
Chef Oana Coantă, Bistro de L’Arte Brasov și Slow Food Țara Bârsei
Adrian Madar, Administrator Crama la Salina / Sarea în Bucate / Salina Equines
Chef Horia Simon, Clubul Gastronomic Transilvan
Asist. Univ. Lucian Cuibus, Gourmeticus Academicum / Slow Food Cluj Transilvania

Marketing pentru viitor (cum și de ce facem marketing)

Alexu Toader si Mara Elena Oană , Viscri 32 / Comunitatea Slow Food Viscri
Alexandra Craciun, Pinch of Salt – I have a dream
Conf. Valentin Toader, UBB, Facultatea de Business
Tanya Gervasi, Italia – gastromodel, absolventă a Universității de Ștințe Gastronomice din Pollenzo

Tot cu această ocazie, încercăm să punem bazele unei rețele naționale în turismul gastronomic/cultural, cu scopul de a îmbunătăți aceste servicii, prin colaborare și schimb de experiență.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania