Autoritățile române au eliberat de la începutul acestui an 411 certificate de conformitate pentru medicii care doresc să profeseze în străinătate, potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

Medicii din România care doresc să profeseze în străinătate au nevoie de certificate de conformitate.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Sănătății, în 2010 au fost eliberate 7.829 de certificate de conformitate, iar ulterior numărul a scăzut constant  – la 5.674 în 2011, 2.794 în 2017 și 2.312 în 2018.

„De menţionat că nu toţi cei care ridică aceste certificate merg să profeseze, dar este singurul barometru pe care îl avem în acest moment. Eu cred că nu vom depăşi 1.300, hai să facem o estimare până la sfârşitul anului, pentru că s-au majorat salariile, dar anul acesta dotăm cu echipamente medicale sau cel puţin încercăm să acoperim o parte din nevoile pe care România le are”, a spus Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Ministrul îşi doreşte întoarcerea în țară a medicilor români plecați să profeseze în străinătate.

“Ne dorim să revină cât mai mulţi, dar ne dorim să plece cât mai puţini, practic aici este balanţa. Şi cred că cifrele vorbesc de la sine – 411 certificate de conformitate cerute până în acest moment mie mi se pare foarte puţin şi un câştig pentru România”, a afirmat Pintea.

Ministrul susţine că s-au întors în ţară circa 150 de medici din străinătate, potrivit unor statistici preliminare, care nu includ medicii care lucrează în unităţile medicale aparţinând de autorităţile locale.

Un studiu prezentat la finalul anului trecut de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS) arată că aproximativ 15.700 de medici români lucrează în străinătate.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.