fbpx
24.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEDe la începutul anului, peste 400 de medici care doresc să profeseze...

De la începutul anului, peste 400 de medici care doresc să profeseze în străinătate, au cerut certificate de conformitate

Publicat în

spot_img
spot_img

Autoritățile române au eliberat de la începutul acestui an 411 certificate de conformitate pentru medicii care doresc să profeseze în străinătate, potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

Medicii din România care doresc să profeseze în străinătate au nevoie de certificate de conformitate.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Sănătății, în 2010 au fost eliberate 7.829 de certificate de conformitate, iar ulterior numărul a scăzut constant  – la 5.674 în 2011, 2.794 în 2017 și 2.312 în 2018.

„De menţionat că nu toţi cei care ridică aceste certificate merg să profeseze, dar este singurul barometru pe care îl avem în acest moment. Eu cred că nu vom depăşi 1.300, hai să facem o estimare până la sfârşitul anului, pentru că s-au majorat salariile, dar anul acesta dotăm cu echipamente medicale sau cel puţin încercăm să acoperim o parte din nevoile pe care România le are”, a spus Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Ministrul îşi doreşte întoarcerea în țară a medicilor români plecați să profeseze în străinătate.

“Ne dorim să revină cât mai mulţi, dar ne dorim să plece cât mai puţini, practic aici este balanţa. Şi cred că cifrele vorbesc de la sine – 411 certificate de conformitate cerute până în acest moment mie mi se pare foarte puţin şi un câştig pentru România”, a afirmat Pintea.

Ministrul susţine că s-au întors în ţară circa 150 de medici din străinătate, potrivit unor statistici preliminare, care nu includ medicii care lucrează în unităţile medicale aparţinând de autorităţile locale.

Un studiu prezentat la finalul anului trecut de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS) arată că aproximativ 15.700 de medici români lucrează în străinătate.

Articole recente

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică în şase judeţe, până luni dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru şase judeţe, valabilă de duminică după-amiaza până luni dimineaţa, şi o atenţionare Cod galben pentru 10 judeţe, valabilă până luni dimineaţa

Doi morți în urma unei explozii urmate de incendiu într-un apartament din Sibiu

O explozie s-a produs duminică dimineaţă într-un apartament situat la parterul unui bloc din Sibiu, zeci de persoane fiind evacuate. În apartament au fost găsite două persoane decedate.

Templom és egyház

A Szentlélek személyekre történô kitöltetése az elsô Pünkösd után minden keresztyén jutalma.

Începe toamna astronomică

CÂND SE TRECE LA ORA DE IARNĂ

Mai multe articole de același fel

STUDIU | 1 din 15 bărbați din România riscă să fie diagnosticat cu cancer pulmonar până la 75 de ani

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, Centrul de Oncologie Oncohelp și MSD România lansează inițiativa #GrijadePlămâni, o campanie de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar și a factorilor de risc asociați celui mai frecvent tip de cancer din România și cu cea mai ridicată mortalitate