fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂFestivalul Etniilor celebrează multiculturalitatea Banatului, în week-end, la Muzeul Satului Bănățean din...

Festivalul Etniilor celebrează multiculturalitatea Banatului, în week-end, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează duminică, 2 iunie, de la ora 14:00, ediția a XIX-a a Festivalului Etniilor.

Festivalul Etniilor celebrează multiculturalitatea Banatului într-un spațiu care te inspiră și care te invită la căutarea tradițiilor – Muzeul Satului Bănățean în data de Duminică, 2 iunie 2019, ora:14:00.  Ucrainieni, maghiari, aromâni, germani, evrei, slovaci, cehi, sârbi, bulgari și rromi vor recrea atmosfera unei rugi bănățene de altădată în care, simbolic, la fiecare casă tradițională va avea loc un dans cu voie bună la care nașul acestei ediții va da startul.

Nașul acestei ediții este etnia rromă iar invitatul special este: Damian and Brothers,proiect al cunoscutului artist Damian Drăghici, cunoscut în România pentru colaborările cu artiști celebri cum ar fi: Andra, Smiley, Feli, Delia sau Irina Rimes. Vor interpreta pe scena de la Muzeul Satului Bănățean cântece cunoscute cum ar fi: ”Ederelezi”, ”Hopai Diri Da”, ”Mama mea e florăreasă”, ”Domnișoară, domnișoară” în orchestrații unice semnate Damian Drăghici.

Etnia maghiară va fi reprezentată de Ansamblul ”Kekibolya” din Sânnicolau Mare care va aduce la Muzeul Satului Bănățean costume maghiare din zona de câmpie la care comunitatea locală a constribuit atât din punct de vedere financiar dar și efectiv, costumele fiind croite și cusute de femei pricepute din Sânnicolau Mare care cu dragoste pentru copiii lor au cusut motive vechi pe costumele pe care le veți putea admira. 

Cei care vor veni la Muzeul Satului Bănățean în data de 2 iunie vor putea admira o expoziție de cusături maghiare și alte elemente de etnografie maghiară.

Dansurile maghiare pregătite de Szabo Adorian Nora și Samfira Matei aduc pasiunea și bucuria de viață a poporului maghiar la un eveniment care celebrează bucuria de a fi împreună. Autenticitatea dansurilor dar și a costumelor maghiare este cofirmată de Bartok Bela și Lepus Eniko.

După un periplu care începe la ora: 14:00 la casa fiecărei etnii, la ora 16:00 va începe spectacolul în care vom readuce spiritul Banatului de altădată prin intermediul cântecelor și dansurilor specifice fiecărei etnii.

La ora:18: 00 nașul evenimentului va încheia spectacolul cu recitalul invitatului special: Damian and Brothers.
Intrarea este liberă.

Redactia

Articole recente

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Izsák Balázs: Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a anunţat că Ziua Libertăţii Secuilor va fi organizată în 10 martie, la Târgu Mureş, şi că aceasta include şi un marş al secuilor prin oraş, pentru depunerea unei petiţii la Prefectură privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc

Mai multe articole de același fel

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.