fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAProprietarii terenului din apropierea Lacului Sfânta Ana solicită luarea unor măsuri urgente...

Proprietarii terenului din apropierea Lacului Sfânta Ana solicită luarea unor măsuri urgente în cazul urşilor prezenţi în zonă

Publicat în

spot_img
spot_img

Proprietarii terenului din apropierea Lacului Sfânta Ana solicită luarea unor măsuri urgente în cazul urşilor prezenţi în zonă, aceştia susţinând că turiştii sunt în pericol.

Într-o adresă a Asociaţiei Composesorale Sfânta Ana, „proprietară de drept a terenului din zona lacului Sfânta Ana”, trimisă mai multor instituţii, se arată că în ultima vreme sunt prezenţi în zonă patru urşi adulţi şi şapte pui, de vârste diferite.

Potrivit sursei citate, unul dintre urşii care şi-a făcut apariţia în zonă săptămâna trecută are un comportament agresiv, este obişnuit cu prezenţa oamenilor şi, în ultimele zile, a atacat un turist şi pe unul dintre angajaţii asociaţiei, care încerca să protejeze vizitatorii.

„Vă atragem încă o dată atenţia că, în curând, cu ocazia vizitei Papei şi sărbătoririi Rusaliilor, numărul turiştilor în zonă va creşte la ordinul miilor pe zi, iar prezenţa urşilor care prezintă un comportament agresiv reprezintă un pericol extrem de mare asupra siguranţei vizitatorilor”, se arată în adresa făcută publică pe pagina sa de Facebook de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

În document se mai precizează că au fost luate măsuri pentru prevenirea prezenţei urşilor, respectiv în zonă nu există coşuri de gunoi sau pubele deschise, resturile menajere sunt adunate în tomberoane anti-urs, picnicul în zona lacului este interzis şi zona este curăţată zilnic.

„Reiterăm solicitarea noastră şi vă solicităm respectuos să luaţi măsurile necesare pentru asigurarea siguranţei vizitatorilor şi prevenirea unor incidente tragice la Lacul Sfânta Ana”, se mai arată în adresa care a fost trimisă la Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, Consiliul Judeţean Harghita şi Primăria Cozmeni.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, Domokos Laszlo, a declarat, pentru AGERPRES, că respectiva adresă încă nu a ajuns la instituţia pe care o conduce, dar în acest caz măsurile pot fi luate de gestionarul fondului de vânătoare din zonă, care poate alunga urşii cu diverse metode şi care trebuie să solicite de la Ministerul Mediului eventuala relocare sau extragere a exemplarelor periculoase.

În context, Gavril Hădâmbaş, fost custode al rezervaţiei şi administrator al serviciului de bărci de agrement de la Lacul Sfânta Ana, spune că urşii nu atacă din senin, ci doar atunci când oamenii se apropie prea mult sau când se interpun între o ursoaică şi puii ei.

„Nu am văzut niciodată un urs care să atace pentru că aşa vrea el, ci doar atunci când oamenii se apropie prea mult de el sau când un om se interpune între o ursoaică şi puii ei, altfel ursul nu atacă”, a afirmat Gavril Hădâmbaş.

În cazul angajatului Asociaţiei Composesorale care a fost atacat de urs atunci când încerca să protejeze vizitatorii, Havril Hădâmbaş susţine că situaţia a fost generată de lipsa de experienţă a acestuia în ceea ce priveşte comportamentul urşilor, în condiţiile în care asociaţia nu dispune de „niciun specialist în ştiinţele naturii”. 

Redactia

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel

Formarea duală și dezvoltarea campusului din Toplița-Ciuc, cu un pas mai aproape de implementare

Miercurea-Ciuc se pregătește pentru un pas uriaș – împreună cu partenerii săi – pentru îmbunătățirea calității învățământului dual și pentru dezvoltarea centrului școlar din Toplița-Ciuc: un proiect de 121 milioane de lei, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a dispus efectuarea unei inspecţii generale în legătură cu internatul prăbuşit din Odorheiu Secuiesc

Raportul Corpului de Control al Ministerului Educaţiei a fost finalizat, iar în acesta se solicită întocmirea unui raport semestrial privind toate activităţile desfăşurate în instituţia de învăţământ, respectiv se dispune efectuarea unei inspecţii generale.